Claudiu Zamfir

Bani europeni pentru IMM-uri in noul POSDRU 2014-2020. Care sunt domeniile vizate

Imagine principala
Bani europeni pentru IMM-uri in noul POSDRU 2014-2020. Care sunt domeniile vizate
Noul Program Operational Capital Uman (POCU), care inlocuieste POSDRU in perioada de programare 2014-2020, are alocati bani europeni si pentru antreprenori si pentru cei care vor sa intre in afaceri. POCU romanesc, aprobat de Comisia Europeana in 25 februarie, a fost lansat oficial, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene, insa nu se pot accesa banii europeni pana la aprobarea ghidurilor solicitantilor, care abia urmeaza sa fie scoase in consultare publica pana la finalul lunii iunie.

Programul a fost aprobat de catre Comisia Europeana in data de 25 februarie 2015, cu o alocare totala de 4,326 miliarde euro, a spus, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica. "In ceea ce priveste calendarul de lansare, va pot spune ca suntem intr-un stadiu avansat de elaborare a Ghidurilor solicitantului pentru toate domeniile de interventie ale Programului, urmand ca acestea sa fie lansate in consultare publica pana la finalul lunii iunie", a mai spus Nica, la  lansarea POCU, un eveniment, deocamdata, doar de imagine si de prezentare.

Din cei 4,326 miliarde de euro disponibili, programul are alocari si pentru proiecte care sa fie derulate de firme sau viitori oameni de afaceri:
  • Axa prioritara 3 - "locuri de munca pentru toti": 1,1 miliarde de euro, alocare totala din fonduri europene. Din banii acestia sunt finantate proiecte bazate pe 5 prioritati de investitii sau domenii de interventie, printre care si antreprenoriat si adaptabilitate companii.
In ceea ce priveste incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu, POCU 2014-2020 prevede acordarea de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi de catre tinerii care nu sunt incadrati nici in invatamant nici in munca (asa-numitii NEETs) someri.

Tot aici intra si consilierea si formarea pentru tinerii NEETs someri in domeniul antreprenoriatului in vederea crearii de intreprinderi, precum si programe de tutorat/ mentorat pentru cresterea si consolidarea afacerilor.

Aceasta categorie de tineri NEETs someri, care vor beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi, vor putea avea acces la instrumente financiare pentru dezvoltarea afacerii infiintate. Pentru facilitarea implementarii masurilor de antreprenoriat se propune implementarea unei/ unor scheme de tip grant global pentru sprijinul nerambursabil, mai prevede POCU.

Beneficiarii si grupurile tinta potentiale sunt persoanele fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere ( someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca), precum IMM-uri non agricole din urban (cu un istoric de functionare pana la un an).

Atentie: in cadrul acestor programe, NU vor fi acordate fondurile nerambursabile in vederea asigurarii supravietuirii IMM-urilor create (de exemplu, pentru capital de lucru sau pentru a mentine activitatea in curs a IMM-urilor sprijinite), se mai arata in POCU 2014-2020.

In domeniul adaptabilitate companii, finantarea europeana are in vedere  abordarea problemelor angajatilor inclusiv din perspectiva schimbarilor demografice si de sanatate, precum si abordarea nevoilor de competente ale
unei populatii in curs de imbatranire.
  • Axa prioritara 4 - combaterea saraciei: 940 de milioane de euro, fonduri europene disponibile. Din banii acestia vor fi finantate proiecte in 3 prioritati de investitii sau domenii, in special destinate romilor, printre care si antreprenoriatul social. Banii de antreprenoriat social vizeaza sprijinul pentru entitati de economie sociala in vederea functionarii acestora intr-o maniera sustenabila.
In cadrul acestui domeniu, se vor utiliza instrumente financiare pentru promovarea economiei sociale si antreprenoriatului social.

Aici sunt avute in vedere si instrumente financiare, in principal acordarea de produse financiare de tipul microcredite si garantii pentru creditele contractate de entitatile de economie sociala in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 500.000 euro, echivalentul in lei.

Potrivit POCU, instrumentele financiare acordate vor veni in completarea sprijinului care consta in alocatii financiare nerambursabile (reprezentand 100%, dar nu mai mult de 100.000 euro, echivalentul in lei, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare) si masuri de sprijin constand in instruire, consiliere, instruire, mentorat etc. in domeniul antreprenoriatului si managementul afacerii etc.

Citeste si:
Parallax

Vizualizari
273
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
lucruri inutile Ca toate celelalte alocari pe POSDRU , banii sunt aruncati in fantana . Oase de ros pentru oportunisti si ONG-uri .
poza de profil
Corect , dar nu e de mirare , spaga este uriasa pentru mentinerea acestei risipe din bani UE. Sa speram ca cei care supravegheaza acesti bani, sa opreasca ospatul...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri