Smile Media

Ce este un certificat energetic și în ce situații este necesar să existe?

Thumbnail

Certificatul de performanță energetică (mai cunoscut sub numele de certificat energetic) este un document legal, introdus în ultimii ani și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene, având drept scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor din țara noastră, ceea ce va conduce la economisirea energiei, îmbunătățirea cadrului urban construit și protecția mediului.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți obține studiind Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată în Monitorul Oficial nr. 868 din 23 septembrie 2020, care a fost modificată și completată prin Legea nr. 159 din 2013, Ordonanța nr. 13 din 2016 a Guvernului României și Legea nr. 101 din 2020.

De asemenea vă recomandăm să accesați și site-ul www.certificatenergetic24h.ro.

Când este obligatoriu să se întocmească un certificat energetic pentru clădiri?

Acest document este obligatoriu să fie întocmit în următoarele situații:

  1. când se vinde sau se închiriază o clădire sau o parte a acesteia;
  2. când se renovează major un imobil sau parte din imobil;
  3. la recepționarea construcțiilor noi;
  4. pentru clădirile de interes și utilitate publică, precum și la cele vizitate frecvent de public (pentru informarea publicului privind consumurile de energie în cadrul clădirilor și pentru impulsionarea deținătorilor construcției să îi crească eficiența energetică).

Desigur că orice proprietar de imobil sau parte de imobil poate solicita și în afara acestor situații emiterea acestui document.

Acesta îi este util pentru informarea sa privind eficiența energetică a proprietății. Astfel, în cunoștință de cauză, acesta își poate moderniza imobilul pentru a obține o performanță energetică superioară.

Ce se poate întâmpla în cazul în care nu există acest certificat energetic?

Contractele de vânzare-cumpărare întocmite în lipsa certificatului de performanță energetică sunt supuse nulității relative.

În cazul construcțiilor noi, procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor și neînsoțit de copia de pe certificat este nul de drept.

În cazul în care nu este afișat la loc vizibil acest document la construcțiile vizitate frecvent de public sau de utilitate publică, sunt prevăzute amenzi destul de mari (de la 1250 lei la 2500 lei).

Cine are dreptul să întocmească acest document?

Doar auditorii energetici atestați au dreptul să emită acest document.

Acești specialiști pot avea două grade profesionale:

  • gradul I - pot întocmi certificate de performanță energetică pentru toate tipurile de clădiri;
  • gradul II - pot emite aces act doar pentru case și blocuri de locuințe.

Acești specialiști vor studia câteva dintre documentele clădirii sau părții de clădire supusă certificării și vor face o vizită la imobil pentru a  obține date suplimentare.

Pe baza imformațiilor obținute se fac calcule de specialitate și se emite documentul dorit.

Specialiștii companiei Reflex Architecture SRL București au gradul profesional I și emit acest document pentru imobilele din București și județul Ilfov în maxim 24 de ore de la primirea copiilor solicitate după documentele clădirii / părții de clădire (apartamentului) și vizitarea imobilului.

Parallax

Vizualizari
691
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 369
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri