Claudiu Zamfir
Patru studenți români au realizat, anul trecut, o aplicație care ajută medicii să descifreze mai repede și mai ușor radiografiile. Startup-ul XVision a căpătat deja ceva experiență, iar acum se va lupta cu alte 12 idei de afaceri IT din fosta Uniune Sovietică, Europa de Est și Asia pentru a accede în finala unui concurs, în Elveția, care pune la bătaie un premiu de jumătate de milion de dolari. Hai să vedem ce fac competitorii românilor...
Românii de la XVision au câștigat competiția locală Seedstars de la București și s-au calificat în faza regională, Seedstars Summit CEE 2019, care are loc în Kazakhstan, la Nur-Sultan (fosta Astana), în perioada 20-22 noiembrie. Aici trebuie să se bată cu alte 12 startup-uri pentru a ajunge în finala Seedstars de la Lausanne, Elveția, de anul viitor, unde startup-ul timișorean are șansa să se lupte cu 60 de idei de afaceri pentru titlul de Global Winner și pentru premiul de 500.000 de dolari.
Aplicația XVision își propune să ofere o soluție de a analiza radiografiile pentru detectarea automată a unor afecțiuni, evidențierea și clasificarea acestora. Sistemul folosește tehnologii Microsoft Azure Machine Learning pentru a analiza radiografii obișnuite și va putea fi folosit de medici radiologi, dar și de personalul medical nespecializat în radiologie, în lispa unor specialiști.
Aplicația a fost făcută în 2018, de 4 studenți de la Universitatea Politehnică Timișoara - Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Ștefan Iarca şi Andrei Tenescu, sub coordonarea profesorului Sebastian Fuicu.
XVision este deci ceea ce se numește un MedTech, adică un startup care folosește computerul și internetul pentru soluții medicale. În Kasahstan, va trebui să ia în primul rând fața altui MedTech: Skinive, din Belarus. Ex-sovieticii vin cu o soluție destul de simplă pentru diagnosticul rapid al bolilor de piele.
Pe scurt, dacă te trezești cu niște bășici pe piele, scanezi zona afectată cu telefonul mobil și o aplicație analizează imagistic și pune un diagnostic sumar, în baza căruia îți poți face o idee dacă trebuie să te duci de urgență la doctor sau se rezolvă la farmacie, ori trece de la sine. Tot prin aplicație, găsești repede și un medic.
Aplicația bielorușilor seamănă cu SkinVision, un startup fondat încă de acum vreo 7 ani de românii Mircea Popa și Victor Anastasiu, pentru depistarea cancerului de piele.
Când spui „startup-uri rusești” sau „antreprenori tech ruși”, te gândești probabil la unicorni ca Revolut ori Telegram sau la giganți gen Yango. Și cofondatorul Google Sergey Brin s-a născut la Moscova. La „bătălia” din Kazahstan, de la ruși vine însă o tipă, Dasha Kroshkina, care a făcut o platformă online prin care tinerii caută universități străine și tot felul de cursuri pe afară, la prețuri mici sau gratis dacă se poate. Site-ul rusesc StudyFree nu pare super hi-tech, dar asta nu însemană neapărat că nu faci treabă cu el.
Ucraina în IT? Sigur că da, cel mai proeminent nume este probabil Jan Koum, cofondator al WhatsApp, născut la Kiev, plecat în SUA pe la vârsta de 16 ani, imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice. Mai sunt și alții, cum e programatorul ucrainean Yegor Anchishkin, fondator al startup-ului Viewdle, cumpărat de Google în 2012. În fine, la competiția din Kazahstan ucrainenii merg cu Skyworker, o (altă) platformă online de rectrutare a specialiștilor în tehnologie.
Tot din spațiul ex-sovietic vine și Jeff, un startup din Letonia, cu oportunități probabil mai mari de dezvoltare, fiind în Uniunea Europeană. Letonii au o aplicație fintech, pentru găsirea rapidă de bani cu împrumut, la dobânzi cât mai mici posibil.
Și kazahii de la Biometric au soluții în zona bancară: automate de acordare de credite la instituții financiare non-bancare. Startup-ul gazdelor se laudă cu tot soiul de tehnologii de recunoaștere facială, date biometrice, scannere de documente, cititoare de carduri UV, toate încorporate în ATM-uri, la care se dau bani cu împrumut, ca într-un soi de bancă doar cu personal virtual.
Baftă!