Claudiu Zamfir
România are doi premianți la Central European Startup Awards 2018, în urma finalei concursului, care a avut loc miercuri, la Varșovia, au anunțat organizatorii într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Cel mai bun startup de IT în domeniul financiar (Best Fintech Startup) din Europa Centrală și de Est a fost desemnat Instant Factoring , din Romania. Tot din România este și fondatorul anului (Founder of the Year): Alexandru Iliescu, cel care a înființat aplicația de mobil pentru învățarea limbilor străine Mondly.
Alexandru Iliescu este descris de către organizatorii CESA 2018 drept „un antreprenor care s-a realizat prin forțe proprii, fondator al Mondly, una dintre cele mai importante aplicații, la nivel mondial, de învățare a limbilor străine, cu peste 30 de milioane de utilizatori în 190 de țări”.
În martie 2018, firma brașoveană ATi Studios, fondată de Alexandru Iliescu și fratele său, Tudor , a lansat, în colaborare cu Google, aplicația MondlyAR, ce foloseşte realitatea augmentată pentru a-i ajuta pe utilizatori să înveţe mai uşor limbile străine. Mai exact, un profesor virtual vorbeşte cu utilizatorul, îi pune întrebări şi îi corectează greşelile. Vezi în materialul video cum funcţionează şi cât costă această aplicaţie. Platforma Mondly a fost numită, în 2017, de Facebook, ca fiind “Regional App of the Year Europe”.
Celălalt premiant român, Instant Factoring, este o platformă fintech de facturaj, care le plătește firmelor aderente, înainte de termen, facturile pe care acestea le au de încasat de la terți, contra unui comision. La rândul său, factorul recuperează valoarea facturii de la debitorul inițial al firmei aderente. Astfel, fintech-ul Instant Factoring își propune să faciliteze finanțarea firmelor mici și mijlocii.
Platforma digitală de micro-factoring afirmă că a dezvoltat cel mai simplu și rapid flux de finanțare a facturilor din România. Prin crearea unui cont în platformă, proces ce durează 3 minute, clientul își încarcă facturile (în format .pdf sau .jpeg) aflate în termenul de plată și în două ore primeste răspunsul pozitiv sau negativ asupra finanțării. În caz pozitiv, banii sunt virați în contul său în 24 de ore. Se finanțează cu preponderență facturi de până la 15.000 lei, contra unui comision mediu lunar de 3% din valoarea totală a facturii, a menționat platforma fintech.
Recent, startupul a anunțat lansarea unei aplicații pentru înregistrarea și verificarea facturilor tranzacționate pe piața din România bazate pe tehnologia blockchain. Astfel. oricine poate verifica dacă o factură/creanță a fost deja cesionată, evitându-se fraudele prin cesionarea multiplă, potrivit firmei.Instant Factoring spune că s-a lansat pe piață în urmă cu 6 luni și în acest timp a finanțat peste 50 de mici firme românești, procesând până în prezent peste 1.000 de facturi cu o valoare totală de peste 1,2 milioane de euro. Firma este condusă de Elisa Rusu, cofondatare, care ocupă funcția de CEO și care are o experiență de 15 ani în domeniul facturajului la diverse instituții financiare nebancare din România.
Din board-ul startupului fac parte:
În competiția CESA 2018 au concurat startupuri și antreprenori din 10 țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.
În total, 3.500 de concurenți au intrat în competiție, din cele 10 țări central și est-europene.
CESA 2018 a desemnat câștigători la 15 categorii:
Central European Startup Awards este ediția pentru regiunea Europei Centrale și de Est a concursului internațional Global Startup Awards.