CZ

Parlamentul European: Să se stimuleze vânzarea de gadgeturi SH și service-urile independente

Imagine principala
reparare smartphone

Parlamentul European propune măsuri care ar putea să aibă efecte și asupra firmelor mici și mijlocii din statele Uniunii Europene, cum sunt atelierele de depanare și magazinele de gadgeturi: producătorii să fie determinați să fabrice electronice și electrocasnice mai durabile, iar statele membre să stimuleze vânzarea acestor aparate second hand, precum și reparațiile, pentru o utilizare mai îndelungată.

Parlamentarii europeni fac aceste recomandări Comisiei Europene, care are prerogativele de inițiativă legislativă în Uniune.

Potrivit News.ro, parlamentarii europeni au dezbătut în cursul acestei săptămâni eventuale măsuri legislative care ar putea fi impuse pentru ca dispozitivele electronice să reziste mai mult în timp şi să fie mai uşor de reparat în cazul defectării.

O cercetare comandată de Uniunea Europeană a arătat că 77% din cetăţenii europeni ar prefera să repare un produs defectat, decât să cumpere unul nou. Plecând de la această premisă, Parlamentul European arată că doreşte ca producătorii să simplifice procesul de reparare, componentele schimbate să fie mai ieftine şi să nu mai existe aşa-numita defectare programată.

Conform Parlamentului European:

  • Fiecare categorie de produse ar trebuie să aibă stabilit un criteriu de rezistenţă minimă. De exemplu, orice televizor ar trebui să reziste cel puţin X ani înainte să existe vreo şansă de a se strica.
  • Statele membre ar trebui să încurajeze reparaţiile şi vânzările la mâna a doua pentru a crea locuri de muncă şi a reduce risipa şi poluarea.
  • Bateriile şi ecranele să nu mai fie lipite, pentru a fi schimbate mai uşor şi mai ieftin.
  • Consumatorii trebuie să aibă opţiunea de a alege un centru independent de reparaţii, nu să fie obligaţi să apeleze la service-ul producătorului.
  • Definirea prin lege şi combaterea defectării programate. Ar trebui stabilit un sistem prin care produsele să fie testate pentru a se vedea dacă producătorul le-a construit special în aşa fel încât să nu mai funcţioneze după o perioadă de tip. Producătorii vinovaţi ar urma să fie amendaţi.
  • Produselor ar urma să li se aplice o etichetă oficială a Uniuni Europene care să arate consumatorilor că este vorba de dispozitive durabile, uşor de reparat, ecologice etc.
  • Pentru o şi mai bună informare a consumatorului, produsele electronice mari ar urma să fie însoţite de un indicator de folosire care să arate simplificat cam cât timp va putea fi folosită viitoarea achiziţie.

Unele dintre aceste eventuale măsuri ar urma să fie aplicate şi pentru software.

Sursa foto: Dreamstime
Parallax

Vizualizari
2631
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
pustiul
pustiul
O idee excelenta. Sa vedem cand si cum va fi implementata.
As mai adauga de exemplu pentru ecranele de mobile / tablete obligatia de a adopta o interfata standardizata, pentru a putea fi refolosite.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri