Claudiu Zamfir

Credite bancare pentru IMM-uri - mai ieftine si mai disponibile, prin instrumentele financiare europene

Imagine principala
VIDEO Credite bancare pentru IMM-uri - mai ieftine si mai disponibile, prin instrumentele financiare europene
Intreprinderile mici si mijlocii pot obtine credite bancare cu ajutorul unor instrumente financiare puse la dispozitie de Uniunea Europeana, prin Fondul European de Investitii si Banca Europeana pentru Investitii.

Si pentru Cadrul Financiar Multianulal al UE 2014-2020, Comisia Europeana a pregatit IMM-urilor doua programe importante care sa faciliteze accesul la creditare, insa cadrul de implementare se mai discuta la Bucuresti. Guvernul vrea sa constituie o banca de dezvoltare pentru a oferi si intermedia instrumente financiare in vederea accelerarii si potentarii absorbtiei fondurilor UE si a investitiilor.

Insa oficiali europeni au avertizat deja ca viitoarea banca trebuie sa fie independenta de factorul politic. "Noi nu suntem aici sa concuram cu pietele locale, ci sa dezvoltam pietele locale, fie in sectorul bancar, fie in sectorul capitalului de risc", a declarat, pentru HotNews/Euractiv.ro, Hubert Cottogni, director adjunct al FEI.

In UE, intreprinderile mici si mijlocii  sunt  cele care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro si care detin active totale de pana la 43 de milioane de euro. O microintreprindere este definita ca o intreprindere care angajeaza mai putin de 10 persoanesi a carei cifra de afaceri anuala si/sau active totale anuale nu depasesc 2 milioane euro. Mai departe, intreprinderile mici au 10-49 de angajati, iar intreprinderile mijlocii - 50-249.



Startupcafe va prezinta o lista a instrumentelor financiare disponibile si viitoare.

JEREMIE. Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises este o initiativa comuna a Comisiei Europene (Directia Generala Politici Regionale - DG REGIO) si a Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii).

JEREMIE isi propune imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana in cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre si Regiunilor sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care sa poata finanta IMM-urile intr-un mod flexibil si inovator. Noua initiativa urmareste dezvoltarea si incurajarea antreprenoriatului in Uniunea Europeana.

JEREMIE este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) administrat de Comisie. In Romania, banii vin prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivatii Economice (POS CCE), Axa Prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, Domeniul de interventie 1.2 - Accesul IMM-urilor la finantare.

Prin JEREMIE, IMM-urile pot accesa 3 tipuri de produse de creditare:
  • Garantia de portofoliu. Acopera 80% din riscul unui credit si este aprobata direct de catre banca, cu comision de garantare zero. Suma maxima garantata la imprumut este de 1.500.000 euro (inclusiv), pe IMM sau grup de IMM-uri, pe o perioada de valabilitate de 12, 72 sau 100 de luni (inclusiv eventuala perioada de gratie).
Pentru accesarea creditului garantat JEREMIE, firmele trebuie sa se adreseze direct bancilor comerciale care au incheiat acorduri in acest sens. In Romania, doar UniCredit Tiriac Bank mai ofera credite pentru IMM-uri cu aceasta garantie.

Conditii: creditul garantat trebuie sa fie unul nou, utilizat pentru activitati desfasurate in industrie, comert, turism, constructii sau servicii. Firma NU trebuie sa fie in dificultate si sa respecte regulile ajutorului de minimis (firma sa aiba vechime de minimum 1 an si minimum 3 luni pe codul CAEN pe care aplica, trebuie sa mentina cel putin 3 ani numarul locurilor de munca de la data semnarii acordului de finantare).

Actele necesare: Cerere de finantare, declaratia privind incadrarea in categoria IMM, Declaratia privind neincadrarea in categoria "firme in dificultate", Declaratia privind ajutorul "de minimis", Plan de afaceri (pentru cheltuieli cu investitii), Bilant anual, cont de profit si pierderi pentru ultimii 3 ani.

Pana acum, in Romania au fost acordate circa 2.800 de credite, in valoare totala de 290 milioane euro cu astfel de garantii.
  • Instrumentul de creditare subventionata. Este disponibil din martie 2014. IMM-urile beneficiaza de credite cu costuri reduse cu 50% si de reduceri ale cerintelor de garantii suplimentare.
In Romania, aceste credite subventionate JEREMIE sunt disponibile la Banca Transilvania, BRD Societe Generale, CEC Bank, ProCredit Bank si Raiffeisen Bank.

Finantarile pot fi folosite pentru investitii si pentru finantarea activitatii curente pe termen scurt si mediu (credite revolving), pentru asigurarea capitalului de lucru. Conditiile de creditare si actele necesare se detaliaza la fiecare banca.

Pana acum, prin acest instrument au fost acordate aproape 900 de credite in valoare de 88 milioane euro.
  • Investitiile de capital de risc. Acestea sunt investiile in firme tinere, cu risc ridicat si multe necunoscute, dar care dezvolta tehnologii noi cu valoarea adaugata mare si, prin urmare, au un potential ridicat de castig. Investitiile sunt facute de fonduri de investitii care ofera capital important pentru demararea afacerii/proiectului , in schimbul unei anumte parti din afacere (parti sociale in firma, actiuni).
In Romania, investitiile de capital de risc JEREMIE sunt derulate prin Catayst Romania, un fond local de private equity detinut de compania 3TS Capital Partners ltd. IMM-urile tinta sunt cele din sectorul Tehnologie - Media - Telecom (TMT). Focus pe tehnologie si telecomunicatii, servicii media si de marketing, servicii, mediu si energie.

European Progress Microfinance. Este un credit de pana la 25.000 de euro, oferit microintreprinderilor (sub 10 angajati) de catre Fondul European de Investitii. De asemenea, la nivel european a fost conceput si pentru sefl-employed (PFA, de exemplu).

European Progress Microfinance ofera garantii si instrumente de microfinantare si a inceput avand la dispozitie fonduri in valoare de 205 milioane de euro din partea Comisiei Europene si a Bancii Europene de Investitii, la nivelul intregii UE.

Progress Microfinance vrea sa imbunatateasca accesul la finantari al microintreprinzatorilor si a  al liber-profesionistilor si in special al grupurilor cu acces limitat la creditare (femeile-antreprenor, tinerii intreprinzatori, romii, persoanele cu dizabilitati, PFA).

In Romania, creditul european se distribuie prin 3 institutii financiare: Banca Transilvania, Patria Credit si FAER IFN SA (din datele Comisiei Europene).

Instrumente financiare UE 2014-2020 - ce spun oficialii europeni

Pentru perioada de programare 2014-2020, Comisia Europeana si BEI au pregatit cateva instrumente financiare pentru IMM-uri, dintre care cele mai importante sunt COSME si Horizon. Desi au fost lansate de catre Comisia Europeana, ele nu sunt disponibile inca in Romania.

Directoerul adjunct al Fondului European de Investitii (FEI), austriacul Hubert Cottogni,  a declarat, pentru HotNews/Eucractiv.ro, ca, in Romania, Guvernul si Ministerul Fondurilor Europene au realizat deja o pre-calibrare a instrumentelor financiare in diverse programe operationale. "Au fost destul de inovatoare cand vine vorba despre implementarea sau propunerea instrumentelor in diferitele programe, nu numai pentru sustinerea IMM-urilor si inivatiei, dar si pentru eficienta energetica si alte sectoare", a spus el.





Instrumentele Financiare UE 2014-2020 - Foto: Comisia Europeana

Oficialul european a subliniat necesitatea ca bancile comerciale sa intre in scheme.

"Cred ca urmatorul pas este sa se ia o decizie clara pentru desemnarea celor care vor implementa aceste instrumente si, asa cum a spus ministrul Teodorovici, nu este in favoarea  monopolurior, dar, in final, el incearca sa obtina cea mai buna varianta pentru a mobiliza investorii privati. Si cred ca aceasta este probelma-cheie. Si nu vorbim doar despre piata bancara privata, ci si despre alti investotori", a mai spus Cottogni.

In schimb, ministrul roman al Fondurilor UE, Eugen Teodorovici, a declarat ca Guvernul vrea sa instituie o banca de dezvoltare, pe model polonez, de stat, care sa ofere si sa intermedieze instrumente financiare.

"Noi nu suntem aici sa concuram cu pietele locale, ci sa dezvoltam pietele locale, fie in sectorul bancar, fie in sectorul capitalului de risc. (...) In gerenal, noi credem ca in Europa bancile nationale de dezvoltare sunt un adjuvant  bun, pot sa ajute, intr-adevar, guvernele sa depaseasca crize, sa se dezvolte in noi sectoare, atata vreme cat sunt bine concepute, guvernanta corporativa este foarte clara, au o misiune strategica si nu sunt influentate de decizii ad-hoc. (...) Deci crearea unei banci nationale de dezvoltare in acest moment este potential un raspuns bun, dar eu as atrage atentia ca trebuie sa fie conceputa, trebuie sa fie incorporata intr-o baza legala. Si nu poate fi obiectul unei influente politice, zi de zi. (...) Crearea unei banci de dezvoltare, daca este conceputa pe baza legala din Romania, este o idee foarte desteapta.", a mai spus seful FEI. 

In context, el a dat exemplul unor banci de dezvoltare de stat existente in Germania, Spania, Franta, dar a subliniat ca acestea sunt actionari in FEI, facand deci echipa cu instritutiile europene de profil.

"Avem multe exemple (de banci de dezvoltare de stat - n.r.) in Europa. In Germania avem KfW, care este destinata nu doar Germaniai, ci si exteriorului, avand un impact enorm. (...) Noi incercam sa lucram indeaproape cu aceste banci, KfW este una dintre ele, dar sunt si ICO in Spania, Bpi in Franta - parteneri foarte importanti pentru noi si acesti parteneri sunt actionari in FEI. Deci, cred ca ar trebui sa facem echipa in loc sa ne luptam unul cu altul", a afirmat directorul adjunct al Fondului European de Investitii.

Pana la infiintarea unei banci de dezvoltare de stat, oficialul european a recomandat utilizarea resurselor existente. "In Romania, IMM-urile sunt un motor crucial al cresterii economice si de aceea, in conditiile in care nu aveti aceasta banca nationala de dezvoltare, eu as recomanda Guvernului Romaniei sa foloseasca resursele existente".

Urmariti interviul video acordat de Hubert Cottogni:





Material filmat cu echipament NIKON
Operator: Balázs Nitsch-Petioky


Principalele programe de instrumente finaniare pregatite de Comisia Europeana pentru 2014-2020 sunt:

COSME. Programul de competitivitate pentru intreprinderi si IMM-uri (COSME) isi propune consolidarea competitivitatii si sustenabilitatii intreprinderilor europene si incurajarea culturii antreprenoriale si promovarea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor. Bugetul total al COSME este de 2,3 miliarde de euro in perioada de programare 2014-2020, la nivelul intregii UE.

Instrumentele financiare in cadrul Programului COSME sunt:
  • LGF - Mecanismul de Garantare a Imprumuturilor - consta in garantii pentru finantarea prin indatorare si securitizarea portofoliilor de finantare prin indatorare a IMM-urilor. Cu exceptia imprumuturilor incluse in portofoliul securitizat, LGF acopera imprumuturile de pana la 150.000 euro si cu o scadenta minima de 12 luni. De asemenea, LGF acopera imprumuturile care sunt mai mari de 150.000 euro, in situatiile in care IMM-urile care indeplinesc criteriile de eligibilitate din cadrul programului COSME nu indeplinesc si criteriile de eligibilitate ale componentei pentru IMM-uri a facilitatii de imprumut din cadrul programului Orizont 2020, si care au o scadenta minima de 12 luni.
  • EFG - Mecanismul de capitaluri proprii pentru crestere - este pus in aplicare ca element al unui instrument financiar de capitaluri proprii unic al Uniunii pentru sprijinirea cresterii intreprinderilor din Uniune si a cercetarii si inovarii (C&I), din faza initiala, inclusiv "seed", pana in faza de crestere. Instrumentul financiar de capitaluri proprii unic al Uniunii este sprijinit financiar de programul Orizont 2020 si programul COSME.
  • SMEI- Initiativa pentru IMM-uri - se doreste un mecanism care permite statelor membre sa aloce Fonduri Structurale si de Investitii (FSI) din banii care le-au fost alocati de catre UE. Participarea Statelor Membre va fi una voluntara. Din partea Romaniei, contributia ar urma sa fie de circa 200 de milioane de euro, insa Ministerul Fondurilor Europene a apreciat ca nefiind oportuna participarea. "Initiativa pentru IMM-uri" poate lua forma unor garantii de portofoliu neacoperite (ca la garantiile JEREMIE) sau a unor operatiuni de securitizare utilizand fonduri din COSME, Horizon 2020 si FSI combinate cu resurse ale BEI si FEI.
HORIZON 2020. Ofera garantii pentru finantarea IMM-urilor si a intreprinderilor cu capitalizare de piata mica (300 milioane USD - 2 miliarde USD) si medie (2 - 10 miliarde USD), considerate ca fiind de risc major intrucat desfasoara activitati bazate pe cercetare, dezvoltare si inovare, pentru imprumuturi care depasesc pragul de 150.000 euro. Programul are un buget total de 80 de miliarde de euro in perioada 2014-2020, la nivelul UE.

Din Horizon, special pentru IMM-uri se dezvolta SME Instrument, cu fonduri de 3 miliarde de euro in total (2014-2020, in UE). Cuprinde 3 etape:
  • Studii de prefezabilitate care permit evaluarea potentialului tehnologic si comercial al proiectului (Proiectul va fi sustinut printr-o suma forfetara de 50.000 euro, durata tipica pentru derularea acestuia fiind de 6 luni),
  • Acordarea unui grant pentru derularea activitatilor de cercetare si dezvoltare, cu accent pe demonstratii (testare, prototip, studii de scalare, design, pilotare de procese inovative, produse si servicii, validare, verificarea performantelor etc.) si replicare pe piata, incurajand implicarea utilizatorilor finali sau a potentialilor clienti (Finantarea proiectelor va fi de pana la 2,5 milioane euro, durata tipica pentru aceste proiecte fiind de 12 - 24 luni) si
  • in sfarsit, etapa a treia - Comercializarea produselor si serviciilor inovatoare va fi sprijinita indirect prin simplificarea accesului la instrumentele financiare (credite si capital propriu), precum si prin alte masuri, precum protectia drepturilor de proprietate intelectuala, networking, training, coaching si mentorat, expunerea proiectului catre potentialii investitori (IMM-urile nu vor fi finantate direct in aceasta etapa).
Parallax

Vizualizari
428
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Constantin Sorin
Istrate
Va salut cu respect,
Pentru mai multe detalii referitoare la un credit in vederea realizarii unui complex turistic si de agrement imi puteti da indicatii!?
Va mulțumesc pentru atenția acordată!

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri