Claudiu Zamfir

Minister: Vânzarea firmelor Start-Up Nation calificate la finanțare este legală

Thumbnail

Cesiunea de acțiuni ale firmelor care s-au calificat pe lista pentru finanțare în programul Start Up Nation 2017 este legală, precizează luni Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care apreciază că „identificarea unor oportunități de afaceri este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului”.

De asemenea, ministerul spune că va „monitoriza cu atenție” toate proiectele din cadrul programului Start Up Nation 2017, prin care aproximativ 8.400 de firme mici și mijlocii ar urma să primească ajutoare nerambursabile de la stat în valoare de câte 200.000 de lei, maximum, pentru investiții.

Ministerul face aceste precizări după ce StartupCafe.ro și alte publicații au publicat articole „referitoare la inițiativa unor întreprinzători, ale căror proiecte au fost acceptate pentru finanțare în cadrul programului Start-Up Nation 2017, de a încerca să cesioneze părți sociale ale firmelor”.

Dincolo de aceste precizări, rămâne însă contrversa viabilității analizei, procedurii și a punctajului stabilite de Guvern în programul Start Up Nation 2017, din moment ce antreprenori care au promis rezultate exagerate pentru a se putea încadra la finanțare se văd acum nevoiți să renunțe la proiecte , după ce au ocupat locurile altora care poate ar fi avut planuri de afaceri mai realiste.

Ce mai spune Ministerul pentru Mediul de Afaceri referitor la Start-Up Nation de vânzare:

„Scopul programului Start-Up Nation este acela de a ajuta întreprinzătorii aflați la început de drum să pornească o afacere.

De aceea, obiectivele urmărite au în centrul lor stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative.

Pe de altă parte, cesiunea de acțiuni ale societăților comerciale este legală, ea neîncălcând nici legislația și nici prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation. De altfel, identificarea unor oportunități de afaceri este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului.

Totuși, noii deținători ai acestor societăți comerciale, beneficiare de ajutor de minimis în cadrul programului, trebuie să știe că vor prelua inclusiv obligațiile ce decurg din implementarea schemei, cum ar fi, de exemplu, menținerea locurilor de muncă create prin program pe parcursul a 2 ani sau păstrarea echipamentelor pentru care s-a obținut finanțarea.

In același timp, însă, cei care preiau aceste proiecte trebuie să fie conștienți de un fapt: planul de afaceri este unul gândit pentru altcineva și nu este neapărat cel mai potrivit pentru ei. Ei vor avea obligația de a lucra cu ceva croit pe alte repere, care nu poate fi adaptat nevoilor și structurilor lor.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea, a dispus monitorizarea cu atenție a tuturor proiectelor din programul Start-Up Nation, pentru că: <<este important să creștem atractivitatea programului pentru antreprenori și să simplificăm, în ediția 2018, pe baza experienței anului trecut, accesul la finanțare. Vom intensifica ritmicitatea consultărilor cu mediul de afaceri pentru a adopta, împreună cu acesta, soluții de fluidizare a procedurilor pentru întreprinzătorii care văd în Start-Up Nation șansa reală de a-și îndeplini visul de a deveni antreprenori de succes, de a avea un nivel de trai ridicat și o viață mai bună>>, a declarat ministrul Radu Oprea.”

StartupCafe.ro a atras atenția asupra practicii vânzării proiectelor Start Up Nation pe site-ul OLX, cu implicațiile juridice care decurg de aici.

Platforma de comerț on-line, deținută de grupul sud-african Naspers, a precizat, la solicitarea Agerpres, că peste 200 de proiecte Start-Up Nation 2017 au fost scoase la vânzare pe OLX. Site-ul de e-commerce a menționat că a cerut Ministerului pentru Mediul de Afaceri clarificări privind legalitatea acestor vânzări.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4228
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Gabriel
Mit
O mare "rasuflare"
Daca citim anexa9-ACORD DE FINANTARE MODEL - observam asa:
XI. Cesiune - ART.28 - Beneficiarul nu poate ceda sau transfera prezentul acord sau oricare dintre creanţele sau obligaţiile rezultând din acesta în favoarea sau în sarcina unei terţe părţi.
art 10 (Obligatiile Beneficiarului) - lit. l) este obligat să nu înstrăineze şi să nu schimbe destinaţia bunurilor achiziţionate prin Program,
Prin vanzarea companiei se poate ajunge si la incalcarea articolului 18, conflctul de interese. Suplimentar, se poate junge la situatia ca un beneficiar sa detina mai multe companii finantate prin acest program - lucru interzis prin regulamentul de finantare.
Deci analiza potrivit careia este legala vanzarea firmelor care au fost acceptate in acest program este la fel de elaborata precum insusi programul.
poza de profil
gheorghe
leordean
poza de profil
gheorghe
leordean
"se poate junge la situatia ca un beneficiar sa detina mai multe companii finantate prin acest program" ...o persoana fizica poate sa fie administrator unic intr-o singura firma...si apoi, daca ar fi in mai multe si ar face treaba...unde-i problema...? ! ....Succes !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri