Claudiu Zamfir

4 antreprenori români din UK înainte de Brexit: Ce fac și ce așteptări au pentru afaceri și pentru familiile lor

Thumbnail

Se apropie data de 31 octombrie 2019, când urmează ca Marea Britanie, unde trăiesc 500.000 de români, să iasă din Uniunea Europeană. Cei mai mulți lucrează acolo pentru un salariu decent, iar unii au propriile afaceri în UK. StartupCafe.ro a vorbit cu 4 dintre antreprenorii români care au firme în Regatul Unit, pentru a înțelege „feeling-ul” lor și starea de spririt din business-ul românesc în UK.

Victor Prisăcariu: Îmi fac griji pentru Marea Britanie

Thumbnail

Foto: Adrian Victor Prisăcariu via Facebook

Victor Prisăcariu este doctor în IT la Oxford și a înființat un startup axat pe realitate augmentată, împreună cu un om de afaceri australian. Startup-ul 6D.ai, cu sedii la Oxford și peste Ocean, la San Francisco, activează așadar într-un domeniu internațional, iar românul nostru nu pare speriat de Brexit.

Victor Prisăcariu s-a pregătit din timp pentru ieșirea Marii Britanii din UE, dar e îngrijorat totuși că nu va mai putea fi vizitat ușor de familia sa rămasă în România.

„Am aplicat și obținut <<indefinite leave to remain>> . Asta înainte să introducă <<settled>> și <<presettled>>. Sunt oarecum îngrijorat de Brexit. Nu știu cum va putea familia să vină în vizită. Și îmi fac griji pentru Marea Britanie, în general, sper să nu le cadă economia prea mult”, a declarat antreprenorul Victor Prisăcariu pentru StartupCafe.ro.

Un amănunt interesant din biografia inginerului Prisăcariu este și o întâlnire pe care a avut-o în noiembrie 2017, la Oxford, cu Tim Cook, când românul nostru i-a prezentat un demo AR șefului Apple (foto principală).

Mircea Dănilă Dumitrescu: Cetățeania britanică nu a fost niciodată o prioritate

Thumbnail

Sursa foto: StatusToday

Mircea Dănilă Dumitrescu a înființat un startup care utilizează tehnologiile de inteligență artificială pentru a oferi firmelor soluții de monitorizare a performanțelor angajaților. Românul a fondat startup-ul StatusToday, în anul 2015, în Anglia, alături de un om de afaceri venit din India, iar în 2018 au atras o investiție seed de 3,9 milioane de dolari de la niște fonduri de investiții.

Antreprenorul român are deja 11 ani de UK, iar prietena lui e tot din România. „Sunt <<settled>>. Puteam sa fiu cetățean, de multă vreme, sunt aici de 11 ani. Copilul si prietena mea (româncă) sunt british. O sa îmi iau și eu cetățenia, dar nu a fost niciodată o prioritate”, ne-a spus Mircea.

„Nu sunt îngrijorat de Brexit. Din fericire, activez într-un domeniu care nu este afectat prea tare, iar business-ul meu caută clienți la nivel global”, a mai declarat, pentru StartupCafe.ro, Mircea Dănilă Dumitrescu, cofondator și director tehnic (CTO) al StatusToday.

Adrian Suman: Nu sunt îngrijorat, Brexit-ul este un simplu inconvenient

Thumbnail

Foto: Adrian Suman via Facebook

Adrian Suman activează tot în tehnologie. În anul 2014 antreprenorul român a lăsat România pentru Marea Britanie și a deschis la Londra un studio de machetări arhitecturale pe computer (randări arhitecturale), exclusiv pentru zona de luxury retail. În Anglia, românul nostru a făcut 2 startup-uri: CG Alphas și Archi 3D.

El a plecat cu business-ul de randări 3D  din România și o perioadă a mers cu afacerile în paralel - România-UK. Din 2016, datorită avansului tehnologic și cererii din piață afacerea sa se concentrează pe immersive tech: realitate virtuală (VR), realitate augmentată (AR), retail tech.

În prezent, studioul său, CG Alphas, creează experiențe în noile medii tehnologice (VR, AR, MR) din diverse domenii, cum ar fi: Automotive, Transport, Training, Medical, FMCG, Marketing. Printre clienții românului se numără: Transport for London (TFL), Renault, McLaren, Peabody, Lancome.

Nici pe el nu-l sperie Brexit-ul și nu are nici cel mai mic gând să revină în România. „În Romania, din păcate, acest domeniu este foarte la început iar focusul nostru este momentan pe dezvoltarea în UK. Eu voi ramane aici, Brexit-ul nu mă afecteaza pe plan personal. Business wise lucrurile sunt pe un trend ascendent, în ultimile 12 luni ne-am triplat activitatea fără nicio legătură cu Brexit”, ne-a spus Suman.

„Nu sunt îngrijorat, Brexit-ul este un simplu inconvenient pentru toată lumea, dar în special pentru cei care își vor dori să se mute aici dupa 31 octombrie 2019, iar pentru cei care sunt deja aici nu se va schimba nimic. În ceea ce privește business-ul, 90% din clienții noștri sunt din UK, 5% din alte țări, care nu sunt membre UE, și doar 5% din UE, motiv pentru care sunt afectat foarte puțin spre deloc și aici vorbim mai mult de zona birocratică a lucrurilor. Încă nu sunt informații clare privind ceea ce se va întâmpla cu adevarat pe zona pe business UK-UE. Cred că vom afla abia după 31 octombrie, cu adevărat”, mai spune Adrian Suman, pentru StartupCafe.ro.

Și el s-a pregătit pentru Brexit. „Am aplicat în luna august 2019 pentru statutul de settled, eu fiind în UK din 2014, având cei 5 ani necesari pentru a putea dobandi statutul de permanent resident. Nu am aplicat pentru indefinite leave (ILR). Inainte ca toata povestea cu Brexit-ul să înceapă, legal, după 5 ani de ședere în UK, puteai să aplici pentru rezidență permanentă (permanent residency), iar după înca un an (anul 6) se putea aplica pentru cetățenie britanică. Acum au facut această aplicație pentru settle și pre-settle prin care cine are mai puțin de 5 ani primește statutul de pre-settle și, dacă continuă să locuiască în UK, în momentul în care trec 5 ani, primește automat statutul settle. Sau cei care au deja 5 ani sau mai mult primesc direct settle și pot aplica de cetățnie dupa al 6-lea an optional”, a mai spus antreprenorul român.

Bogdan Maran: Ca imigranți, avem mai multe opțiuni și beneficii

Thumbnail

Foto: Bogdan Maran via LinkedIn

Bogdan Maran este fotograf profesionist. În România a lucrat pentru principalele agenții de presă și a câștigat și premii pentru imaginile pe care le-a surprins. În urmă cu 9 ani și-a luat aparatul foto și a plecat în UK, să facă bani ca lumea. În Marea Britanie a lucrat o perioadă ca fotograf, în consultanță, iar apoi a fondat 2 startup-uri: Splento (un fel de marketplace digital de servici foto pentru evenimente) și Visual Hive. Acesta din urmă, pe care îl dezvoltă acum în UK și în România,  este o platformă de „visual content data science”. Se ocupă cu masurarea, analiza și îmbunătățirea conținutului vizual prin soluții automate.

Inteligența artificială, face-recognition, blockchain-ul sunt câtva dintre tehnologiile pe care le folosește Visual Hive. „Primul nostru produs la care lucrăm este un motor de sponsorizare care se concentrează pe industria evenimentelor - expoziții, conferințe, precum și pe evenimente sportive cu participare în masă - triatlon, maraton și altele”, ne-a explicat antreprenorul român.

Pe Bogdan îl frământă unele incertitudini cu Brexit-ul, dar este optimist. „În momentul de față nu este foarte clar cum ne va afecta Brexit-ul. Ca orice startup, noi contruim un produs scalabil, deci ne interesează foarte mult accesul la piețe internaționale, dar lucrand cu software nu avem aceleași probleme ca cei care depind de import/ export de exemplu. Plus că în momentul de față, UK acceptă cetățenie dublă, așa că noi, ca imigranți, cred că avem mai multe opțiuni și beneficii”, spune el.

Se teme de modificări de tarifele la import din țările UE, după Brexit. „Cele mai importante lucruri pe care le urmaresc sunt taxele și lucrul cu companii europene, pentru că modelul nostru de business presupune colaborări cu firme locale. De asemenea, în momentul de față planul este să construim echipa tehnică în România, si trebuie să vedem și pe partea asta cum vor sta lucrurile”, ne-a mai spus Bogdan Maran.

Totuși, își face curaj și spune că nu este foarte îngrijorat de Brexit. „Noi, ca firmă, creștem în Londra, unul dintre cele mai multiculturale orașe din lume, care are în acelasi timp unul mari ecosisteme de startup-uri la nivel mondial. Ceea ce startup-urile aduc în plus este și capacitatea de a lucra și de a lega diferite ecosisteme internaționale. Toti lucrăm cu companii internaționale, mai ales pe partea tehnică. Înainte de Visual Hive, am fost cofondator la Splento, unde aveam echipă tehnică în Rusia, lucram cu o echipă de cercetare pe partea de inteligență artificială din Ucraina, echipa de marketing era în Italia și aveam fotografi în peste 20 de țări”, a mai spus Bogdan Maran.  

În plan personal românul nostru este însurat, are copil, iar întoarcerea în România nu este o opțiune.

Eu am aplicat pentru settled, pentru ca sunt în UK din 2010, și am primit permanent  residentship, cred ca așa se numește. Suntem stabiliți aici de ceva vreme, și nu avem planuri de plecare. Chestia asta cu Brexit-ul nu cred că ne va afecta decizia, în primul rând pentru că momentan nu se știe clar ce se va întâmpla. Sigur, nu e bătut în cuie, dar momentan facem parte dintr-o comunitate foarte frumoasă, în care ne construim viața în continuare”, ne-a spus Maran.

Nici el nu prea știe, însă, cât de greu le va fi rudelor din România să-i viziteze în UK. „Nu sunt sigur cum va merge, așteptăm, vedem și ne adaptăm. Momentan, fiica mea, Ioana, își petrece vacanțele de vară cu bunicii, la mare și la munte și stiu că suntem norocosi că avem această opțiune și sper că nu se va schimba”.

Românii din UK și Brexit-situația la zi

În acest moment, data oficială la care Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană este 31 octombrie 2019, iar premierul Boris Johnson a dat asigurări că nu va amâna. Asta dacă nu pică până atunci Guvernul conservator, iar un nou guvern nu ar cere UE o nouă amânare.

Potrivit cifrelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe din România, în UK trăiesc oficial aproximatov 500.000 de români, din care 189.000 au aplicat pentru obținerea noului statut, pentru a putea rămâne în Regat și după Brexit, cu aceleași drepturi.

Pentru a beneficia în continuare de drepturile de care se bucură în prezent, este necesar ca toți cetățenii români care locuiesc în Marea Britanie să se înregistreze și să obțină așa numitul statut special – settled/ pre-settled status, de preferință cât mai curând posibil.

După data retragerii, cetățenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în Marea Britanie, cu pașaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.

Misiunile diplomatice și consulare ale României din Marea Britanie desfășoară în mod regulat campanii de informare, atât în mediul online cât și în diferite orașe britanice pentru cetățenii români aflați în Regat. Pagina web a Ambasadei României la Londra  oferă informații detaliate și actualizate cu privire la procedurile necesare.

Brexit-ul în afaceri

Pentru firmele din Marea Britanie și din Uniunea Europeană, inclusiv din România, un Brexit fără încheierea unui acord UK-UE înseamnă, în principiu, taxe vamale pentru mărfurile vândute dintr-o parte în alta, precum și timp pierdut în vămi.

Un Brexit „no deal” însemna revenirea la prevederile acordurilor comerciale multilaterale, sub egida Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), atarge atenția Ministerul pentru Mediu de Afaceri din România.

Prin urmare vor fi aplicate taxele vamale la nivelul clauzei națiunii celei mai favorizate. Media taxelor vamale aplicabile exporturilor către UK ar fi de 5,7%, iar cea a taxelor vamale aplicabile exporturilor din UK către piața UE ar fi de 4,3%, ajungând pentru unele produse agricole să depășească 20%.

UK a publicat la 13 martie 2019 taxele vamale provizorii propuse la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului în cazul unui no-deal Brexit. Astfel, operatorii economici din UK nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord.

Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în UK, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale.

Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare, după cum urmează:

- Un mix de taxe vamale și contingente tarifare va fi aplicat importurilor de carne de oaie, miel, porc, pui și celor de produse lactate;

- Menținerea unor taxe vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice. Cu toate acestea, producătorii de autovehicule din UK care depind de lanțurile de producție europene nu vor plăti taxe vamale pentru componentele auto importate din UE;

- Menținerea unor taxe vamale pentru produse ceramice, fertilizatori și combustibili, în contextul sprijinirii producătorilor britanici în fața concurenței inechitabile din partea producătorilor din alte state în care aceste sectoare sunt subvenționate excesiv;

- Cu scopul asigurării accesului pe piață favorabil statelor în curs de dezvoltare pentru importuri specifice precum banane, trestie de zahăr și anumite tipuri de pește, vor fi menținute taxele vamale aplicabile acestor produse, având în vedere că statele în curs de dezvoltare vor beneficia în continuare de acces preferențial pe piața UK.

Mai multe amănunte AICI

Pentru ca firmele europene să se pregătească mai bine pentru un Brexit dur, Comisia Europeană a publicat un „checklist” și alte comunicări, disponibile AICI.

Parallax

Vizualizari
7465
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri