Claudiu Zamfir

Un român, fondator al unui startup IT care se dezvoltă puternic în America și UK

Thumbnail

Startup-ul IT 6D.ai, care realizează tehnologii pentru hărți în realitate augmentată (AR), a lansat miercuri un suport beta pentru telefoanele cu sistemul de operare Android și a încheiat și un parteneriat cu gigantul american din domeniul procesoarelor Qualcomm, scrie publicația americană TechCrunch.com. Printre fondatorii startup-ului se numără și un IT-ist român.

Victor Prisăcariu a făcut facultatea la Iași, la „Gheorghe Asachi”, unde și-a luat licența în ingineria calculatoarelor, în anul 2008. Pe urmă s-a dus în Anglia și, în 2012, a ajuns doctor în computer vision la Oxford, unde și predă, ca profesor asociat, în prezent.

În anul 2017, inginerul român a înființat, împreună cu australianul Matt Miesnieks, startup-ul IT 6D.ai, care are sedii la Oxford și la San Francisco.

În martie 2018, firma celor doi a obținut o rundă de finanțare seed condusă de fondul de investiții General Catalyst. La investiție au mai participat Oxford Sciences Innovation Plc și alți investotori de top în domeniul augmented reality ca Jeff Kraus de la Google Ventures, Greg Castle de la Anorak Ventures sau Ori Inbar de la Super Ventures.

Suma nu a fost dezvăluită oficial, însă potrivit publicației americane Forbes.com a fost o finanțare medie de 7 cifre, adică de ordinul milioanelor de dolari, cel mai probabil în jurul a 5 milioane.

„Am intrat în acest domeniu, pentru că realitatea augmentată este interesantă și este o provocare tehnică dificilă. Necesită cea mai înaltă tehnologie machine learning, geometrie principială, iar totul trebuie să funcționeze pe un telefon și dezvoltatorii și utilizatorii trebuie să își dorească să o utilizeze", spunea Victor Prisăcariu, în 2018, citat de Forbes.

Un amănunt interesant din biografia inginerului Prisăcariu este și o întâlnire pe care a avut-o în noiembrie 2017, la Oxford, cu Tim Cook, când românul nostru i-a prezentat un demo AR șefului Apple.

Parallax

Vizualizari
3950
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri