Denisa Crăciun

Un startup IT bulgăresc a ajuns să valoreze jumătate de miliard de dolari

Thumbnail

Payhawk, un startup IT fondat de trei antreprenori bulgari a ajuns să valoreze, la doar trei ani de la înființare, 570 milioane de dolari, în urma unei noi runde de finanțare, de 112 milioane de dolari, pe care a obținut-o marți.

Payhawk, fondată în 2018 la Sofia, de antreprenorii Boyko Karadzhov, Hristo Borisov și Konstantin Djengozov, este o platformă digitală de gestionare a plăților și cheltuielilor din companii.

Cu sediul central în Londra, compania, care are și alte birouri la Sofia, Berlin și Barcelona  a reușit să strângă investiții de peste 136 de milioane de dolari. Noua investiție obținută, de 112 milioane de dolari, este condusă de fondul Greenoaks din San Francisco, care a finanțat și companii precum Robinhood sau Gorillas.

Și Earlybird Digital East, fondul turco-german care are îl are în echipă pe românul Dan Lupu, a participat la această rundă de finanțare.

Investitorul român s-a implicat, de-a lungul timpului, și în finanțarea startup-urilor românești UiPath și FintechOS.

De asemenea, printre investitorii în startup-ul sofiot se numără și fondul bulgar de capital de risc Eleven Ventures, care în aprilie 2021 a finanțat, alături de alte două fonduri de investiții, startup-ul românesc Product Lead.

Cele 112 milioane de dolari obținute marți, nu reprezintă singura investiție reușită de startup-ul bulgăresc în 2021. În aprilie, Payhawk a obținut 20 de milioane de dolari de la Earlybird Digital East, Eleven Ventures și fondul american QED Investors.

Cine sunt fondatorii startup-ului IT bulgăresc

Hristo Borisov, CEO și co-fondator Payhawk, și-a finalizat studiile în 2010 la Universitatea Americană din Bulgaria, unde s-a specializat în informatică și administrarea afacerilor

În 2007 a început să lucreze ca software developer la Masthead Studios, un dezvoltator bulgar de jocuri video, fondat în 2005.

Din 2015 până în prezent a lansat, împreună cu alți antreprenori, mai multe aplicații bazate pe inteligența artificială. Spre exemplu, în  2015 a fondat o platformă de crowdsourcing care îmbunătățește comportamentul șoferilor.

Aplicația a atras peste 22.000 de utilizatori în primele 6 săptămâni de la lansare.

Apoi, în 2016 a co-fondat Darvin.ai, o platformă pentru crearea și implementarea chatbot-urilor.

De cealaltă parte, colegul său, Boyko Karadzhov, co-fondator și CTO Payhawk, a terminat studiile în 2016 la Universitatea „Sfântul Clement din Ohrida” din Sofia,la specializarea Informatică.

De-a lungul timpul a fost și software developer la Marvena (2010 – 2011), un furnizor de echipamente de laborator din Sofia, Bulgaria. Apoi a început să lucreze la Progress Software (2011 – 2018 ), o companie publică americană care oferă software pentru crearea și implementarea aplicațiilor de afaceri.

Al treila co-fondator și CFO al Payhawk, Konstantin Dzhengozov, specializat în economie, a studiat la Universitatea de Economie Națională și Mondială din Sofia și la Universitatea „Sfântul Clement din Ohrida”.

În 2008 a început să lucreze la KPMG, o rețea de firme de consultanță și audit, unde a rămas până în 2013, când s-a angajat la Progress Software.

În 2018 s-a alăturat fondului de capital de risc Eleven Venture, unde a fost partener până în 2019.

Tot în 2018, cei 3 antreprenori bulgari s-au unit și au fondat Payhawk.

Payhawk ajută companiile să își gestioneze cheltuielile, plățile și facturile și funcționează ca un ghișeu pentru echipele financiare.

În 2021, Payhawk a introdus noi funcții pentru întreprinderi, plăți gratuite ale facturilor și asistență pentru Apple Pay și Google Pay în 30 de țări. În 2022, compania vrea să se extindă în SUA, Australia și Singapore.

Parallax

Vizualizari
3997
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri