Claudiu Zamfir

VIDEO Start-up Nation. Ministrul Laufer, către aplicanți: Susțin majorarea salariului minim. Nu vor fi greve în sistem

Imagine principala
ilan laufer

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan laufer, și-a declarat, vineri, susținerea pentru majorarea salariului minim brut pe economie din anul 2018. El a răspuns astfel unor eventuale îngrijorări pe care antreprenorii care aplică în programul Startup Nation le-ar avea viziavi de creșterea unor costuri în planurile lor de afaceri.

”În programul de guvernare, este prevăzut ca salariul minim să crească peste 400 de euro până în anul 2020. Aceasta înseamnă să existe niște trepte, niște pași. Noi ne dorim ca în România să se trăiască mai bine. Și în acest sens, eu pot să discut și despre impactul pe care aceste măsuri le au asupra mediului de afaceri, dar vreau să vorbesc despre măsurile care țin de ministerul nostru.

Eu cred că o companie care vrea să-și desfășoare activitatea în România, care a aplicat pentru Startup Nation, care a aplicat pentru un ajutor pentru a începe o afacere de până la 200.000 de lei, fără contribuție proprie își asumă într-adevăr menținerea acelor locuri de muncă pentru o perioadă de 2 ani. Să spunem că această măsură de creștere a salariilor treptat până în anul 2020 este o măsură pe care eu o susțin și va face să ajute creșterea economică în România. Dacă ne dorim să avem venituri  mai mari, statul trebuie să împingă ștacheta pentru ca aceste lucruri să se realizeze” - a spus Laufer, chestionat de StartupCafe.ro, într-o conferință.

Potrivit noului program de guvernare al executivului Tudose, ”nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2000 lei în 2018, 2200 lei în 2019 și 2400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2300 lei in 2018, 2640 lei in 2019 si 3000 lei in 2020”.

”Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF , ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. In cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite si se vor introduce mai multe deduceri care sa incurajeze economisirea, investitiile si cresterea standardelor de sanatate si educatie pentru populatie” - mai scrie în programul de guvernare al noului Executiv. . 

În prezent, salariul minim brut este de 1.450 de lei pe lună (fără contribuțiile de pe partea angajatorului).

În schimb, referitor la trecerea tuturor firmelor de la impozitarea pe cifra de afaceri, prevăzută și ea în programul de guvernare, Ilan Laufer a spus că nu există o astfel de măsură nici în stadiul de propunere, momentan.

”Cred că este prematur să discutăm, nu cred că ar trebui ca lumea și presa să creeze un sentiment de nesiguranță sau de lipsă de predictibilitate, fiindcă nu este cazul. Avem voie și cred că orice guvern are rolul de a propune orice, inclusiv măsuri fiscale. Dacă ele sunt dezbătute, se fac anumite studii, există o concordanță și o înțelegere cu mediul de afaceri, se poate merge către o propunere concretă. În acest moment, nu există o propunere concretă, iar până la o propunere concretă sunt foarte multe etape. Deci nu cred că putem să luăm în calcul, în acest moment, nicio modificare” - a afirmat Ilan Laufer.

Reamintim că programul de guvernare prevede că de la 1 ianuarie 2018 se va trece la impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România (impozit pe cifra de afaceri). „Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare” - mai spune programul guvernului. Noul ministru de finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că pentru toate firmele treptele de impozitare vor fi de 1%, 2% și 3% pe cifra de afaceri, în loc de 16% pe impozitul pe profit.

Și în acest moment, în loc de impozit pe profit, microînreprinderile cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro pe an (așa cum sunt aplicanții Startup Nation în mod obișnuit) plătesc impozit pe venit, de 3% dacă nu au angajați și de 1% daca au cel puțin un angajat.

Revenind la programul Startup Nation, Ilan Laufer a mai dat asigurări că nu vor exista greve în rândul funcționarilor care se vor ocupa de implementarea programului, care să afecteze beneficiarii, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, din cauza salariilor mici și a volumului mare de muncă din sistem.

Am avut o ședință cu toți directorii oficiilor care se vor transforma în agenții și i-am asigurat de tot sprijinul meu. Din punctul meu de vedere, nu va exista nicio grevă, vă spun de acum. Colegii mei susțin programul 100%, deja lucrează intens și la evaluare și din acest punct de vedere mă bucur de tot sprijinul lor” - a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

În acest sens, Guvernul a decis să transforme oficiile teritoriale pentru IMM-uri din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri în agenții, cu personal ceva mai numeros și cu o creștere salarială.

Reamintim că în programul Start-up Nation firmele beneficiare au început să se înscrie din 15 iunie, iar perioada de aplicare se va încheia pe 14 iulie, cu posibilitate de prelungire în cazul în care guvernanții vor considera că nu se vor fi adunat destui aplicanți.

În cadrul Programului Start Nation, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) înființate după data de 30 ianuarie 2017 ar putea obține fonduri nerambursabile de la stat in valoare de până la 200.000 de lei, pentru investiții, în anumite condiții.

Guvernul a alocat 500 milioane lei, credite bugetare, care vor putea fi folosite pentru finanțarea solicitanților din mediul urban, în afara Bucureștiului și a județului Ilfov, bani care ar urma să fie decontați ulterior de stat de la Uniunea Europeană. De asemenea, pentru firmele din București, Ilfov și mediul rural național sunt credite de angajament de 1,2 miliarde de lei, însă este necesar ca Guvernul să adopte o rectificare bugeară pentru alocarea efectivă a acestor bani în buget.

 

Parallax

Vizualizari
5103
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Miscarea asta trebuia inceputa mai demult si cu pasi mai mari. Ma intreb, ce pomana mai mare poate sa faca un guvern unor "oameni de afaceri" decat sa tina salariul minim la nivelul genunchiului broastei? Cartelul Guvern-Soc Comerciale in ceea ce priveste salariul minim pe economie, trebuie scos in afara legii. Din pacate, sclavia muncii in Romania este patronata de autoritati.
Avem nevoie de Afaceri care sunt capabile sa plateasca decent munca prestata de angajati.
V-ati intrebat de ce romanii muncesc mai bine si produc o calitate mult superioara in Germania, Anglia etc? Si in consecinta, v-ati intrebat de ce germanii, englezii nu au problemele noastre in serviciile de sanatate, invatamant? Simpla retorica, evident.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri