Denisa Crăciun

Cine este Vlad Tenev, antreprenorul tech născut în Bulgaria, ajuns miliardar în America

Thumbnail

Aplicația Robinhood, care s-a listat recent pe bursa Nasdaq, la New York, i-a îmbogățit pe cei doi cofondatori ai săi. Vlad Tenev și prietenul său, Baiju Bhatt, sunt acum cotați cu averi estimate la 3,5 miliarde de dolari, în topul Forbes.

Să vedem cine este miliardarul Vlad Tenev, născut în partea noastră de lume, în Bulgaria, pe vremea comunismului...

Vladimir Tenev (35 de ani) este CEO al companiei Robinhood, un rival al eToro. Robinhood este o aplicație pentru mobil lansată în 2013, prin care utilizatorii fac tranzacții bursiere. Valoarea de piață a companiei a ajuns luni la 47,7 miliarde de dolari, la mai puțin de două săptămâni de la debutul său pe bursa Nasdaq.

Tenev a înființat prima sa companie în 2010, numită Celeris, împreună cu Baiju Prafulkumar Bhatt, partener actual în Robinhood.  

Nu a durat mult și au abandonat proiectul pentru a crea Chronos Research, care se ocupa cu servicii de software pentru alte firme.

Scopul proiectului era să „ofere tuturor acces la piețele financiare, nu doar celor bogați”, spunea Tenev.

În 2013, cei doi au devenit co-fondatorii platformei de trading Robinhood, iar 5 ani mai târziu, în 2018, ambii au ajuns miliardari.

De la malul Mării Negre la țărmul Pacificului

Antreprenorul bulgaro-american Vladimir Tenev s-a născut în Varna, frumosul oraș de la malul Mării Negre, a treia cea mai mare metropolă din Bulgaria. La vârsta de 4 ani, micuțul Vlad a emigrat în SUA împreună cu părinții săi, care erau angajați ai Băncii Mondiale.

Astfel, Vladimir Tenev a copilărit la Washington DC, unde se află sediul central al instituției financiare internaționale.

În prezent, Tenev locuiește în Silicon Valley, mai exact la Palo Alto, California, pe malul Pacificului. Vlad este căsătorit cu Celina Tenev, de profesie medic.

Cel care avea să devină miliardarul de la Robinhood a urmat studiile la Thomas Jefferson High School for Science and Technology, din Fairfax, Virginia, iar apoi la Universitatea din Stanford, unde l-a cunoscut pe Baiju Bhatt.

În 2016, acesta a câștigat premiul Forbes 30 Under 30 la categoria young traders. Potrivit Forbes, Tenev deține un procent de 10,5% din Robinhood. Revista americană estimează averea antreprenorului de origine bulgară la 3,5 miliarde de dolari (după calcule ajustate prin discount-uri la valoarea Robinhood înainte de listarea la bursă).

Drumul devenirii sale ca miliardar nu a fost lipsit de peripeții. La începutul anului 2021, aplicația Robinhood a fost folosită masiv de micii investitori de pe bursă în „fenomenul GameStop”.

Aplicația lui Tenev și Bhatt asta se laudă că face: democratizează accesul la piața de capital, smulge  tranzacțiile bursiere din mâinile marilor traderi profesioniști și le împarte micilor investitori „amatori”. Așa se face că micii investitori, organizați pe rețeaua socială Reddit, s-au decis la unison să cumpere acțiuni la GameStop, un lanț de magazine de jocuri video din SUA. Marii traderi îi puseseră gând rău, dar micii investitori de pe Robinhood au pariat pe lanțul de magazine fizice decăzut în era internetului.

Acțiunile GameStop au crescut brusc în ianuarie 2021, de la 17 dolari la aproape 350 de dolari. În februarie, însă, au picat ca în parcul de distracții, până la 40 de dolari.

Sub asaltul tranzacțiilor și al volatilității, Robinhood a fost nevoită să suspende de la tranzacționare acțunile GameStop, stârnind furia investitorilor.

În februarie 2021, CEO-ul Robinhood, Vlad Tenev, a primit chiar și amenințări cu moartea. Pe lângă GameStop, Robnhood a mai suspendat de la tranzacționare tiluri ca AMC, Nokia, BlackBerry, potrivit Business Insider.

Antreprenorul bulgaro-american a atras atunci și atenția agenților FBI, care i-au confiscat și telefonul, în cadrul unei investigații privind fenomenul GameStop, după cum a relatat CNBC.

Despre Robinhood

  • Fintech-ul Robinhood Markets Inc. are sediul în Silicon Valley, în orașul Menlo Park, California.
  • În oferta sa publică inițială (IPO) din 29 iulie 2021, Robinhood a obținut 2,1 miliarde de dolari de la investitori, listându-se astfel pe Nasdaq, sub simbolul HOOD.
  • Ca startup, aplicația ridicase investiții private de 5,6 miliarde de dolari în 25 de runde de finanțare, până la listarea la bursă. Printre investitorii săi s-au numărat marile fonduri de venture capital Andreessen Horowitz, Sequoia Capital și Index Ventures.
  • Aplicația poate fi utilizată pe smartphone sau pe orice alt dispozitiv care se poate conecta la internet și a strâns 31 de milioane de utilizatori în 2021.
  • Utilizatorii Robinhood fac parte în principal din generația millennials. Aproximativ 80% dintre ei au sub 35 de ani. Aplicația nu a intrat și în România oficial.
Parallax

Vizualizari
3467
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri