Adi Iacob

Șeful Alibaba își schimbă părerea: Oamenii vor putea lucra 12 ore pe săptămână, de restul se ocupă inteligența artificială

Thumbnail

Miliardarul chinez Jack Ma, fondator al magazinului online Alibaba.com, principalul competitor în Asia al Amazon, este cunoscut pentru afirmațiile sale prin care apără cultura muncii peste program în firmele de tehnologie. După ce acum câteva luni declara că este un mare susţinător al programului de lucru “996” ― adică de la 9 dimineaţa la 9 seara, 6 zile pe săptămână ― acum miliardarul spune că oamenii ar trebui să poată lucra doar 12 ore pe săptămână cu ajutorul inteligenței artificiale.

În cadrul Conferinței Mondiale de Inteligență Artificială de la Shanghai, co-fondatorul Alibaba Group a spus că oamenii ar putea lucra câte trei zile pe săptămână, patru ore pe zi, cu ajutorul avansurilor tehnologice și a unei reforme în sistemele de învățământ, scrie publicația asiatică The Straits Times.

Jack Ma a oferit energia electrică ca un exemplu al modului în care evoluțiile tehnologiei pot elibera timpul oamenilor. 

"Puterea energiei electrice este că le oferă oamenilor mai mult timp, astfel încât să poată merge la karaoke sau la dans seara. Cred că datorită inteligenței artificiale, oamenii vor avea mai mult timp (...) 

În următorii 10, 20 de ani, fiecare om, țară, guvern ar trebui să se concentreze pe reforma sistemului de învățământ, asigurându-ne că urmașii noștri pot găsi un loc de muncă; un loc de muncă care necesită doar trei zile pe săptămână, patru ore pe zi (...) Dacă nu schimbăm sistemul de învățământ actual, cu toții vom avea probleme", a spus Ma. 

În aprilie, Jack Ma a lăudat pe o rețea de socializare din China programul de lucru de 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, din sectorul tehnologic din China, atât de comun încât a obținut acronimul "996"

"Nu-mi fac griji pentru locurile de muncă (...) Calculatoarele au doar cipuri, oamenii au inima. Din inimă vine înțelepciunea", a spus Ma, susținând că inteligența artificială va ajuta oamenii în loc să îi lase fără job.

De asemenea, miliardarul chinez a menționat că „inteligența artificială ne poate ajuta să înțelegem mai bine oamenii. Nu cred că este o amenințare”.

Fiind pe aceeași scenă cu Elon Musk, fondatorul mai multor companii precum Tesla sau SpaceX, acesta a contracarat afirmațiile lui Jack Ma. Musk a spus că „rapiditatea cu care avansează computerele în general este nebună”, prezentând apoi o viziune în care dispozitivele super-rapide, dotate cu inteligeță artificială se vor sătura în cele din urmă să se ocupe de oamenii mult mai lenți.

Ma a mai spus că actualul sistem de învățământ este depășit, fiind modelat pentru perioada industrială și prevede o zi în care mașinile pot să-și preia munca din domeniile cu activități repetitive. El menționat că viitoarele sisteme de învățământ trebuie să ajute oamenii să devină mai creativi.

Musk a fost de acord cu Ma, fără a uita să-și prezinte proiectul Neuralink, care încearcă să îmbine creierul uman cu algoritmi de inteligeță artificială.

„În acest moment suntem deja un cyborg, deoarece suntem atât de bine integrați cu telefoanele și computerele noastre(...) Telefonul este ca o extensie a ta. Dacă uiți telefonul, este ca și cum ți-ar lipsi un membru”, a adăugat Elon Musk.
 

Parallax

Vizualizari
9894
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri