Raluca Abrihan
Miliardarul chinez Jack Ma, fondator al magazinului online Alibaba.com, principalul competitor în Asia al Amazon, apără cultura muncii peste program, a orelor suplimentare în firmele de tehnologie şi susţine că este o “imensă binecuvântare pentru tinerii angajaţi”.
Într-un discurs adresat angajaţilor săi, cel mai bogat om din Asia, Jack Ma s-a declarat un mare susţinător al programului de lucru “996”, adică de la 9 dimineaţa la 9 seara, 6 zile pe săptămână.
"Eu personal cred că posibilitatea de a lucra 996 este o mare binecuvântare", spune el într-o postare pe WeChat, o reţea de socializare, des folosită în China.
Multe companii şi mulţi angajaţi nu au posibilitatea să aibă un astfel de program de muncă. Iar dacă nu lucrezi peste program când esti tânăr, când poţi să o mai faci?”, a mai spus Ma, citat de Reuters.
Afirmaţiile lui au declanşat discuţii aprinse în mediul online, mai ales în contextul în care mulţi angajaţi Amazon, competitorul american al Alibaba, fac greve în Europa, nemulţumiţi de volumul imens de muncă.
“Azi, toată lumea vrea faimă, o viaţă liniştită şi respect. Daţi-mi voie să vă întreb, dacă nu depuneţi mai mult efort decât alţii şi nu dedicaţi mai mult timp pentru ceea ce faceţi, cum să obţineţi succesul dorit?”, întreabă retoric miliardarul chinez, referindu-se la cei care lucrează în IT.
În comparaţie cu tinerii de azi, Jack Ma spune că se simte norocos că a încă poate să lucreze 12 ore pe zi. “Nu aş schimba niciodată acest aspect”.
Jack Ma, un fost profesor de engleză care a fost respins de nenumărate ori de universități și de companii, a creat un imperiu de 430 de miliarde dolari care a schimbat online-ul chinez. A fost numit în multe feluri, de la ”noul împărat al Chinei”, până la ”misionar al Chinei moderne”, dar a fost și criticat pentru relațiile apropiate cu partidul comunist chinez.
A crescut într-o familie săracă, nu a ajuns la vreo universitate de prestigiu, iar ideea de a construi Alibaba a pornit și de la faptul că atunci când a căutat prima oară pe internet, acum 24 de ani, în SUA, nu a găsit mai nimic despre berile din China.
El nu mai este din 2013 CEO, iar anul trecut a renunțat și la funcția de președinte al companiei.
Ma s-a născut în 1964 în provincia chineză Zhejiang și a avut o copilărie plină de privațiuni. A învățat însă bine engleză, exersând cu turiștii din zona orașul său natal Hangzhou, și s-a împrietenit cu câțiva dintre cei cărora le-a fost ghid. Orașul a început să fie vizitați de mulți străini după vizita președintelui Nixon, în 1972, iar Ma se ducea la cel mai mare hotel din oraș unde oferea străinilor tururi turistice ale orașului în schimbul șansei de a vorbi engleza cu ei. În China anilor 70, când Mao încă era la putere era un mega-privilegiu să întâlnești turiști străini. Și prenumele de Jack l-a căpătat de la un turist cu care s-a împrietenit în aceea perioada când era și profesor de engleză.
Vezi povestea lui Jack Ma
A fost respins la universitățile importante unde a aplicat și a absolvit un institut mediocru din orașul său natal, Hangzhou. El spune că după absolvire a încercat de 30 de ori să obțină un loc de muncă, inclusiv la KFC, dar a fost respins de fiecare dată. A încercat și ca polițist, dar la fel, a fost singurul respins.
Într-un interviu pentru New York Times, în 2005, și-a descris viața ca fiind ”o poveste demnă de Hollywood”.