Claudiu Zamfir

TOP Start-up Nation: Câți aplicanți finanțabili sunt la tine în județ. Posibilă suplimentare?

Imagine principala
top start up nation

Bucureștiul are cei mai mulți aplicanți în programul Start-up Nation, însă foarte aproape a venit județul Cluj, deși are de trei ori mai puțini locuitori decât Capitala. Date relevante privind mediul rural și mediul urban, mai apar într-o situație oficială a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, pentru finanțarea de maximum 200.000 de lei de la stat pentru mici afaceri, publicată de StartupCafe.ro. Ministrul Ilan Laufer a menționat că va cere în Guvern majorarea părții de fonduri europene - mediul urban în fară de Bucureși-Ilfov.

În municipiul București au fost depuse 2.926 de dosare în programul de sprijin pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM). Din acestea 1.399 sunt finanțabile în limita bugetului alocat în program, conform datelor oficiale rezultate din evaluarea electronică pe baza declarațiilor făcute de solicitanți, la aplicare.

Foarte puternic a venit din urmă județul Cluj - 2.289 de aplicanți, din care 1.250 se încadrează ca finanțabile în limitele bugetului. Performanța clujenilor este cu atât mai interesantă având în vedere că acest județ are o populație totală de circa 691.000 de locuitori, de circa 3 ori mai mică decât Capitala.

TOP 10 județe la depuneri de planuri de afaceri în Startup Nation 2017:

  1. București - 2.926 (din care 1.399 finanțabili în limita bugetului)
  2. Cluj - 2.289 (1.250)
  3. Timiș - 885 (361)
  4. Ilfov - 781 (351)
  5. Iași - 770 (356)
  6. Bihor - 738 (323)
  7. Dolj - 716 (371)
  8. Constanța - 662 (267)
  9. Brașov - 622 (294)
  10. Prahova - 530 (242)

Topul complet, în PDF-ul de mai jos:

Sinteza Conferinta by Claudiu on Scribd

Situația de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat vine cu date relevante privind împărțirea bugetului.

Ediția 2017 a Startup Nation are alocat un buget total de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei sunt credite bugetare, disponibile efectiv în buget. Restul, de 1,2 miliarde de lei sunt credie de angajament, care trebuie puse de către Guvern în buget, printr-o rectificare bugetară, pentru a putea fi distribute către beneficiari.

Problema cu cei 500 de milioane de lei este că pot fi utilizați doar în mediul urban, în afară de București-Ilfov.

Ceilalți 1,2 miliarde de lei vor putea fi folosiți oriunde în țară, dar este nevoie de rectificarea bugetară.

Și acum puțină statistică:

În program au fost înregistrate 19.026 de planuri de afaceri (alte 270 de planuri au fost nule din start). Din acestea, 8.653 sunt finanțabile (au punctajul calulat automat în limita bugetului alocat), iar 10.373 sunt în așteptare, în caz că se vor retrage ceilalți sau nu vor putea fi finanțați din alte motive.

Din proiectele aflate în limita bugetului, 76,17% sunt în mediul urban și 23,3% în rural. Așadar, vorbim despre 6.591 de proiecte în mediul urban și 2.062 de proiecte în rural.

Din cele aflate în mediul urban, scădem București-Ilfov și mai rămenem cu 4.841 de proiecte, care vor avea o valoare totală de aproape 970 de milioane de lei, dacă toți ar cere suma maximă de 200.000 de lei fiecare. Aceasta înseamnă aproape dublu față de cei 500 de milioane de lei - creditele bugetare alocate numai pentru proiectele din această categorie.

Practic, jumătate din solicitanții care mergeau pe fonduri europene vor fi împinși către creditele de angajament de 1,2 miliarde de lei, care necesită rectificare bugetară pentru a fi distribuite beneficiarilor.

În partea cealaltă, solicitanții care nu se vor încadra pentru fonduri europene sunt numai 3.812  firme (mediul rural plus București-Ilfov), însumând 762,4 milioane de lei.

Așadar, din cei 1,2 miliarde de lei, fonduri naționale, circa 437 de milioane de lei rămân liberi să fie folosiți de către aplicanții din mediul urban în afară de București-Ilfov.

Posibilă suplimentare de buget - pe fonduri UE la Start-up Nation 2017

Ministrul Ilan Laufer a avanast luni un scenariu optimist - cei circa 10.000 de aplicanți IMM care au avut punctaje de la 90 de puncte în jos și nu s-au încadrat în fondurile alocate, de 1,7 miliarde de lei, ar mai avea speranța ca pe partea de fonduri europene cei 500 de milioane de lei să fie suplimentați - numai pentru mediul urban în afară de București-Ilfov.

”Am convingerea că vom reuși o absorbție de 100% a fondurilor europene alocate pentru Startup Nation. Sunt convins că vom reuși și o absorbție de 100% a fondurilor alocate de la bugetul de stat. Am putea să finațăm în acest moment 8.653 de planuri de afaceri și ar însemna că vom avea 10.373 de planuri de afaceri în așteptarea finanțării.

Asta înseamnă că, în cazul în care anumite planuri care se află în față se retrag sau nu sunt eligible, intră următoarele” - le-a mai dat el speranțe celor picați sub linie.  

Sau, în cazul în care vom reuși sub o formă sau alta să găsim o suplimentare de buget care ar putea fi în primul rând de la fondurile europene - și am de gând să deschid o discuție în acest sens - să vedem dacă vom putea obține fonduri europene în plus.

Și pentru cei care nu vor obține finanțare încă ne gândim și la alte variante și o să revin cu detalii să reușim să le acordăm totuși un sprijin și celor care nu vor intra la finanțare” - a plusat Laufer, într-o conferință de presă.

Un scenariu mai pesimist (realist) ar fi ca Ministerul de Finanțe și Guvernul în ansamblu să extindă cei 500 de milioane de lei din partea de fonduri UE către cei 1,2 miliarde de lei - credite de angajament, astfel încât să crească absorbția de fonduri comunitare, dar în anvelopa bugetară totală a programului Start-up Nation, de 1,7 miliarde de lei, nu în plus.

În periooada 15 iunie - 14 iulie 2017, aproape 19.300 de firme au cerut Valoarea ajutoare financiare nerambursabile de aproape 1 miliarde de dolari în total, mai exact 3,7 miliarde de lei. ”Limita în care ne încadrăm noi este 1,713 miliarde de lei” - a subliniat ministrul Ilan Laufer.

Aproximativ 6.500 de solicitanți s-au înscris în program în ultima zi din sesiunea de 30 de zile.

Parallax

Vizualizari
13108
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adina
Cruceru
Intrebare este ce se va intampla cu toate firmele care s-au infiintat strict pentru Start-Up?
Vor ramane cu un SRL fara activitate, pentru care vor trebui sa plateasca firme de contabilitate, sa le faca declaratii trimestriale pe zero, pentru ca oricum nu au buget propriu pentru investitii. .. Ideea cu Start-Up-ul, era ca nu trebuia sa vii cu capital propriu daca nu aveai de unde...
Practic au ramas mii de firme infiintat degeaba. ..care nu vor putea sa se dezvoltator fara un ajutor...
poza de profil
Elena
Stanculeanu
Daca initial fondurile au fost repartizate strict- 500 mil. lei pentru proiecte din mediul urban si 1,27 mild. lei pentru proiecte din Bucuresti, Ilfov si mediul rural, de ce repartizarea fondurilor in functie de punctaj nu se face separat ? Normal ar fi ca cele 1,27 mild. sa fie alocate proiectelor din Bucuresti si din mediul rural, in functie de punctaj, in limita sumei alocate, iar daca mai raman fonduri, abia atunci, acestea sa fie realocate proiectelor din mediul urban. Cand exista doua fonduri separate, cu alocari financiare diferite, ar trebui sa existe si doua seturi separate de liste.
poza de profil
Titel
G.
1. Eroare de exprimare: proiecte finantabile cel putin 10.000, nu 8.653. Cel putin, deoarece nu toti au cerut suma maxima.
2. Despre sursa de finantare, nu se face referire niciunde, asa ca nu vad de unde atatea valuri. Este vorba doar de 1,713 miliarde de lei.
3. Si o posibila explicatie a inscrierilor de pe ultima suta de metri: foarte multi au asteptat conditiile reale ale bancilor, deoarece creditul-punte este singura lor solutie. De fapt, acestia au si fost destinatarii de drept ai acestui program, tineri sau alte persoane cu capital 0.
poza de profil
bogdan
costescu
Ce se intampla cu acest program este tipic pentru Romania....se dau sperante false oamenilor care nu au bani pentru propria afacere cu scopul de a mai creea o sursa de bani pentru salariile si cheltuielile lor nesimtite tocmai din taxele pentru deschiderea firmei, bilanturile trimestriale etc. Pentru ca nu este posibil sa declari ca ai un "succes rasunator" cu acest program dar....., de fapt, nu finantezi decat 8500 de firme si lasi peste 10000 de izbeliste..... Avand in vedere ca peste 8000 de planuri cu peste 80 de puncte inclusiv (un punctaj decent daca stau sa ma gandesc la ce iti asumi ca administrator cand lansezi un asemenea proiect) nu o sa aiba parte de finantare, ma face sa ma gandesc din nou la ce este atat de normal in Romania.....hotia, minciuna si inselatoria. De ce spun asta? Pentru ca parerea mea este ca au picat tocmai acei oameni care au fost cinstiti, oferind date reale, prognozand castiguri reale, luand in calcul riscurile unei noi afaceri in care sa iti asumi conditiile puse. Acesti oameni au depus planuri pertinente luand in calcul toate conditiile si anticipand ca generand un punctaj mai mare ar insemna falimentul pentru aceea afacere in scurt timp.... In schimb.....sunt ceilalti care din pacate sunt foarte multi, si care au generat punctaje foarte mari (de cele mai multe ori "impinsi" de la spate de consultanti care si-au urmarit de fapt propriul interes adica trecerea planului si incasarea celor 8000 de lei...) denaturand valoarea cheltuielilor si mintind referitor la investitie...... Cu ce scop? Simplu: achizitionarea de aparatura de ultima generatie, masini, echipamente IT care, dupa aceea, prin diferite "inginerii financiare" sa fie "pierdute" Concluzia: ca orice lucru facut in Romania de azi, si in acest program trebuie sa minti ca sa poti creea punctaje mari, implicit finantare..... Pacat, pentru ca sunt convins ca sunt si oameni cinstiti care sunt apti sa conduca si sa detina o afacere dar pur si simplu nu au resurse. Din pacate in Romania este preferata minciuna si hotia in detrimentul cinstei si onoarei. Inclin totusi sa cred ca daca niste analisti foarte bine pregatiti ar verifica foarte atent aceste planuri care au generat punctaje maxime, isi vor da seama ca sunt doar niste aberatii.....scopul fiind altul decat infiintarea si buna functionare a unei afaceri. Va multumesc pentru posibilitatea de a avea dreptul la opinie si daca am suparat pe cineva cu acest post....imi cer scuze, este doar parerea mea.
poza de profil
bogdan
costescu
domnilor operatori de ce nu imi publicati comentariul???????
poza de profil
Jozsef
Laszlo
Buna ziua tuturor.Sunt perfect de acord cu cei dinaintea mea.Pentru a accesa fonduri a trebuit sa infiintam 2 SRL, una medicala si una turistica. Proiectul nostru este un Centru Medical cu Regim Hotelier.
Am inceput ca persoana fizica, am tocat o gramada de bani pentru un zid de sprijin cu piloti forati, greseala a fost a primariei locale care a subcontractat la o firma evaporata intre timp construirea drumului adiacent, care s-a surpat si a rupt totul de la utilitati inclusiv conducta de gaz.
Cand am crezut ca putem accesa fonduri,ne-au spus ca numai pt.SRL. Am avut presimtirea sa nu incheiem contract cu firma de consultanta, fiindca oricum am fi pierdut banii. De ce mai vorbim despre ajutoare, start-up-uri etc.,daca ajutorul este conditionat si probabil redirijat.Cand totusi am vrut sa ne inregistram la Start-Up Nation,la punctaj am fi obtinut pe sanatate si turism maxim 80 puncte.Ne-am si facut cont pentru ambele SRL pt. inregistrare,nemaivorbind de umblat incolo si incoace,fara nici un rezultat.Eu cred ca totul este o aburire:incepem in februarie...continuam peste putin timp....prelungim inscrierile....stop punct.Tot timpul este o expresie foarte flexibila"daca".Deci in concluzie avem 2 SRL cu activitate zero.Mai aveti pareri?Cum poate obtine finantare nerambursabila din bani europeni,daca ai criteriu:fara zero activitate sau profit>0 intr-un an de la infiintare?Parerea unui medicsubsemnatul.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri