Claudiu Zamfir

Brexit „bântuie” business-ul IT britanic, după 7 ani de la referendum: Cazul companiei Arm, care se duce să se listeze pe bursă în SUA

steaguri-UE-UK-dreamstime

Au trecut 7 ani de la referendumul pentru Brexit și 3 ani și jumătate de la ieșirea propriu-zisă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar business-ul tech din regat resimte în plin consecințele acestei decizii populare. Asta spune și acum compania britanică Arm, un lider mondial al arhitecturii de cipuri IT, care a ales să se listeze pe bursă la New York, pe Nasdaq, în detrimentul Bursei de la Londra.

Bursa de la Londra (LSEG) a fost detronată din poziția de lider al burselor europene, încă din 2022, de bursa Euronext de la Paris. Listarea unei companii mari ar fi fost o gură de oxigen pentru piața britanică, dar acum, bursa londoneză a primit o lovitură: designerul britanic de semiconductori Arm, una dintre puținele companii europene cu adevărat influente în business-ul IT mondial, a ales bursa americană Nasdaq, de la New York, în locul Londrei.

În prospectul său de listare, depus la Comisia americană de supraveghere a pieței de capital, compania Arm, deținută de conglomeratul japonez SoftBank, menționează și Brexitul printre riscurile privind evoluția sa:

  • „Brexitul a provocat și poate continua să provoace incertitudine cu privire la viitorul relației economice și politice a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, ceea ce ar putea crește taxele și costurile afacerii și ar putea cauza o volatilitate sporită a cursului valutar și a dobânzilor.
  • Continua incertitudine și evenimentele legate de Brexit ar putea avea un impact negativ asupra încrederii consumatorilor și asupra salariilor, ducând la o scădere a produsului intern brut al Regatului Unit.
  • Brexitul ar putea afecta negativ, de asemenea, condițiile politice, de reglementare, economice sau de piață din Regatul Unit, Uniunea Europeană și în întreaga lume și ar putea contribui la instabilitatea instituțiilor politice, agențiilor de reglementare și piețelor financiare.
  • Succesul nostru viitor depinde în mod semnificativ de capacitatea noastră de a identifica, a atrage, motiva și reține ingineri calificați cu pregătirea și experiența necesare în industrie. Concurența pentru astfel de ingineri calificați este intensă, iar costul atragerii și păstrării angajaților calificați poate crește fără o majorare corespunzătoare a prețurilor pe care noi le percepem clienților noștri, ceea ce ne-ar putea afecta în mod semnificativ și negativ profitabilitatea. În anumite regiuni geografice, există, de asemenea, o concurență intensă pentru personalul de vânzări și marketing, ceea ce poate afecta negativ capacitatea noastră de a ne extinde pe noi piețe. În special, ar putea avea loc modificări la politica Regatului Unit privind frontiera și de imigrația, ca urmare a Brexit-ului, ceea ce ar putea afecta capacitatea noastră de a recruta și reține angajați din afara Regatului Unit. Dacă nu reușim să atragem și să păstrăm personal calificat pentru a ne îndeplini nevoile actuale sau viitoare, afacerea noastră, rezultatele operațiunilor, situația financiară și perspectivele noastre ar putea fi afectate semnificativ și negativ”.

Recent, și Hermann Hauser, unul dintre co-fondatorii companiei cu sediul la Cambridge, a indicat Brexit-ul drept cauză a listării Arm la New Yor în dauna Londrei.

„Adevărul este că New York-ul este, desigur, o piață mult mai profundă decât Londra. Parțial din cauza idioțeniei Brexit, imaginea Londrei a suferit mult în comunitatea internațională”, a spus Hauser, în mai 2023, la postul BBC Radio 4, citat de The Guardian.

El a spus atunci că firma de arhitectură de cipuri ar putea totuși să se listeze secundar la Londra după IPO-ul de la New York.

De ce este importantă Arm? 

Pentru că firma britanică a realizat o crucială în industrie, folosită de foarte mulți producători de procesoare, pe bază de licență. Astfel, Arm își oferea tehnologia printr-un model de licențiere deschisă și neutră față de clienții săi, care sunt, la rândul lor, producători de semiconductori ca Nvidia, Intel, AMD, Qualcomm.

Interesul pentru compania ARM Holdings a crescut și mai mult după ce, în 2020, Apple a schimbat procesoarele Intel cu cipuri proprii realizate pe tehnologie Arm.

De altfel, compania ARM (Advanced RISC Machines) a fost fondată, în noiembrie 1990, la Cambridge, UK, ca joint venture Apple, Acorn Computers și VLSI Technology.

Japonezii de la Softbank au cumpărat majoritar compania britanică, în anul 2016, la valoarea de 32 de miliarde de dolari.

În 2020, Nvidia a încercat să cumpere, cu 40 de miliarde de dolari, Arm de la SoftBank. În 2022, însă, compania americano-taiwaneză a renunțat la achiziție, din cauza piedicilor puse de autoritățile din domeniul concurenței, care investigau o posibilă poziție dominantă a Nvidia pe piața cipurilor în urma eventualei cumpărări a Arm.

Nu le-a fost ușor celor de la Nvidia să renunțe la achiziția Arm, americanii considerând că tehnologiile companiei britanice se vor extinde către domeniile super-calculatoarelor, cloud și al roboticii. „Mă aștept ca Arm să fie cea mai importantă arhitectură CPU a deceniului următor”, a spunea Jensen Huang, CEO al Nvidia, în 2020.

În urma eșecului achiziției, Arm a decis, în 2022, să înceapă procedurile pentru listarea pe bursă, printr-o ofertă publică. Inițial, IPO-ul era programat pentru finalul lunii martie 2023.

Potrivit unor surse citate de Reuters, în august 2023 conglomeratul nipon SoftBank ar fi cumpărat și pachetul de acțiuni de 25% din Arm pe care nu-l deținea direct, de la fondul de investiții Vision Fund, gestionat tot de compania japoneză. Tranzacția s-ar fi făcut la o evaluare a Arm de 64 de miliarde de dolari.

----

Citește și:

 4 antreprenori români din UK înainte de Brexit: Ce fac și ce așteptări au pentru afaceri și pentru familiile lor

Parallax

Vizualizari
3195
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri