Răzvan Tătaru

xAI, startup-ul lui Elon Musk, a strâns finanțare de 6 miliarde dolari

Logo-ul xAI pe telefon și silueta lui Elon Musk

Startup-ul de inteligență artificială al miliardarului Elon Musk a strâns finanțare de 6 miliarde dolari într-o rundă de tip Seria B, potrivit TechCrunch.

Banii vin de la mai multe fonduri de investiții și de la investitori privați: Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity, Prințul Alwaleed Bin Talal și fondul său de investiții Kingdom Holding, printre alții, potrivit anunțului de pe pagina oficială.

Această rundă de investiții face ca startup-ul AI al lui Musk să valoreze 18 miliarde dolari, iar suma de bani strânsă în rundă este dublă față de suma apărută în presă în aprilie 2024, respectiv 3 miliarde dolari, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro.

xAI dezvoltă în prezent „robotul” conversațional Grok, care a fost făcut disponibil recent în Europa. Totodată, startup-ul lucrează și la modelul de inteligență artificială din spatele lui, numit tot Grok, ajuns la versiunea 1.5V, cu o abordare multimodală, suportând text, imagini, documente, diagrame și tabele.

Șeful Tesla a fost unul dintre fondatorii OpenAI. El a lansat startup-ul în 2015 alături de Sam Altman și alți antreprenori. La început, compania se definea ca o organizație de cercetare pentru studierea și combaterea posibilelor riscuri legate de utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă.

Musk a părăsit compania în anul 2018 în urma schimbării modelului de la open source la closed source, potrivit The Verge, și se teme că firmele existente de AI acordă prioritate unor sisteme care sunt „corecte din punct de vedere politic”. De aceea, Elon a lansat xAI, un startup cu domeniu de activitate IA, în 2023, alături de alți 11 specialiști.

Parallax

Vizualizari
108
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri