CZ

9 sfaturi in afacerile pe internet, de la "Miliardarul Kung Fu". A picat zeci de examene, a fost respins de KFC la angajare, l-au ocolit si investitorii in business. Acum toti se roaga de el

Imagine principala
VIDEO 9 sfaturi in afacerile pe internet, de la "Miliardarul Kung Fu". A picat zeci de examene, a fost respins de KFC la angajare, l-au ocolit si investitorii in business. Acum toti se roaga de el
​Miliardarul chinez Jack Ma, care a implinit 52 de ani, sambata, 10 septembrie, este o legenda vie a afacerilor din comert online. Fondatorul site-ului Alibaba.com, un fel de eBay si Amazon chinezesti, practica tai chi si kung fu si nu se zgarceste sa dea sfaturi antreprenorilor la inceput de drum.

Jack Ma, pe numele sau adevarat Ma Yun, a fondat Alibaba, impreuna cu 17 prieteni, la Hangzhou, Republica Populara Chineza, in anul 1999. Se spune ca au avut un capita initial de circa 75.000 de dolari. Alibaba era initial conceput ca o piata online, business-to-business, care sa ajute producatorii chinezi sa vanda in strainatate.

Ulterior, afacerea s-a dezvoltat in mai multe directii ale comertului online, pe toate modelele: business-to-business, consumer-to-consumer, business-to-consumer. A creat un market place pentru firme si pentru persoanele fizice, separat, sisteme de plata online si de transfer de bani, gazduire de licitatii online, etc.

In 2014, cand a iesit pe bursa de la New York (NYSE), Alibaba.com a fost evaluata la 231 miliarde de dolari, la oferta publica initiala (IPO). In prezent, fondatorul Jack Ma are o avere personala de 28 de miliarde de dolari.

Intr-un interviu acordat anul trecut, la Forumul Economic de la Davos, marelui jurnalst american Charlie Rose, miliardarul chinez a povestit ca invata in permanenta kung fu si ca este insotit in calatoriile sale si de un profesor de tai chi, arta martiala practicata in China, pentru sanatate.

"Cand sunt obosit, citesc carti de kung fu. La kung fu, incepi sa te gandesti la un lucru pe care nu-l poti face. Dar apoi, daca inveti de la maestri buni, daca te antrenezi, devii expert. Imi place si tai chi. E vorba de echilibru aici. Ca intr-o competitie. Lumea spune ca ne batem cu eBay si eu le spun: nu, nu, eBay e o companie mare. Ei vin, eu ma duc. Daca tu lupti aici, eu ma duc si lupt dincolo, daca tu te duci sus, eu ma duc jos. Tu esti greu, eu sunt mic. Eu pot sa sar, tu poti? Folosesc tai chi si in afaceri. Imi spun: calmeaza-te, exista mereu o scapare din orice!" - povesteste Jack Ma in interviu.







Din interviul disponibil pe You Tube, pe canalul "Jack Ma", am evidentiat cel putin 9 idei de business care ar putea fi utile oricarui om de afaceri are o ia pe calea comertului online si a altor afaceri pe internet:

1. Reteta comertului online: cate putin de la cat mai multi

  • "In primii 5 ani, am vrut doar sa supravietuiesc. In primii 3 ani am avut zero incasari. Dar am continuat sa lucram. Cineva mi-a platit masa la restaurant si mi-a lasat o nota: <<Domnule Ma, sunt clientul dvs. Am facut bani pe platforma dvs., stiu ca dvs. nu faceti niciun ban>>".

  • "Vin bani putini din reclama si din tranzactii pentru ca ne intereseaza volumul mare. Avem peste 10 milioane de mici afaceri care vand pe site-ul nostru in toata lumea. Suntem pe locul doi ca tranzactii dupa Walmart (cea ai mare companie de hipermaketuri din lume, cu o cifra de afaceri de peste 485 de miliarde de dolari pe an - n.r.). Deci putin din fiecare ne face mari. Imi aduc aminte ca acum 5 ani, un mare manager de la Walmart a venit in China si mi-a spus: <<Jack, faci treaba buna, bla-bla-bla>>. Si eu i-am zis: <<Poate in 10 ani vom fi mai mari ca Walmart>>. Si mi-a zis: <<Tinere, dar ai sperante!>> Eu i-am replicat asa: <<Faci pariu? Voi, daca vreti sa aveti 10.000 de noi clienti, trebuie sa construiti un mare depozit. Pentru 10.000 de clienti in plus, mie imi mai trebuie doua servere>>".

2. Castiga increderea utilizatorilor

  • "Imi amintesc ca, in 2001, am vrut sa strangem vreo 3 milioane de dolari, investitii de capital de risc in SUA si am fost respinsi. Dar am zis ca ne intoarcem sa strangem putin mai mult (se refara la listarea pe bursa cu IPO de 231 de miliarde de dolari). Aici nu e vorba numai de bani, ci de increderea oamenilor".

  • "Pe internet, nu ne cunoastem, deci cum facem diverse chestii online, daca nu avem incredere unul in celalalt? Asa ca, in comertul online, cel mai important lucru este increderea. In ziua de azi, nici in China si nicaieri in toata lumea, oamenii nu au incredere. In Guvern, in alti oameni, in presa, toti cred ca celalalt triseaza. Dar datorita comertului online, noi incheiem 60 de milioane de tranzactii in fiecare zi. Eu nu te cunosc, dar iti trimit produsele. Tu nu ma cunosti, dar imi trimiti banii".

Alibaba, separat de compania listata la bursa, a creat un sistem de plata cu cont escrow, in care cumparatorul pune banii si acestia se elibereaza cand vine produsul, pentru tranzactii mai sigure. "Da, este un serviciu Alipay, pentru ca in primii 3 ani, Alibaba a fost doar o piata electronica de schimb de informatii: <<Ce am eu, ce ai tu, vorbim mult dar nu facem nicio afacere>>. Pentru ca nu se faceau plati. Atunci am vorbit cu bancile se ne ajute. Dar bancile au spus <<Nu, chestia asta nu va merge niciodata>>. Nu stiam ce sa mai fac, pentru ca daca infiintam un sistem de plati online, era ilegal, pentru ca aveam nevoie de licenta. Dar daca n-o faceam, comertul online nu ar mai fi condus la nimic.

Apoi m-am dus la Davos si am ascultat o discutie despre responsabilitate in leadership. Leadershipul este despre responsabilitate. Si dupa ce am ascultat discutiile de acolo, am dat imediat un telefon colegilor si prietenilor de apartament si le-am spus: <<faceti-o acum!>> Daca se intampla ceva rau si cineva trebuie sa se duca la inchisoare, Jack Ma va merge la puscarie. Pentru ca este foarte important pentru China si pentru toata lumea sa construim un sistem de incredere. Si daca nu faceti treaba asta corect, daca furati, daca folositi bani murdari, daca spalati bani, va bag eu in puscarie.

Unora nici acum nu le place. Cand vorbesc despre Alipay, imi spun: <<e cea mai proasta idee pe care ai avut-o vreodata>>. Dar eu le spun: <<nu ma intereseaa cat de proasta sau desteapta e, atat timp cat lumea o foloseste>>. Acum avem 800 de milioane de oameni care folosesc Alipay".

3. Ai incredere in tine, dar ramai cu picioarele pe pamant. Si inoveaza

  • "Cu ani in urma, lumea spunea ca modelul de business Alibaba e groaznic. <<N-o sa faca niciun ban, pentru ca Amazon e mai bun, eBay e mai bun, Google e mai bun. Nu exista un model de business in SUA ca Alibaba>>. Dar le-am spus colegilor: <<noi suntem mai buni decat crede lumea>>. Dar acum, cand suntem atat de mari, le spun: <<Nu, nu suntem atat de buni cat crede lumea. Suntem o companie de numai 15 ani, varsta medie din firma este 27-28 de ani si facem ceva ce oamenii nu au mai incercat inainte>>.  

4. Ai grija de datele clientilor in e-commerce

  • "Guvernul nu mi-a cerut  fisiere pana acum, dar le-am spus: <<daca mi-ati cere date in probleme antiterorism si criminalitate, colaboram. Dar pentru restul, nu!>> Am spus: <<suntem o afacere, datele sunt atat de pretioase si daca le-am da oricui, ar fi un dezastru>>.

5. Ridica-te dupa esecuri si continua

  • "Daca vrei sa intri la faculate, trebuie sa iei un examen. Eu am picat de 3 ori. Dar am picat mai multe examene. Amuzant e ca am picat de doua ori un test important din scoala primara. Am picat de 3 ori examene pentru scoala medie. Trebuie sa ne obisnuim ca nu suntem atat de buni. Si in prezent sunt destui oameni care ne resping. Am aplicat la joburi de 30 de ori si am fost respins. M-am dus si la KFC, cand a venit in China. 24 de oameni au candidat pentru joburi acolo, 23 au fost acceptati. Eu am fost singurul respins. Am dat la facultate si la Harvard de 10 ori si am fost respins. Pe urma, m-am si gandit odata: <<poate ar trebui sa ma duc sa predau la Harvard>>".  

6. Totul are un inceput

  • "(in 1995) La Seattle, am intrat prima data pe internet. Un prieten de-al meu avea acolo un birou. Si mi-a zis sa intru pe internet. I-am zis: <<nu vreau sa tastez la computer, sa nu-l stric>>. In China, computerele erau foarte scumpe si, daca il stricam, de unde dadeam banii inapoi? Mi-a zis: <<Doar fa o cautare pe internet!>> Si am cautat cuvantul <<bere>>. Nu stiu de ce, probabil pentru ca era usor de scris. Si mi-au aparut beri din Germania, beri din SUA, beri din Japonia. Dar nu era nicio bere din China. Niciun rezultat, in 1995! Si am spus atunci: <<de ce nu facem noi ceva cu China?>> Si am facut o pagina de internet foarte urata. A fost socant: am lansat-o la ora 9.45 dimineata si la 12.45 am primit un telefon de la prietenul meu: <<Jack, ai primit 5 e-mailuri>>. Si-am spus: <<dar ce este e-mailul?>> Foarte multi oameni s-au interesat de site-ul nostru si am zis ca este ceva interesant si trebuie sa facem si altele". 

7. Numele companiei: sa fie international si intuitiv

  • "Ne-am dorit un nume international. Pe vremea aia cred ca cel mai bun nume era <<Yahoo!>>. M-am tot gandit ca <<Alibaba>> e un nume bun. Eram la San Francisco atunci si, la un restaurant, am intrebat-o pe chelnerita ce este Alibaba. Si mi-a spus: <<Sesam, deschide-te!>>. Perfect! Si am iesit pe strada si am intrebat 10-20 de oameni daca stiau ce este Alibaba. Si mi-au spus despre cei 40 de hoti, <<Sesam, deschide-te!>>, si atunci am spus: <<asta e un nume bun>>. In plus, incepe cu litera A si orice ai vorbi Alibaba este sus".

8. Nu face afaceri cu statul

  • "Nu am luat bani de la guvernul chinez. La inceput am vrut, dar apoi n-am mai vrut, pentru ca eu cred ca o firma care ia bani din buzunarul guvernului este o mizerie. Gandeste-te cum sa castigi bani din piata, de la clienti si daca clientii au succes. Asta este conceptia noastra. Nu am luat bani de la bancile chinezesti. Am vrut la inceput, dar acum imi ofera si nu-i mai vreau eu".

  • "In 1997 am lucrat part-time la o organizatie a Ministerului Comertului Exterior al Chinei, timp de 14 luni si am inteles ca nu trebuie sa te bazezi pe o organizatie guvernamentala sa faci comert electronic. Si le-am spus si colegilor de la Alibaba: <<Indragosteste-te de Guvern, dar nu te casatori cu el!>>. Respecta-i! O gramada de lume vorbeste despre Guvern, despre internet, cenzura. Eu cred ca este si o responsabiliate si o oportunitate sa vorbesti cu ei, sa ii ajuti sa inteleaga cum poate internetul sa fie de folos. In primii 12 ani, cu oricine a venit la mine la birou am stat de vorba, le-am explicat cum putem sa ajutam economia, cum cream locuri de munca, de ce cred eu ca internetul va ajuta China sa progreseze. Pe vremea aia, internetul era nou pentru orice guvern".

  • "Daca cineva din Guvern vine la mine si imi cere sa fac ceva pentru ei, as refuza, dar i-as indruma catre prietenii mei. Daca ar insista sa fac eu acel lucru, as accepta, dar i-as spune: <<Ok si nu iau niciun ban, dar data viitoare sa nu mai veniti la mine!>>.

9. Nebun, nu prost

  • "Revista Time m-a numit <<Jack, nebunul>>. Nebun e ok, suntem nebuni, dar nu suntem prosti".


Sursa foto: You Tube / Jack Ma / Forumul Economic de la Davos, Charlie Rose

Parallax

Vizualizari
1682
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri