Claudiu Zamfir

Miliardarul Jack Ma își amintește certurile primilor angajați din Alibaba: „Peste 10-15 ani nici n-o să mai puteți să vă găsiți unul pe altul”

Thumbnail

Fondatorul Alibaba, miliardarul Jack Ma, care se retrage marți din funcția de președinte al gigantului chinez de comerț online, și-a amintit de începuturile companiei, de acum 20 de ani, când primii angajați se certau în apartamentul său, unde a pornit afacerea evaluată acum la 480 de miliarde de dolari.

În preajma retragerii din funcția de președinte al Alibaba, Jack Ma (55 de ani) s-a întors la Hupan, în apartamentul său din orașul Hangzhou, unde a pornit Alibaba acum 20 de ani împreună cu 17 colegi.

Le-am spus tuturor să-și aducă bagajele pentru că acesta era locul în care aveam să lucrăm probail un an. Trebuia să dormim aici, să mâncăm aici, să muncim zi și noapte aici. Și probabil aveam să reușim ceva sau probabil urma să fim nevoiți să ne căutăm joburi, cu toții, împreună”,  povestește miliardarul chinez, într-un clip filmat zilele acestea în apartamentul din care a pornit afacerea de comerț online.

Adunată într-un spațiu restrâns, echipa nu s-a închegat foarte bine de la început. Primii angajați ai Alibaba se certau destul de des.

Într-o noapte ne-am adunat aici 18 oameni, pentru că aveam o grămadă de certuri interne. Și le-am spus: <<Hei, prieteni, nu uitați, avem noroc că suntem într-o cameră mică. Am convingerea că peste 10-15 ani nici n-o să mai puteți să vă găsiți unul pe altul. Probabil că unii veți lucra la Beijing, alții la Shanghai, alții în Statele Unite. Probabil nici n-o să vă întâlniți. Deci ar trebui să vă respectați, să vă bucurați de zilele în care suntenți împreună>>”, rememorează miliardarul chinez acum.

Încă din 1999, Alibaba și-a propus, ca obiectiv, să ajute micile afaceri să vândă la nivel mondial, prin intermediul internetului.
 
„Atunci, ne-am propus să fim în top 10 site-uri din lume. Pe atunci eram probabil pe locul 1 milion sau așa ceva sau 2 milioane. Cel mai important, Alibaba și-a propus să ajute milioane de mici afaceri, să le ofere mijloacele să-și realizeze visurile. În camera asta nu aveam nimic de pierdut”, a mai spus Jack Ma.

Apartamentul în care a pornit Alibaba a fost păstrat în continuare de companie, ca nucleu al culturii sale interne. Aici au fost aduse ulterior, rând pe rând, primele echipe ale startup-urilor începute în interiorul grupului, care acum sunt branduri de succes, ca Taobao (locul 7 mondial, ca trafic) sau DingTalk (sistem de comunicare și colaborare în firme).

„Aici am făcut toate startup-urile strategice. De asta vreau să păstrăm acest loc. Pentru că indiferent de cât de mare ajunge Alibaba, indiferent de industria în care vom fi, nu vom uita niciodată de cultura Hupan, de această cultură de garaj. Multe companii eșuează pentru că nu vor altceva decât rezultatele de pe următorul trimestru, încasări, profit, dar uită de visuri”, crede Jack Ma.

Potrivit BBC, Jack Ma se retrage marți din funcția de președinte al Alibaba Group, fiind înlocuit de Daniel Zhang (47 de ani), care deține în prezent funcția de director general (CEO) al companiei.

Este de așteptat ca mai departe miliardarul Jack Ma să se dedice actelor caritabile și familiei sale.

Platforma de comerț online Alibaba a fost fondată în anul 1999, de către antreprenorii chinezi Ma Yun (alias Jack Ma) și Peng Lei. Alibaba a ajuns în prezent la venituri de circa 56 de miliarde de dolari pe an. Acum, Jack Ma (pe numele său europenizat) are o avere estimată la peste 35 de miliarde de dolari, iar Peng Lei are în jur de 1 miliard de dolari, avere.

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
17448
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri