Claudiu Zamfir

VIDEO UPDATE Startup Nation 2017: Punctajul minim finanțabil

Imagine principala
startup nation

Afacerile finanțabile în Programul Start-up Nation au minimum 90 de puncte, potrivit evaluării automate în urma sesiunii de înscriere, a declarat luni ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer.

Potrivit acestuia, proiectele finanțabile se prezintă astfel:

  • 100 p - 3983 de planuri de afaceri depuse
  • 95 p - 4566 de planuri de afaceri
  • 90 p  - 104 planuri de afaceri

În așteptare rămân 4.580 de planuri depuse, cu 90 de puncte fiecare, restul fiind sub acest punctaj.

Din această analiză rezultă practic că vor intra la finanțare afacerile în producție, programare IT și cele din industrii creative.

19.026 de planuri de afaceri rămân depuse ca valide. Circa 270 de planuri de afaceri depuse au avut erori.

8653 de planuri de afaceri vor putea fi finanțate în ediția 2017 a programului Startup Nation, iar 10.373 de planuri de afaceri sunt în așteptare.

startup nation
Sinteza aplicanti Start-up Nation (Sursa: MMACA)

Firmele aflate în așteptare mai pot spera că, dintre cei finanțabili, se vor retrage anumiți solicitanți sau pur și simplu nu vor putea accesa ajutorul dintr-un motiv sau altul.

Ministrul Laufer a mai spus că are în vedere solicitarea unei suplimentări de fonduri la Guvern, pe partea de fonduri europene nerambursabile, care pot fi accesate in mediul urban, în afara regiunii București-Ilfov.

Reamintim că programul Start-up Nation editia 2017 are un buget total alocat de 1,7 miliarde de lei, din care 500 milioane lei sunt credite bugetare pe partea de fonduri europene nerambursabile, pe care statul le distribuie beneficiarilor din mediul urban, în afară de București-Ilfov, pentru ca apoi să îndestuleze la loc bugetul de stat din bani atrași de la Uniunea Europeană.

Restul de 1,2 miliarde de lei sunt credite de angajament, pe care Guvernul va trebui să le asigure din bugetul de stat, printr-o rectificare bugetară.

Semnarea contractelor ar urma să înceapă în 2 săptămâni

Următarele etape, conform ministrului Laufer:

 

  • Generarea numărului de identificare în Registrul unic electronic. Totul se întâmplă electronic, online, inclusiv certificarea, conformarea,  decertificarea, OK-ul care se va da în registrul unic electronic. Procedura prevede un termen de 5 zile de la închiderea sesiunii de înregistrare. Deci fiecare dosar va fi înregistrat și punctat și va primi un număr de identificare.
  • Urmează apoi să verificăm veridigitatea și eligibilitatea dosarelor depuse. Să vedem câte dintre dosare sunt eligibile la finanțare. Estimarea noastră a fost de 45 de zile pentru verificarea tuturor proiectelor.
  • Am început să verificăm proiecte încă de săptămâna trecută. Erau 6-7 mii de firme în așteptare și am început să verificăm ca să nu pierdem timpul.
  • Dorința mea este ca în termen de 2 săptămâni de azi să începem semnarea acordurilor de fianțare. În conformitate cu procedura perioada de semnare a acordurilor de finașare va trebui să se încheie până pe 27 septembrie 2017.

Sinteza Conferinta by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
26669
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
bogdan
giroc
Iarasi Ministrul Laufer dovedeste ca imprastie informatii false. Nu ar trebui sa intre in paradigma functionarilor ,,yesman,,, care probabil incearca sa ii scoata in evidenta succesul programului, pentru ca vorba aceea suntem in Romania, iar zicala ,,seful esti frumos si destept,, e regula de baza.Poate ar trebui sa dea publicitatii repartizarea finala pe judete a aplicatiilor, precum si numarul aplicantilor din mediu rural, cu punctajul obtinut de ultimul aplicant din fiecare categorie, respectiv pentru MEDIUL URBAN NATIONAL, si ultimul punctaj pentru MEDIUL RURAL NATIONAL SI BUC.-ILF., pentru ca e greu de crezut ca in mediul rural tot cu 90 de puncte vor fi finantate proiectele. Daca e asa, cred ca DNA ar trebui sa se autosesizeze cu privire la anumite aspecte legate de activitatea consultantilor, pentru ca e greu de crezut ca avem antreprenori atat de bine pregatiti, dar economia e dominata de capitalul strain!
poza de profil
Pompiliu-Ion
Popescu
Cu tot respectul, dar nu credeti ca acest criteriu cu numarul de angajati poate fi abuzat "un pic" pentru punctaj. Au venit pe ultima suta de metri o multitudine de proiecte doar ca sa ia "niste bani" si au pus acolo ca angajeaza "marea cu sarea" si peste un an ne vom trezi ca dau faliment, iar proiectele mai realiste nu vor avea sansa la finantare.
poza de profil
lascau
petrica
Acest program de finantare nerambursabila a fost destinat in mod predilect pentru firmele de consultanta!Ei vor castiga cei mai multi bani!TINERI ANTREPRENORI AU INTRAT IN CAPCANA SISTEMULUI!Multi vor fi nevoiti sa de-a banii inapoi peste 1 an - 2.Salariul minim pe economie va creste semnificativ, și la numai 2 angajati, in 2 ani de obligativitate a mentinerii locurilor de munca, cheltuielile cu salariatii va consuma mult peste 50% din suma accesata!Inscrierile pe ultima suta de metri a fost a firmelor de consultanta! Atunci cand au primit ,,ok-ul,, au aplicat 24 din 24!Sper să nu se repete istoria precum la programul Laptele și Cornul....oamenii partidului au avut mereu de castigat sume impresionante de bani!!!!
poza de profil
X
X
Firmele trebuie sa tina 2 angajați timp de 3 ani , sa cumperi echipamente de 50% , la anul ajungem la peste 2500 de Ron, sa faci producție. Dacă stai sa aduni nu ai avantaje , și firma sa nu dea faliment. În plus cui ii place toată ziua sa stea cineva cu ochii pe tine , tot îți găsește statul niște amenzi de plata
poza de profil
D
Dumitrescu
Acest mod de a selecta proiectele defavorizează și descalifica multe proiecte depuse de antreprenori ce au ca obiect de activitate altceva decât producție și IT atât timp cât nu se tine mai mult cont de data depunerii lor.
Proiecte ce au fost înregistrate la începutul perioadei de înscriere, de exemplu în domeniul serviciilor cu un punctaj rezonabil de 85 de puncte nu au și nici nu vor avea nicio șansă atât timp cât vor concura cu proiecte depuse spre sfârșitul perioadei cu punctaje mari și alte domenii apreciate mai mult.
În zadar au fost întocmite proiecte planuri de afaceri atât timp cât ele sunt discriminate și nu sunt analizate pe domenii de activitate și în funcție de data depunerii........
Serviciile, comerțul și celelalte activități, repet, sunt discriminate aici deoarece nu au posibilitatea de a întruni niciodată un punctaj maxim de 100 de puncte cât timp pleacă din start cu un dezavantaj de 10-15 puncte dealtfel se observa lesne în ponderea proiectelor luate în considerare......
Nu ne rămâne decât să vă întrebăm unde putem contesta acest lucru incorect?
poza de profil
Ovidiu D.
Popica
Nota redacției: Textul de mai jos a fost trimis de un participant la programul Start Up Nation, pe adresa de email a redacției StartupCafe.ro și am decis să îl publicam în secțiunea de comentarii.

Super succes sau super nedreptate
”Super succes” este sintagma folosită de ministrul Ilan Laufer pentru a caracteriza, ”la cald”, programul Start-Up Nation în momentul în care s-a terminat perioada de înscriere. Iar reactia euforică a fost generată de un număr: 19.296.
Acum, ”la rece”, vă propun ca, pe langă numărul 19.296 să analizăm și celelalte aspecte ale programului.
Super record
În mod ciudat, ministrul Ilan Laufer a laudat super recodul de la finalul înscrierilor în Start Up Nation , citez: ”iată câteva date la cald: în ultimele 5 minute s-au înscris nu mai puțin de 216 aplicanți, adică aproape un aplicant pe secundă! În ultima oră, de la 19:00 la 20:00, au fost depuse 1.403 planuri de afaceri, respectiv 23 de planuri de afaceri, în medie, pe minut”.
Dar, ”la rece”, putem spune că doar un antreprenor inconștient și-ar lăsa depunerea proiectului pe ultimele 5 minute, din cele 30 de zile. Dacă pică internetul și nu mai poți depune proiectul, ce faci? Iar proiecte s-au depus până în ultima secundă; chiar la ora 20:00 apar 3 proiecte după care s-a ”stins lumina”.
Acest comportament ar putea avea o explicație: depunerea s-a făcut, de fapt,chiar în momentul în care s-au terminat de scris proiectele și s-au editat rubrici până în ultimul minut.
Au fost unii consultanți care au promis proiecte pe bandă rulantă și au avut în ultimele 3 zile, de încarcat un morman de proiecte motiv pentru care au încărcat cât au putut, zi și noapte până când a venit ziua de vineri ora 20:00. Și au avut grijă să le încarce la puntaj maxim pentru a intra la finanțare, ceea ce ar aduce consultantului 8.000 lei per proiect.
Super nedrepate ca în politică: cine promite și minte mai mult câștigă!
Dacă în alte programe selecția este făcută pe cifra de afaceri existentă, profit existent în anul anterior, numar de angajați existenți, aici vorbim de start-up-uri și firme noi inființate, iar selecția electronică a dosarelor (în aplicația în care s-au depus și se punctează proiectele) se va face strict ”pe vorbe” și promisiuni.
Cine vor câștigătorii? Cei care au promis mai mult, cei care au promis, de exemplu, că vor avea doi angajați defavorizați. Cine vor fi pierzătorii? Antreprenorii care au avut o doză mai mare de realism (ori prudență) și au promis mai puțin. Din acest punct de vedere, programul nu doar că nu este un ”super success” ci mai degrabă creează o superne dreptate în rândul noilor antreprenori.
Privind în urmă, în opinia mea, programul a debutat prost, nu a fost promovat suficient, motiv pentru care, după primele două săptămâni erau doar 3.079 proiecte depuse.
Acest fapt a creat falsa impresie că se va putea câștiga cu orice proiect și le-a dat idei mai multor consultanți fară scrupule, care au plecat la vânătoare de noi firme sau oameni dispusi să-și înființeze noi firme. Au găsit, probabil, mai mulți doritori să devină anteprenori care, sub mirajul celor 44.000 euro, s-au angajat saă bifeze tot pentru a lua punctajul maxim.
În acest fel, se poate vorbi despre un prim super succes însă mai mult pentru consultanții ”antreprenorilor de ocazie” care își vor lua ușor câte 8.000 lei, pentru fiecare proiect depus la punctaj maxim.
Mai departe, ”antreprenorii de ocazie” care jubilează acum, se vor trezi, în curând, că vor trebui să angajeze doi defavorizați pentru care vor trebui plătite, lunar, taxe la stat, pe toată perioada de angajare promisă în proiect, chiar dacă angajații nu or să producă cine știe ce atâta timp cât sunt studenți fără experiență.
”Anteprenorii de ocazie” vor constata că cei 44.000 euro, au fost foarte buni și folositori pentru achiziția de echipamente. Dar, într-o afacere, chiar dacă ai cele mai bune echipamente, asta nu garantează succesul vânzărilor. Și mulți ajung să vadă pe propria piele sensul zicalei românești: ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.”
Cei care nu au avut nicio tentativă de afaceri până acum nu știu senzația aia când vii cu un produs nou, deschizi cu entuziasm taraba reală sau virtuală și constați cu mirare și, probabil, îngrijorat că nimeni nu cumpără de la tine. Nu poți ști niciodată înainte de lansarea unui produs cum va reacționa piața. Între timp, conform promisiunilor din proiect, un singur lucru rămâne cert: salariile și taxele celor doi angajați defavorizați trebuie platite.
De cealaltă parte, avem ”antreprenorii prudenți” care s-au gândit de două ori înainte și nu au lasat pe ultima sută de metri depunerea dosarului. Și-au dat seama că dacă angajează doi studenți nu vor fi de mare ajutor și au trecut în proiect, să zicem, tot doi angajați dar unul cu experiență, celălalt tânăr absolvent. Și-au făcut calculele atent și au mers pe o estimare prudentă. Iar intenția de a angaja o persoană cu experiență s-ar putea să fie penalizarea din punctaj care să-l scoată de pe lista de câștigători.
Dacă la final, când vom trage linie, vom vedea că vor primi finanțare ”anteprenorii de ocazie” cu 100 de puncte, în timp ce ”antreprenorii prudenți” nu vor mai prinde finanțare, atunci un lucru cert putem spune despre program: super nedreptate.
Super verificare
O primă responsabilitate vor avea persoanele care vor verifica proiectele. Vor trebui identificate și scoase din competitie, conform regulamentului, proiectele copiate, proiectele incomplete și proiectele fanteziste. Nici nu cred că va fi greu de descoperit proiectele copiate pentru că, la viteza cu care s-au scris proiectele în ultimele trei zile, este de asteptat ca acei ”consultanți copy-paste” să nu fi modificat prea multe, în goana de a încărca cât mai multe proiecte.
Sub alocare
Un alt aspect care ar trebui remediat este valoarea mică alocată din fonduri europene: doar 500 milioane lei. Dacă fondurile europene ar fi fost folosite în alte programe de dezvoltare a IMM-urilor, atunci ar fi fost de înțeles, dar nu este cazul. Lipsa altor programe va face ca, din nou, România să nu poată absorbi tot bugetul alocat. Iar dacă, pe de o parte, vom lasa la Bruxelles bani nefolositi, iar pe de altă parte nu vom găsi solutii de a-i aloca celor care au depus proiecte solide (cu scoruri foarte bune de 85 sau 90 de puncte dar, totuși, insuficiente) atunci acesta ar fi un super eșec.
Rămâne să vedem rezultatele, însă un lucru este clar: mai e mult până să vorbim despre ”super succesul” Start Up Nation.
poza de profil
Lia
Balas
Cei care au obtinut punctaj de acceptare sunt in proportie de cel putin 80% firmele de IT cu 100 puncte si
firmele de servicii medicale cu 95% , in principal stomatologi.Acestia toti au fost persoane fizice autorizate si pe ultima suta si-au facut societate , dar nu pot fi considerati tineri antreprenori , au avut experienta cu mediul de afaceri. E o problema care nu s-a avut in vedere , si atunci normal cei cu servicii sau comert nu au nicio sansa de a fi cuprinsi in program
poza de profil
Dana
Matcas
primele erori:
Nr.
RUE Nume Punctaj Nr locuri asumate Nr locuri defavorizate Achizitie echipamente Activitatea
1047 SC PAULA & GIGI MACE 100 3 1 DA Productie
1048 AFN CRISS DUM SRL 100 3 1 DA Productie
1049 GENAPP INC 100 3 1 DA Programare IT co
1050 SC EUROPEAN RESEARCH INT 100 3 1 DA Programare IT co
1051 SC. DENIK PLAST RUCAR SRL 100 3 0 DA Productie
1052 SC MATIPEL RUCAR SRL 100 3 0 DA Productie
4023 SC CARDOSO TENANT SRL 100 2 1 DA Productie
4024 SC CARSON NEW FACTORY S 100 2 1 DA Productie
4025 CIRCA DENTES MEOS S.R.L. 100 2 1 DA Productie
4026 CAPCO PAPPER 4U 100 2 1 DA Productie
4027 SILK II SKIN CONCEPT SRL 100 2 1 DA Productie
4028 IMPRESA NASTA NST SRL 100 2 1 DA Productie
4029 WOODGRAVER SRL-D 100 2 1 DA Productie
4030 MB COFFEE.SRL 100 2 1 DA Productie
4031 HOUSEART CORE DESIGN 100 2 1 DA Productie
4032 COFFEE SHOP INSTINCT.SRL 100 2 1 DA Productie
4033 Air Brush Design 100 2 1 DA Productie
4034 WEBCOM LIGHT SRL 100 2 1 DA Productie
4035 NUOVO CAFETINO SRL 100 2 1 DA Productie
4036 ADMINUS B2B SOFTWARE SR 100 2 1 DA Programare IT co
4037 DEINDE CEREBRUM 100 2 1 DA Programare IT co
4914 Sompsy Baguette SRL 95 3 0 DA Productie
4915 SC BIOMAM HEAT SRL-D 95 3 0 DA Productie
8650 Costache-Iosif Industrie SRL 95 2 0 DA Productie
4252 SC BIM DENTAL ART SRL 95 4 1 DA Industrii creative
4911 GEO-CYBERNETICA SI INGINE 95 3 1 DA Industrii creative
4912 COMPANIA DE TEATRU INTE 95 3 1 DA Industrii creative
4913 ENVISIA SERVICES SRL 95 3 1 DA Industrii creative
8638 SC Smart Baby Pics SRL 95 2 1 DA Industrii creative
8639 AGGA FOCUS DESIGN SRL 95 2 1 DA Industrii creative
8640 Bit Training Platform SRL 95 2 1 DA Industrii creative
8641 Grain Trip Homebakers 95 2 1 DA Industrii creative
8642 FinQ Technologies Concept S 95 2 1 DA Industrii creative
8643 Eudo Services SRL 95 2 1 DA Industrii creative
8644 FABIANA'S MUSIQUE SRL 95 2 1 DA Industrii creative
8645 MANGEA DENTAL UPDATE S 95 2 1 DA Industrii creative
8646 MUZZLUMINATI 95 2 1 DA Industrii creative
8647 PHSIC RECORDING STUDIO 95 2 1 DA Industrii creative
8648 TRUSTED TECHNOLOGY CON 95 2 1 DA Industrii creative
8649 ARTPROOF ENTERTAINMENT 95 2 1 DA Industrii creative
9012 ALEXANDRU TAXI MED . SRL 90 4 1 NU Productie
8655 SILVANA GASTRO GRUP 90 30 1 DA Servicii
8786 AGRO-QUALITY SRLD 90 5 1 DA Servicii
9997 SWITCH CARWASH SRL 90 3 0 DA Servicii
9998 VANILLA CLEANING SRL 90 3 0 DA Servicii
13390 SC FIELEROMTEX SRL 90 2 0 DA Productie
13381 LEMAKOV EURO CLEAN SRL 90 2 1 DA Servicii
13382 NIV AUTO PLUS SRL 90 2 1 DA Servicii
13383 CLOUD COMPUTING SIMULA 90 2 1 DA Servicii
13384 Salon Elegance Alex & M 90 2 1 DA Servicii
13385 PALEMURO CARPET WASH S 90 2 1 DA Servicii
13386 Doboara Constructii SRL 90 2 1 DA Servicii
13387 ECHITABIL CONSTRUCT 90 2 1 DA Servicii
13388 NANDI PICTURES SRL 90 2 1 DA Servicii
13389 AMEN CONSULTING & H 90 2 1 DA Servicii
poza de profil
Dana
Matcas
1. 100 de puncte productie sau IT cu 1 sau 0 defavorizati
2. 95 de puncte: industrii creative cu 1 defavorizat / productie cu 0 defavorizati
3. 90 puncte: productie cu un defavorizat si echipamente < 50% / productie cu 0 defavorizati / servicii cu 1 sau 0 defavotizati
poza de profil
Oltul
Andrei
Buna ziua as dori sa stiu ce reprezintă in lista cu cei admiși pe coloana numărul 3 (unde este scris 2 DA sau 2 NU ce reprezintă)va multumesc.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri