Claudiu Zamfir
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a anunțat vineri când va lansa programul Internaționalizare, prin care firmele mici și mijlocii din România ar urma să primească ajutoare nerambursabile de maximum 50.000 de lei pentru promovarea pe piețele externe.
Potrivit unui comunicat al ministerului, remis StartupCafe, programul urmează să se lanseze pe 25 iulie 2017, în cadrul unei conferințe cu tema „Măsuri de sprijinire și promovare a exportului susținute de Guvernul României”. Evenimentul de lansare va avea loc la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, marți, 25 iulie, ora 10:00.
”Cu această ocazie va fi lansat Programul de susținere a internaționalizării companiilor românești și se va prezenta Programul de Promovare al Exportului 2017-2018, privind participarea la târguri și expoziții internaționale sub pavilion național, precum și la misiuni economice, măsuri ale Programului de Guvernare 2017-2020, aflate în responsabilitatea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat” - a precizat sursa citată.
Conform unei hotărâri adoptate recent de Guvern, accesul pe piața externă a IMM-urilor va fi susținut de la bugetul de stat cu suma de 71 milioane lei, pentru perioada 2017-2020, a anunțat Guvernul
Alocația financiară nerambursabilă este în cuantum de maxim 50.000 de lei/beneficiar, reprezentând maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Prin program se finanțează:
Completarea cererii tip pentru înscriere în program, în vederea obținerii finanțării, se face on-line pe site-ul www.aippimm.ro.
Data de la care este activă înscrierea on-line se comunică pe site-ul instituției cu cel puțin 5 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu-zis.
Verificarea documentelor depuse și a cererii pentru înscrierea în Program on-line se face în maxim 15 zile lucrătoare, după încheierea sesiunii de înscriere.
Acordarea finanțării se realizează în baza criteriului „primul venit – primul servit”, în limita bugetului.
Beneficiarii alocațiilor financiare nerambursabile au obligația de a raporta efectele participării la Program către minister, pentru o perioadă de 2 ani, începând cu anul următor acordării alocației financiare nerambursabile.