Claudiu Zamfir

Start-up Nation 2017: 3 bănci s-au înscris să ofere credite-punte. În ce condiții s-ar prelungi înscrierea antreprenorilor în program

Imagine principala
start up nation

Trei bănci au depus oferte pentru a deveni partenere în programul Start-up Nation, prin care statul va acorda fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei unor firme foarte noi. În plus, guvernanții nu exclud posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere a firmelor beneficiare în programul de finanțare.

Banca Transilvania, CEC Bank și BCR sunt cele trei bănci care au depus oferte ferme pentru a deveni parteneri de implementare.

”Eu cred că cea mai bună decizie ar fi să avem cât mai mulți parteneri de implementare. Urmează ca săptămâna următoare să negociem condițiile care vor fi aplicate tuturor celor care vor fi selectați în programul Start-up Nation. Eu cred că, dacă vom avea trei parteneri de implementare, vor oferi posibiliatea celor care vor aplica și vor selectați în Start-up Nation să aibă o flexibilitate și o viziune proprii” - a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, într-o conferință.

El a explicat că antreprenorii care vor fi admiși în programul Start-up Nation vor putea obține credite-punte de la băncile partenere în maximum 10 zile de la momentul în care firma beneficiară primește acordul de finanțare de la stat.

”În momentul în care cei care urmează să fie selectați în progamul Startup Nation vor semna acordul de finanțare, cu acel acord de finanțare vor merge la unul dintre partenerii noștri de implementare și într-o perioadă foarte scută, 7 zile - 10 zile, va trebui să aibă creditul-punte aprobat” - a spus Laufer.

Avantajul creditului-punte va fi acela că antreprenorii își vor putea acoperi cheltuielile curente în proiect până la efectuarea celor maximum 3 tranșe de plată din ajutorul nerambursabil maxim de 200.000 de lei.

Cei care vor aplica vor avea acces foarte rapid la bani, nu va trebui să depună nicio garanție personală, iar acest credit-punte va fi folosit între perioada în care ei vor efectua cheltuielile și perioada de certificare și decont și după aceea sumele care le revin și închid practic creditele-punte către partenerul de implementare” - explicat Laufer.

Dobânzile și comisionale băncilor, precum și comisionul de garantare a creditului către Fondul Național de garantare vor fi cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul nerambursabil.

Dobânzile și comisionale maxime la creditul-punte

Statul impune viitoarei bănci partenere o serie de condiții  pentru creditele-punte pe care aceasta le va acorda beneficiarilor care vor avea nevoie să-și asigure astfel cheltuielile până la eliberera tranșelor de ajutor nerambursabil:

 • dobânda la credit: pachet dobândă fixă de maxim 5%/an;
 • comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
 • comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;
 • alte comisioane: max 1% din valoarea creditului - se încasează la efectuarea primei trageri din credit;
 • garanţii: 80% din valoarea creditului garantat  de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și în completare garantare cu  bunurile achiziţionate în cadrul programului si diferența garantată cu bunurile achiziționate prin Program;
 • perioada de analiză și solutionare a creditului punte maxim 20 zile de la solicitarea creditului.

Ministrul Laufer a mai precizat că unele bănci au venit cu oferte mai avantajoase decât aceste cerințe impuse de stat în program, iar în perioada următoare ministerul va negocia și cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru a scădea și comisionul de garantare.

”O să încerc să mai negociez puțin comisionul de garantare, că mi se pare un pic cam mare. Oricum, este cheltuială eligibilă” - a spus Laufer.

București - în fruntea înscrierilor. Eventuală prelugire a sesiunii?

Vineri, în jurul prânzului, erau depuse 4.703 planuri de afaceri în sistemul electronic de pe site-ul aippimm, pentru programu Startup Nation 2017.

Din acestea, pe primul loc erau aplicanții din București, cu 658 de dosare depuse, urmați de cei din județul Cluj, cu 499 de dosare, Timiș - 263, Iași - 235.

Din județul Ilfov erau 210 planuri de afaceri depuse.

Reamintim că, separat, aplicanții din București, Ilfov și mediul rural național vor putea obține fonduri din credite de angajament care au nevoie de o recificare bugetară pentru a fi tranformate în credite bugetare. Ceilalți au la dispoziție credite bugetare de 500 milioane lei, deja alocate în bugetul de stat, la capitolul fondui europene nerabursanile (FEN).

În total, programul din ediția 2017 este prevăzut cu un buget de 1,7 miliarde de lei, bani care ar ajunge la 8.500 de firme la ajutorul maxim acordat, de 200.000 de lei. Dacă la închiderea sesiunii de înscriere ministerul va vedea că bugetul maxim nu va fi acoperit satisfăcător de cereri, va lua în calcul prelungirea sesiunii sau deschiderea ulterioară a unei noi sesiuni de înscriere în 2017, a spus Laufer.

Dacă până vinerea viitoare vom avea un număr care să justifice redeschiderea sau prelungirea o să luăm lucrul ăsta în calcul serios, pentru că am promis că voi face ce va ține de mine ca această sumă să ajungă la startupuri” - a spus ministrul.

El crede că potențialii beneficiari au avut o reținere la început, în contextul crizei politice care a dus la schimbarea Guvernului și al lipsei băncilor partenere, însă până la urmă vor veni noi aplicanți pe final.  

Totusi, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, dânsii cred că acum după ce e clar că există și parteneri de implementare au depus oferte ferme, cred că e va fi mult mai ușor să aplice, pentru că mecanismul creditului-punte este cea mai bună soluție,iar Fondul National de Garantare a IMM-urilor ne-a garantat că este parte din program și va oferi garanții pentru toți aplicanții și într-un timp foarte scurt” - a spus Ilan Laufer.

judete
TOP judete la aplicatii depuse în peroada 14 iunie - 7 iulie 2017

Principalele caracteristici ale aplicațiilor până vineri, după-amiaza:

 • 12.273 de conturi de utilizatori create în modulul online de înscriere
 • 4.703 planuri de afacere depuse (teoretic)
 • 11.127 de noi locuri de muncă prevăzute în planurile de afaceri depuse
 • 36 de ani - vârtsa media a aplicanților
 • 45,8% sunt femei-antreprenor care au aplicat
 • 72% dintre proicte s-au declarat ca având caracter inovator.

În cadrul Programului Start Nation, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) înființate după data de 30 ianuarie 2017 ar putea obține fonduri nerambursabile de la stat in valoare de până la 200.000 de lei, pentru investiții, în anumite condiții.

Guvernul a alocat 500 milioane lei, credite bugetare, care vor putea fi folosite pentru finanțarea solicitanților din mediul urban, în afara Bucureștiului și a județului Ilfov, bani care ar urma să fie decontați ulterior de stat de la Uniunea Europeană. De asemenea, pentru firmele din București, Ilfov și mediul rural național sunt credite de angajament de 1,2 miliarde de lei, însă este necesar ca Guvernul să adopte o rectificare bugeară pentru alocarea efectivă a acestor bani în buget.

Foto sus: Dreamstime

Consultă un tutorial video pentru înscrierea în aplicația electronică Startup Nation 2017:

Inscrierile se fac on-line, completand in aplicatia deschisa AICI pe site-ul aippimm.ro, la sectiunea Startup Nation.

Aplicatia este deschisa in perioada 15 iunie, ora 10.00 - 14 iulie 2017, ora 20.00, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

Instructiuni de completare in aplicatia electronica Start-up Nation:

 • Pe baza datelor din formulare se va calcula punctajul aferent intreprinderii inscrise.
 • Completati cu atentie si fara diacritice.
 • Nu se accepta modificari ulterioare trimiterii formularelor catre operatori.
 • Daca la verificarea dosarului se va constata ca punctajul nu este identic cu cel calculat, dosarul respectiv va fi respins.
 • Pentru rezolvarea operativa a oricaror probleme legate de inscrierea on-line, utilizatorii pot apela 021 20 25 190 sau numarul de telefon aferent Oficiului teritorial IMM de care apartin

 

Programul Start-up Nation, pe scurt

Prin programul Start-up Nation, statul ofera microintreprinderilor si firmelor mici si mijlocii (IMM) ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei /beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv  TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

Bugetul alocat programului inanul 2017 este de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei, credite bugetare, si 1,2 milarde de lei, credite de angajament.

Cine poate lua ajutorul de minimis

Pot beneficia de prevederile Programului societăţile (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii) care îndeplinesc cumulativ, la data completării planului de afaceri online (anexa 1), o serie de criterii de eligibilitate, printre care:

 • sunt înregistrate conform Legii nr.31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările  ulterioare sau în baza  Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri, cu modificările şi completările  ulterioare;
 • sunt considerate întreprinderi autonome, legate, partenere sau întreprinderi unice;
 • au capital social integral privat;
 • asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate;
 • sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, au sediul social/punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
 • codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului (Anexa 13) şi autorizat până la momentul depunerii primei cereri de rambursare/plată, conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în Registrul Comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare. Solicitarea finanțării se face pe un singur cod CAEN;
 • sunt înființate de către persoane fizice după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență nr. 10/2017, respectiv după data de 30 ianuarie 2017;
 • nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru, la data semnării contractului de finanțare, denumit în continuare acord de finanțare; Solicitanţii care au datorii eşalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
 • este înființată de către persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă întreprindere mică sau mijlocie care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pe care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere. În sensul programului, activitate autorizată desfășurată înseamnă cod CAEN autorizat.
 • să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin 2 ani după finalizarea implementării proiectului; În cazul în care în perioada menționată locul/locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze, sau se suspendă, beneficiarul are un termen de maxim 30 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând numărul și tipul acestora pentru care a primit punctaj în planul de afaceri. La tipul locurilor de muncă se permit modificări în perioada  de raportare între șomer, absolvent după anul 2012 sau persoană defavorizată definită conform legislației.

Sunt excluse de la finantare firmele care activeaza in domenii precum:

 • producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope;
 • producţie sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, activităţi de leasing, activităţi de investigare şi protectie.
 • activităţi de pescuit şi acvacultură, acoperite de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 104/2000:
 • activităţi legate de producţia primară a produselor agricole aşa cum sunt enumerate în anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, cu excepţia produselor obţinute din pescuit şi acvacultură prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 104/2000 ;
 • activităţi legate de export şi anume, ajutoarele legate direct de cantităţile exportate, de înfiintarea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export.
 • si altele.

Ce isi vor putea cumpara firmele cu banii de la stat

Programul Start-up Nation acopera o lista lunga de cheltuieli eligibile, printre care:

a) Echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT tehnică de calcul tip PC, format din: unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncţională, inclusiv sisteme portabile, licenţe necesare desfăşurării activităţii, sisteme audio-video, cu excepţia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale;

b) Achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Valoarea activului ce urmează a fi achiziţionat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări al unui expert evaluator ANEVAR, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă, la momentul achiziției;

c) Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, elevatoare, încărcătoare, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcaţii fluviale de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepţia tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările şi completările ulterioare. Nu se finanțează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri.

d) Achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale;

e) Achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare;

f) Achiziţionarea de instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spaţiului de desfășurare a activității de comerţ, producţie sau servicii;

g) Salariile, utilitățile (energie electrica, gaze, salubritate, abonament telefon si internet) și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Spatiile pentru care se acorda chirie nu trebuie să aibă destinaţie locativă. Salariile se decontează până la nivelul maxim de 3137 lei brut/salariat/luna1 la care se adaugă contribuțiile aferente angajatorului. Decontarea acestor cheltuieli se face numai pe bază de cerere de rambursare pentru valoarea salariilor, utilităților și chiriei aferente perioadei de după momentul semnării acordului de finanțare, pentru perioada de implementare. Nivelul de salarizare pentru locurile de muncă nou create prin program pentru salarii solicitate prin cererile de rambursare/plată, trebuie menținut pe toată durata obligativității menținerii acestora, respectiv 2 ani de la finalizarea implementării proiectului;

h) Realizarea unei pagini web pentru prezentarea și promovarea activităţii solicitantului şi a produselor sau serviciilor, inclusiv promovare online si cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, pentru operatorii economici care nu deţin alt site şi care trebuie să fie funcţional la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului de minimis și pe toată perioada de monitorizare, în valoare eligibilă de maxim  8000 lei;

i) Active necorporale referitoare la brevete de inventie, francize2, etichetare ecologică;

j) Cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale desfășurate în România sau în altă țară membră a Uniunii Europene – pentru asociatul/administratorul societăţii aplicante, în valoare eligibilă de maxim 3000 lei;

k) Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA conform Codului Fiscal; 

l) Consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului program şi implementarea proiectului, dar în valoare eligibilă de maxim 8000 lei; Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finanţare. Furnizorii de servicii de consultanţă eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizaţii furnizoare de consultanţă care au dreptul legal de a desfășura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanță în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfăşurată una dintre activităţile incluse în cod CAEN clasa 70.

m) Software-uri necesare desfăşurării activităţii pentru care se solicită finanţare inclusiv licenţe și  software pentru comerţul on-line;

n) Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate în cadrul programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului. Decontarea acestor cheltuieli se face numai pe bază de cerere de rambursare pentru valoarea cheltuielilor financiare de după momentul semnării acordului de finanțare, pentru perioada de implementare.

În planul de afaceri on-line trebuie justificată fiecare cheltuială în vederea demonstrării necesităţii acesteia în desfăşurarea activităţilor pentru care se accesează finanţarea. Cheltuielile efectuate de către operatorul economic trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților/subactivităților care sunt necesare desfăşurării sau promovării activităţilor codului CAEN, autorizat la momentul depunerii primei cereri de plată sau rambursare, pentru care se solicită finanţare, așa cum sunt detaliate activitatile codului CAEN în Clasificarea activităţilor din economia naţională- CAEN Rev 2.

Activele achiziţionate, mijloace fixe sau obiecte de inventar, trebuie să fie noi (cu excepția spațiilor), iar pentru acestea nu se aplică amortizarea accelerată prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul activelor achiziţionate, ajutorul financiar va fi acordat numai dacă acestea există la locul implementării proiectului și după caz, sunt puse în funcţiune, cu respectarea reglementărilor tehnice aplicabile. În caz contrar ajutorul financiar nu se acordă.

Parallax

Vizualizari
10586
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri