: O firma ia bani europeni sa faca in Romania jocuri pentru ochelari inteligenti
Imagine principala
O echipa de romani lucreaza la dezvoltarea unei platforme care ajuta dezvoltarea jocurilor cu gameplay asimetric pentru dispozitivele mobile. Pe langa tehnologii deja cunoscute, smartphone-uri si tablete, platforma utilizeaza si ochelari inteligenti. Proiectul a obtinut o finantare de peste 690.000 de euro din partea Comisiei Europene. Cum functioneaza platforma Populate, care este modelul de business si cum a reusit compania care dezvolta proiectul sa obtina banii europeni?
AMA Romania, compania care se ocupa de dezvoltarea acestui proiect, este subsidiara locala a Advanced Mobile Applications (AMA Studios), firma britanica dezvoltatoare de jocuri video si aplicatii pentru dispozitive mobile, companie-sora cu dezvoltatorii de jocuri Ubisoft si Gameloft.
AMA functioneaza pe piata din Romania de mai bine de 11 ani, iar printree cele mai renumite jocuri realizate de echipa de aici se numara: IQ Booster, Hills of Glory 3D sau Babel Rising 3D - care au inregsitrat cateva milioane de descarcari.
"Exista insa o continua dezvoltare a tehnologiei si in consecinta fiecare nou tip de hardware reprezinta pentru noi o provocare. Astfel am ajuns sa dezvoltam proiecte care sunt adaptate pentru dispozitive cu care consumatorii sunt deja obisnuiti, ca smartphone-urile si tabletele, dar si pentru tehnologii relativ noi, cum sunt smartglasses (ochelarii inteligenti) si dispozitive wearable", spune Alexandru Paraschiv, studio director al AMA Romania si cel care coordoneaza proiectul Populate - care a reusit sa obtina o finantare de peste 690.000 de euro din partea Comisiei Europene.
Proiectul Populate este o platforma care ajuta dezvoltarea jocurilor cu gameplay asimetric pentru dispozitivele mobile, precum smartphone-ul si tableta, dar si al ochelarilor inteligenti prin car controleaza personajul digital ales.
Gameplay-ul asimetric este un joc multi-player, doi utilizatori se joaca in acelasi timp folosind dispozitive mobile si ochelarii inteligenti, dar fiecare avand o experienta unica si total diferita - daca unul dintre jucatori se va afla in mijlocul actiunii si va fi implicat in tot ce se intampla in "campul de lupta", oponentul sau va avea o experienta de joc bazata in principal pe strategie.
"Ideea proiectului a aparut dupa participarea noastra la evenimentul international Google I/O in vara anului 2013, atunci cand am avut posibilitatea sa intram in contact prima oara cu ochelarii inteligenti Google Glass. La acest eveniment am achizitionat o pereche de Google Glass si fiind motivati de exploatarea tehnologiilor noi, ne-am dat seama rapid de potentialul pe care il are pentru industria de gaming. In acelasi an, AMA a dezvoltat primele prototipuri de jocuri si aplicatii pentru aceasta platfoma si chiar a creat primul joc din Europa pentru Google Glass, denumit Escape", povesteste Alexandru Paraschiv.
Intregul proiect Populate este dezvoltat pe trei directii de business:
Una ar fi ca ne dorim sa lansam jocul Populate, o varianta a platformei aflata in dezvoltare.
De asemenea am realizat ca in acest moment continutul pentru ochelarii inteligenti nu este suficient de puternic si consideram ca putem veni in sprijinul producatorilor de ochelari inteligenti din Europa si numai, prin oferirea unui joc special creat pentru aceste dispozitive.
A treia directie ar fi realizarea unei platforme de tip framework pentru alti dezvoltatori de jocuri - explica coordonatoru proiectului.
El recunoaste ca, in prezent, piata ochelarilor inteligenti, a jocurilor si continutului pentru astfel de dispozitive nu este inca foarte bine dezvoltata. Dar, sustine ca industria este in plina expansiune, exista foarte multi porducatori care lucreaza la atfel de ochelari si care au deja modele de produse in stadiul de prototip si sunt pregatiti de lansarea lor in piata.
Cum au obtinut banii europeni?
Bugetul intregului proiect Populate este de peste 950.000 de euro, dar, din aceasta, suma 690.000 de euro sunt fonduri nerambursabile de la Comisia Europeana prin programul Horizon 2020. Proiectu este dezvoltat de un consortiu format din: Golaem - producator francez de software, care integreaza animatii si inteligenta artificiala pentru a facilita controlul personajelor digitale, Trinity College Dublin - de unde o echipa de cercetatori inregistreaza si analizeaza comportamentul jucatorilor pentru a trage concluzii si pentru a publica lucrari stiintifice despre influenta tipului de animatii si a gradului de realism al perosnajelor digitale si AMA Romania - companie care coordoneaza intregul proiect si care dezovlta jocul Populate.
"Din informatiile pe care le avem, Populate este singurul proiect din cadrul programului Horizon 2020 ce este coordonat de o companie din Romania", sublineaza reprezentantul companiei din Romania.
Din intregul buget alocal proiecutlui, studioului AMA Romania ii revin aproximativ 400.000 de euro, din care contributia Comisiei Europene este de 70%, iar diferenta este finantata din fonduri proprii. Restul banilor se duc catre celelalte doua entitati din consortiu.
"Odata consortiul format, am identificat actiunea si incadrarea proiectului in subiectul aferent programului Horizon 2020 (Support the growth of ICT innovative Creative Industries SMEs). Am creat propunerea de proiect si am urmat totii pasii pentru inregistrarea si pregatirea documentelor pe portalul Comisiei Europene. In aprilie 2014 submiteam propunerea atent formulata, iar in septembrie deja primeam invitatia de a scrie acordul de finantare de la Comisia Europeana. Odata cu semnarea acestui acord in decembrie 2014, a inceput dezvoltarea propriu-zisa a proiectului", explica Alexandru Paraschiv. Au 18 luni la dispozitie sa realizeze acest proiect, iar data limita de prezentare a lui este luna iulie a acestui an.
Cat despre provocarile din piata, el spune ca industra de de hardware aduce in fiecare an noutati si de aceea aplicatiile si jocurile create trebuie sa tina pasul cu cele mai noi tipuri de dispozitive: "La nivel de business, in Romania de exemplu oamenii joaca in medie trei jocuri pe telefonul mobil. Nu toate jocurile instalate sunt si jucate: 8% dintre cei care isi instaleaza mai mult de trei jocuri pe telefonul mobil vor juca maximum trei dintre ele. Este o provocare bineinteles sa incercam sa ridicam numarul de utilizatori si de aceea mentinem produsele noastre la o calitate superioara".
AMA Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 550.000 de euro si estimeaza pentru acest an o crestere de circa 30% a afacerilor. Compania are pe plan local o echipa de 20 de angajati.