Claudiu Zamfir

Super-achiziția IT de 40 miliarde dolari s-a anulat, Arm se listează la bursă

Thumbnail

Compania IT americană Nvidia renunță la a mai achiziționa dezvoltatorul britanic de procesoare Arm, o tranzacție care ar fi trebuit să ajungă la 40 de miliarde de dolari, britanicii urmând astfel să se listeze la bursă.

Motivul anulării tranzacției este legat de piedicile puse de autoritățile din domeniul concurenței, care investigau o posibilă poziție dominantă a Nvidia pe piața cipurilor în urma eventualei achiziții a Arm.

Nvidia și fondul de investiții japonez Softbank, care controlează Arm, au anunțat luni că au decis astfel să renunțe la acordul de achiziție convenit în septembrie 2020, „din cauza provocărilor semnificative de reglementare, care împiedică finalizarea tranzacției, în ciuda bunei-credințe a ambelor părți”.

În urma acestei decizii, Arm va începe procedurile pentru listarea pe bursă, printr-o ofertă publică ce ar urma să aibă loc până la finalul lunii martie 2023.

Arm a realizat o tehnologie foarte importantă în industrie, folosită de foarte mulți producători de procesoare, pe bază de licență. De altfel, deși achiziția a picat, Nvidia a pre-plătit 1,25 miliarde de dolari către Arm, în urma înțelegerii din 2020, bani care vor fi păstrați de compania britanică, americanii rămânând, în schimb, cu o licență Arm pe 20 de ani.

Nu le-a fost ușor celor de la Nvidia să renunțe la achiziția Arm, americanii considerând că tehnologiile companiei britanice se vor extinde către domeniile super-calculatoarelor, cloud și al roboticii. „Mă aștept ca Arm să fie cea mai importantă arhitectură CPU a deceniului următor”, a spus Jensen Huang, CEO al Nvidia.

Interesul pentru compania ARM Holdings a crescut mai ales după ce, în 2020, Apple a schimbat procesoarele Intel cu chip-uri proprii realizate pe tehnologie ARM, pe unele modele sale de calculatoare.

De altfel, ARM (Advanced RISC Machines) a fost fondată, în noiembrie 1990, ca joint venture Apple, Acorn Computers și VLSI Technology.

Softbank a cumpărat compania britanică, în urmă în anul 2016, la valoarea de 32 de miliarde de dolari, conform WSJ.

Parallax

Vizualizari
677
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri