Andreea Constantin, Madalin Ionita

O sursa de bani ignorata de firmele romanesti: unde si cum pot IMM-urile sa acceseze fondurile europene Orizont 2020

Imagine principala
O sursa de bani ignorata de firmele romanesti: unde si cum pot IMM-urile sa acceseze fondurile europene Orizont 2020
Intreprinderile mici si mijlocii au la dispozitie nu doar fondurile structurale si de coeziune, prin deja celebrele programe operationale de bani europeni deschise la nivel national, ci si granturi europene de la Bruxelles, mai putin accesate pana acum, din pacate, de catre firmele romanesti. HotNews - Startup Cafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene prezinta IMM-urilor romanesti oportunitatile de finantare din programul Horizon 2020, cel mai mare program de granturi europene pentru cercetare si inovare, de aproape 80 de miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni Europene. IMM-urile romanesti pot cere bani europeni pentru ehnologii informationale, sanatate, energie, mediu, transport, socio-economie, socio-politic, agricultura, nanotehnologii si alte domenii.

Din articolul semnat de Andreea Constantin si Madalin Ionita, de la societatea de consultanta FM Management Consultancy SRL, membra ACRAFE, oamenii de afaceri romani pot afla ce inseamna programul Orizont 2020, care sunt oportunitatile de finantare, de unde si cum se pot cere banii europeni. (Redactia HotNews Startup Cafe)

De la Programul Cadru 7 al Uniunii Europene la Programul Orizont 2020
  • Programul Orizont 2020 si oportunitati de finantare pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii in perioada 2014-2020
Programul Orizont 2020 (Programul Cadru European pentru cercetare si inovare pentru perioada 2014-2020) este cel mai important program de cercetare al Uniunii Europene, fiind succesorul Programului Cadru 7 al Comunitatii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si activitati demonstrative (2007-2013), PC7. Este instrumentul financiar utilizat pentru implementarea initiativei O Uniune a Inovarii.

Cu un buget de peste 80 de miliarde de euro pentru sapte ani de implementare, si rate de finantare a cheltuielilor eligibile de 70% si 100%, Orizont 2020 ofera numeroase posibilitati de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), institute de cercetare, ONG-uri, institutii publice si persoane fizice, in domenii precum tehnologii informationale, sanatate, energie, mediu, transport, socio-economie, socio-politic, agricultura, nanotehnologii etc. Din punct de vedere bugetar, Orizont 2020 este cel mai mare program european de pana acum ce are ca scop finantarea cercetarii si inovarii si unul dintre cele mai mari din lume. 

Orizont 2020 prezinta o serie de caracteristici noi indreptate catre excelenta stiintifica, leadership industrial si abordarea provocarilor societale si care fac ca initiativa sa fie adecvata abordarii provocarilor societale, promovarii cresterii economice, consolidarii participarii sectorului IMM, crearii de noi locuri de munca.

Succesorul Programului Cadru 7 isi propune sa atraga in activitati comune de cercetare si inovare pe cei mai buni cercetatori precum si intreprinderile inovatoare de varf.

Conform concluziilor raportului de evaluare intermediara a PC72 au fost facuti pasi importanti catre o mai mare simplificare in accesarea de fonduri pentru cercetare si inovare, prin intermediul unei abordari bazate pe un echilibru corespunzator intre asumarea de riscuri si increderea in participanti (Sursa: Comunicarea
Comisiei catre Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic si
Social si Comitetul Regiunilor, Bruxelles, 30.11.2011)
.

Astfel, principalele noutati aduse de Orizont 2020 sunt:
  • simplificare - prin intermediul unei structuri mai simple a programului si al unui set unic de reguli,
  • reducerea birocratiei -  printr-un punct unic de acces pentru toti participantii, prin formalitati reduse pentru pregatirea propunerilor, printr-un model de rambursare a costurilor usor de utilizat,  
  • finantare mai rapida - prin reducerea numarului de controale si audituri, cu scopul general de a reduce cu 100 de zile perioada medie de acordare a finantarii;
  • abordare favorabila incluziunii, deschisa noilor participanti - asigurandu-se posibilitatea de a participa si participarea efectiva a cercetatorilor si a inovatorilor de varf din intreaga Europa si din afara acesteia;
  • integrarea cercetarii si a inovarii - prin asigurarea continua si coerenta a finantarii de la idee la piata; sprijin mai relevant pentru inovare si activitatile apropiate de piata, ceea ce conduce la un stimulent economic direct.
  • posibilitati multiple pentru noii participanti si pentru cercetatorii tineri in a-si promova ideile si a obtine finantare.
Cum pot obtine finantare IMM-urile prin Programul Orizont 2020?

In vederea obtinerii finantarii prin Programul Orizont 2020, pasii sunt urmatorii, potrivit ManualuluiOnline al Programului Orizont 2020:
  • 1. Identificarea unui apel de propuneri de proiecte
Programul Orizont 2020 ofera numeroase oportunitati de finantare a activitatilor de cercetare si inovare. Pentru a obtine informatii despre competitii si documentele aferente apelurilor de propuneri de proiecte sunt disponibile pe Portalul Participantilor, puteti accesa acest SITE.
  • 2. Crearea de parteneriate
Un aspect specific apelurilor din Programul Orizont 2020 este faptul ca, in majoritatea cazurilor, este necesar un consortiu format din minimum trei entitati din trei tari eligibile diferite.

In acest sens exista diverse modalitati de identificare a partenerilor:
alte surse de cautare, in functie de domeniul de interes:Intreprinderile Mici si Mijlocii pot depune propuneri de proiecte si individual, prin intermediul Noului Instrument Orizont 2020 pentru IMM-uri.
  • 3. Inregistrarea organizatiei
Daca doriti sa participati intr-un proiect finantat prin Programul Orizont 2020, trebuie sa va inregistrati organizatia la Comisia Europeana, in situatia in care nu sunteti deja inregistrat.

Odata finalizat procesul de inregistrare, veti obtine un cod de identificare al participantului (PIC - Participant Identification Code) ce va fi utilizat in dezvoltarea propunerii de proiect si in corespondenta cu Comisia.
  • 4. Transmiterea unei propuneri de proiect
Odata finalizata propunerea de proiect, aceasta se transmite electronic de catre coordonator, accesand sistemul electronic de pe pagina Portalului Participantilor. Transmiterea propunerii de proiect se face in doua etape principale: formulare si documente administrative si anexele tehnice.

Toate propunerile de proiect se transmit online, sistemul fiind mult simplificat comparativ cu programele anterioare.

Andreea Constantin si Madalin Ionita sunt consultanti pentru fonduri europene la firma de consultanta SC FM Management Consultancy, membru ACRAFE

Citeste si:
Parallax

Vizualizari
1043
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Daca nu e rost de spaga Degeaba... Trebuie sa fie o spaga, sa fie o incalare a statului de drept, de obstructionare a Diasporei, ceva
poza de profil
mda hai sa fim seriosi ,acesti bani si-i permit firmele care dispun de capital nu cei ce incep afaceri sau abea se tirasc...in 2006 si eu am incercat a accesa niste fonduri(statul platea cartea de munca a angajatului pe timp de un an)...nu erA MUlta hirtogaraie,era chiar decent,dar conditiile te descurajau din start...cica sa tin angajatul obligatoriu timp de 3 ani...eu zic:dar mai oameni buni ,dar poate afacerea poate nu merge,nu sint singur pe piata ,am concurenta(chestia asta cu concurenta statul nu o poate intelege in ruptul capului..el stie una si buna,cind are nevoie de bani intinde mina si zice:da-mi!!!!aici smecheru lupu are monopol si mai sta si de partea tragaciului) sint la inceput..eu vreau sa mearga ,dar nu pot garanta etc...raspuns:nu ne intereseaza,daca dai chix ,banii inapoi si cu penalitati etc....asa ca de atunci dracu s-o mai uitat dupa orice fel de fonduri...cind e mai bine ,e mai bine,cind ne tirim ne tirim,cind statul scoate armata pe strazi ne aparam...si uite asa ne ia dracu cu fonduri cu tot,sau plecam in terile calde
poza de profil
sa fim seriosi am verificat si eu. in majoritate este necesar ca trei entitati din trei tari diferite sa se asocieze pentru a obtine fondurile. acestea nu sunt fonduri pentru IMM ci pentru institutii de cercetare.. cate IMM-uri ati vazut sa creeze asociatii cu alte doua din alte doua tari diferite? este mai complicat sa creezi asocierea decat sa obtii fondurile.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri