Claudiu Zamfir

Obligație pentru firme: Cont de TVA, de la 1 septembrie 2017 (ministru)

Imagine principala
split tva cont firme

Guvernul va impune firmelor plătitoare de TVA, de la 1 septembrie 2017, să aibă un cont separat ”split VAT”, pentru plata taxei pe valoarea adaugată, ca măsură de reducere a evaziunii fiscale, a declarat, vineri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.

”Dorința este ca de la 1 septembrie 2017 să se creeze un cont separat, split VAT. Și veți avea un cont unde veti lucra cu TVA atunci cand tranzacționați sau faceți plăți, dar din acel cont nu veți putea să rerageți bani. Aceia vor fi banii blocați pentru transferul de TVA căre furnizori sau către stat” - le-a spus Ilan Laufer antreprenorilor prezenți la o conferință a Consiliului Național al IMM-urilor.
El susține că acest sistem ”este deja aplicat în alte țări”, printre care Polonia ”și urmează în Marea Britanie”.

Sistemul split VAT, cunoscut în limba română drept divizare a plății, constă în faptul că un cumpărător plătește TVA prin intermediul unui cont de TVA blocat.

Acest cont va putea fi accesat numai de furnizor, în scopul plății TVA către conturile de TVA blocate ale furnizorilor săi.

Astfel, autoritățile consideră că vor reuși să reducă evaziune fiscală cu TVA sau frauda cu returnări ilegale de TVA prin firme-fantomă.

Răspunde la întrebarea StartupCafe.ro:

(mută iconița din centrul imaginii către unul dintre cadranele cu răspunsul sugerat!)

Alte măsuri anunțate de Ilan Laufer pentru oamenii de afaceri:

  • ”Avem propunerea de reducere a impozitului pe veniturile persoanelor fizice (anagajaților - n.r) de la 16% la 10% în 2018.
  • Reducerea contribuțiilor sociale de la 39,25% la 35%.
  • Asta înseamnă că la un venit net de 100 de euro astăzi avem impozit total 175 de euro, el va scădea la 161 de euro.
  • Vom analiza extinderea cotei de TVA de 5 % pentru apartamentele de până în 120 metri pătrați și pentru persoanele care mai au o locuință”. 
Foto: Dreamstime
Parallax

Vizualizari
12122
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri