Adi Iacob

Firma care îți plătește facturile pe care le ai de încasat

Thumbnail

Pe fondul lipsei de lichidități de pe piața micilor afaceri a apărut o platformă românească fintech de factoring — Instant Factoring — care își propune să transforme în bani orice factură de încasat la termen cu o valoare de maximum 10.000 lei, în mai puțin de 24 de ore.

Firma susține că în România, microîntreprinderile cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro reprezintă peste 98% din totalul afacerilor și însumează 26% din cifra de afaceri totală a companiilor, potrivit unui comunicat de presă remis StartupCafe.ro. Conform statisticilor Instant Factoring legate de performanțele financiare ale IMM-urilor, întârzierile la plată au crescut în 2017 față de anii anteriori, plata facturilor făcându-se cu o întârziere medie de 80 de zile. 85% dintre facturi sunt achitate cu întârziere, cauza principală fiind lipsa de finanțare acută a întreprinderilor mici și mijlocii.

Instant Factoring a fost creată cu rolul de a sprijini dezvoltarea micilor companii și antreprenori, prin transformarea rapidă și facilă a facturilor de încasat ale acestora în lichidități, susțin reprezentanții firmei. Compania estimează pentru primul an de activitate aproximativ 1000 de clienți, cu o valoare medie per factură de circa 1000 de euro.

Potrivit platformei fintech, cel mai mare risc pentru neîncasarea la termen se înregistrează în următoarele sectoare de activitate: construcții, distribuție, agricultură, transporturi, metalurgie și servicii prestate întreprinderilor.

Firma este condusă de Elisa Rusu, care ocupă funcția de CEO. Ea a condus în ultimii 15 ani mai multe instituții de factoring și IFN-uri precum Banca Transilvania Factoring, Meridian Leasing sau Compania de Factoring. 

Din board-ul companiei fac parte: 

  • Cristian Ionescu — managing partner al boutique-ului de investiții Chartered Debt Management și ex-CEO Coface România, Bulgaria și Slovacia
  • Piotr Swieboda — CEO Inovo VC, fond de investiții de risc din Polonia
  • Alexandru Lăpușan — CEO și co-fondator al companiei de soluții de afaceri și tehnologie Zitec și Vicepreședinte ANIS

Cum funcționează

După încărcarea facturii pe platformă de către client, acesta primește un răspuns pozitiv sau negativ în două ore, iar în 24 de ore de la răspunsul pozitiv se va face viramentul bancar în contul său, fără a avea nevoie de alte documente. Costul serviciului este reprezentat de un comision, în valoare de 3% pe lună din suma totală a facturii, care va fi afișat automat în momentul încărcării facturii de către client.

Estimăm că peste 60% dintre clienții care vor apela la serviciile noastre vor fi microîntreprinderi și IMM-uri cu o cifră de afaceri între 50.000 și 2 milioane de euro, PFA-uri și reprezentanți ai profesiilor liberale. Din practică, aceste categorii se confruntă cel mai des cu realitatea de a fi prinși la mijloc între scadențele mari de plată din partea clienților și termenele limită stricte pentru plata furnizorilor, angajaților și a taxelor la stat”, a afirmat Elisa Rusu.

Factoringul a depășit pragul de 4,56 miliarde de euro, în 2017

Piața de factoring a înregistrat o nouă creștere record anul trecut, față de 2016, trecând de 4,56 miliarde euro, conform studiului anual realizat de Asociația Română de Factoring (ARF). 

Creșterea generală, pe toate categorile de finanțare prin factoring, a fost de 13%, în condițiile în care, în anul precedent, avansul fusese de 10%, potrivit unui comunicat de presă al asociației.

“Contribuția cea mai mare la operațiunile de factoring vine de la companiile mari, cu cifra de afaceri peste 50 de milioane de euro, în timp ce contribuția companiilor mici a fost de 25%. Cifrele obținute sunt motivante pentru toți jucatorii din piață, având în vedere că suntem în al treilea an consecutiv de creștere”, spune Bogdan Roșu, președinte ARF.

Factorigul intern a crescut de la 3,2 miliarde euro în 2016, la 3,6 miliarde euro, în 2017. 

“Dacă, în 2016, avansul volumelor de factoring intern fusese de 300 milioane de euro, iată că, anul trecut, am reușit o creștere chiar mai consistentă, de 400 de milioane euro. Factoringul reverse a fost și în acest an vedeta pieței, cu un avans de 44% față de 2016, nivelul atins fiind și el unul record, de aproape 1,2 miliarde de euro. Cea mai surprinzătoare creștere, prin prisma avansurilor înregistrate în anii trecuți, a avut-o factoringul de export, cu 20.5% (față de o medie anuala de 11% în ultimii 5 ani), atingând un nivel de 777 milioane euro. Aceasta creștere o depășește pe cea a exporturilor României, de 9.4% și s-a datorat, majoritar, sectoarelor FMCG și Metale”, explică Bogdan Roșu.

În ceea ce privește domeniile care au apelat cel mai mult la factoring intern, pentru prima dată construcțiile sunt depășite atât de FMCG (53% creștere față de 2016), cât și de IT&C (36% creștere față de 2016). 

 

Parallax

Vizualizari
4244
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri