Adi Iacob

VIDEO Japonezii cultivă viță de vie românească: Crama din Iași care a cucerit Țara soarelui răsare

Thumbnail

Unul dintre micii producători de vin din regiunea Moldovei i-a făcut pe niponi să aleagă vița de vie românească în defavoarea soiurilor din Franța și Italia. Cu o producție anuală de aproximativ 100 000 de sticle de vin din diverse sortimente, crama Gramma de pe colinele satului Vișani din Iași îi va ajuta pe doi investitori japonezi să cultive soiuri de viță de vie ­românească în țara lor.

După ce în anii '90 familia Olteanu început procesul de recupere a pământurilor confiscate de comunişti, ei au deschis podgoria în anul 2009, cu ajutorul programului pentru sprijinirea afacerilor din domeniul agriculturii - SAPARD (Special Accesssion Programme for Agriculture and Rural Development).

"Am început în 2009, cu ocazia primei variante de fonduri SAPARD, printr-un program de 50-50% (investiții). Valoarea eligibilă a fost de 1,2 milioane de euro. Au mai fost ceva cheltuieli și peste, undeva la 1,8 milioane ne-a ajuns întreaga investiție

Producția anuală e de 100 000 de litri,  din 20 de hectare cu o vie în vârstă de 50 de ani. Pe an producem aproximativ 130 000 de sticle, împărțite pe mai multe sortimente, pe trei culori - alb, roșu, roze - și pe fiecare dintre culori, 3-4 sortimente", a spus Marian Olteanu, managerul cramei ieșene.

Deși pare că numele cramei vine mai degrabă din engleză, de fapt, el provine din greacă.

"Nu am avut niciun bunic rege sau boier. Ne-am uitat şi în istoria locului și nu am găsit nicio picătură de sânge vărsată pentru o cauză nobilă, vreo bătălie pentru libertate care să fi avut loc pe aceste pământuri. În timp ce încercam să găsim un nume pentru crama noastră, am început să degustăm împreună cu echipa câteva sortimente, ne-am dat seama că am devenit mai vorbăreţi.

Atunci ne-am dat seama că ar putea fi vinul conversației și am ales Gramma - din greaca veche, de la gramatică'', spune Marian Olteanu.

Gramma în Japonia

Doi investitori japonezi, cu care podgoria colaborează încă din 2012, au decis să cultive struguri româneşti, după ce au vizitat şi producători de vin din Franţa și Italia.

Proprietarul podgoriei Gramma spune că le va furniza japonezilor butaşii în toamna anului viitor, înainte de culesul viei, şi îi va învăţa cum să îi cultive şi protocoalele româneşti.

"Prin intermediul importatorului nostru din Japonia, am cunoscut un proprietar de cramă din Japonia, din regiunea Noto, și plăcându-le foarte mult vinurile noastre și cum se potrivesc ele cu gastronomia japoneză, s-au hotărât să planteze soiuri românești. Împreună cu ei vom duce soiuri românești în Japonia, îi vom învăța să le cultive și îi vom învăța să le verifice așa cum o facem noi", a explicat managerul Gramma.

Întrebat ce avantaje îi va aduce acest parteneriat, antreprenorul a menționat că "înțelegerea este să vindem undeva la 20 000 de sticle pe an în Japonia".

Gramma în cifre

În anul 2017, podgoria avea o cifră de afaceri de 600.000 de lei, un profit de aproximativ 9000  de lei și angajați, potrivit datelor disponibile pe Termene.ro.

Thumbnail
Date financiare Gramma (Sursa: Termene.ro)

 

Parallax

Vizualizari
2451
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri