Claudiu Zamfir

Antreprenori români, câștigători ai premiilor Europei Centrale și de Est pentru startupuri

Thumbnail

România are doi premianți la Central European Startup Awards 2018, în urma finalei concursului, care a avut loc miercuri, la Varșovia, au anunțat organizatorii într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Cel mai bun startup de IT în domeniul financiar (Best Fintech Startup) din Europa Centrală și de Est a fost desemnat Instant Factoring , din Romania. Tot din România este și fondatorul anului (Founder of the Year): Alexandru Iliescu, cel care a înființat aplicația de mobil pentru învățarea limbilor străine Mondly.

Alexandru Iliescu este descris de către organizatorii CESA 2018 drept „un antreprenor  care s-a realizat prin forțe proprii, fondator al Mondly, una dintre cele mai importante aplicații, la nivel mondial, de învățare a limbilor străine, cu peste 30 de milioane de utilizatori în 190 de țări”.

În martie 2018, firma brașoveană ATi Studios, fondată de Alexandru Iliescu și fratele său, Tudor , a lansat, în colaborare cu Google, aplicația MondlyAR, ce foloseşte realitatea augmentată pentru a-i ajuta pe utilizatori să înveţe mai uşor limbile străine. Mai exact, un profesor virtual vorbeşte cu utilizatorul, îi pune întrebări şi îi corectează greşelile. Vezi în materialul video cum funcţionează şi cât costă această aplicaţie. Platforma Mondly a fost numită, în 2017, de Facebook, ca fiind “Regional App of the Year Europe”.

Celălalt premiant român, Instant Factoring, este o platformă fintech de facturaj, care le plătește firmelor aderente, înainte de termen, facturile pe care acestea le au de încasat de la terți, contra unui comision. La rândul său, factorul recuperează valoarea facturii de la debitorul inițial al firmei aderente. Astfel, fintech-ul Instant Factoring își propune să faciliteze finanțarea firmelor mici și mijlocii.

Platforma digitală de micro-factoring afirmă că a dezvoltat cel mai simplu și rapid flux de finanțare a facturilor din România. Prin crearea unui cont în platformă, proces ce durează 3 minute, clientul își încarcă facturile (în format .pdf sau .jpeg) aflate în termenul de plată și în două ore primeste răspunsul pozitiv sau negativ asupra finanțării. În caz pozitiv, banii sunt virați în contul său în 24 de ore. Se finanțează cu preponderență facturi de până la 15.000 lei, contra unui comision mediu lunar de 3% din valoarea totală a facturii, a menționat platforma fintech.

Recent, startupul a anunțat lansarea unei aplicații pentru înregistrarea și verificarea facturilor tranzacționate pe piața din România bazate pe tehnologia blockchain. Astfel. oricine poate verifica dacă o factură/creanță a fost deja cesionată, evitându-se fraudele prin cesionarea multiplă, potrivit firmei.Instant Factoring spune că s-a lansat pe piață în urmă cu 6 luni și în acest timp a finanțat peste 50 de mici firme românești, procesând până în prezent peste 1.000 de facturi cu o valoare totală de peste 1,2 milioane de euro. Firma este condusă de Elisa Rusu, cofondatare, care ocupă funcția de CEO și care are o experiență de 15 ani în domeniul facturajului la diverse instituții financiare nebancare din România.  

Din board-ul startupului fac parte:

  • Cristian Ionescu — managing partner al boutique-ului de investiții Chartered Debt Management și ex-CEO Coface România, Bulgaria și Slovacia
  • Piotr Swieboda — CEO Inovo VC, fond de investiții de risc din Polonia
  • Alexandru Lăpușan — CEO și co-fondator al companiei de soluții de afaceri și tehnologie Zitec și Vicepreședinte ANIS.

Thumbnail

În competiția CESA 2018 au concurat startupuri și antreprenori din 10 țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

În total, 3.500 de concurenți au intrat în competiție, din cele 10 țări central și est-europene.

CESA 2018 a desemnat câștigători la 15 categorii:

  • Startup Of The Year - startupul anului: Brainly (Polonia). Este cea mai mare comunitate de studenți, părinți și profesori, de învățare peer-to-peer.

 

  • Best Accelerator And Incubator Program - cel mai bun program de accelerare și incubare a startupurilor: ABC Accelerator (Slovenia). Acesta construiește o rețea de investitori, mentori și conexiuni pentru dezvoltareade firme din întreaga lume. El susținr startup-urile într-un  program de 3 luni, axat pe dezvoltarea globală.

 

  • Investor of the Year - investitorul anului: Speedinvest (Austria). Este un fond paneuropean de capital de risc de 120 milioane de euro. Acesta se concentrează în principal pe startupuri fintech, de comerț online, tehnologie și media.

 

  • Best AI / Machine Learning Startup - cel mai bun startup de inteligență artificială sau machine learning: Turbine.ai (Ungaria). Simulează modul în care celulele canceroase se comportă la nivel molecular, ajutând companiile farmaceutice să realizeze medicamente mai bune.

 

  • Female Role Model of the Year - exemplul feminin de urmat al anului: Dita Prikrylova (Cehia). Dita este ingineră, pasionată de tehnologie și de educație. Ea este fondatoarea Czechitas, o organizație non-profit, care inspiră și educă noi talente, femei și tineri. De asemenea, a fost selectată cu diferite ocazii drept unul dintre cele mai influente talente din Cehia.

 

  • Best Coworking Space - cel mai bun spațiu de lucru la comun: Puzl CowOrKing (Bulgaria). Puzl CowOrKing este construit pentru a sprijini dezvoltarea sectorului IT din Europa Centrală și de Est. Firma de coworking se extinde în prezent în regiune și are ambiția de a construi o rețea globală de spații și membri.

 

  • Best Blockchain Startup - cel mai bun startup de blockchain: Blockpit (Austria). Blockpit dezvoltă o platformă software pentru a stabili o modalitate standardizată de raportare a taxelor pentru criptomonede.

 

  • Best PropTech Startup - cel mai bun startup de tehnologie în imobiliare: Spaceflow (Cehia). Aplicația Spaceflow este o platformă comunitară pentru clădiri - facilități, servicii și viață comunitară - totul în mâna utilizatorului.

 

  • Best Social Impact Startup - startupul cu cel mai bun impact social: MultiplexDX (Slovacia). Scopul lor este de a elimina erorile la diagnosticarea cancerului.

 

  • Best Biotech Startup - cel mai bun startup de biotehnologie: GenePlanet (Slovenia). GenePlanet oferă teste genetice preventive care permit oamenilor să trăiască o viață mai sănătoasă.

 

  • Best Fintech Startup: Instant Factoring (România).

 

  • Founder of the Year - fondatorul anului: Alexandru Iliescu (România).

 

  • Best IoT Startup - cel mai bun startup în domeniul internetului lucrurilor: 1000 realities (Polonia).  Dezvoltă asistenți pe bază de realitate augmentată pentru muncitorii din industrie, ajutându-i să vadă informații importante și să se orienteze.

 

  • Best Newcomer - cel mai bun nou-venit: InSimu Patient (Ungaria). Este o aplicație care constă într-un simulator medical,  pentru diagnostocare și educație.

 

  • People’s Choice - alegerea publicului: HUBBIG (Croația). Dezvoltă o platformă digitală de logistică, prin care ajută importatorii și exportatorii să obțină toate informațiile necesare.

Central European Startup Awards este ediția pentru regiunea Europei Centrale și de Est a concursului internațional Global Startup Awards.

Parallax

Vizualizari
1342
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri