Claudiu Zamfir

Cea mai nouă investiție a celui mai bogat român într-un startup IT

Thumbnail

Fondatorul companiei româno-americane UiPath, Daniel Dines, considerat cel mai bogat miliardar român, mai face o investiție, ca business angel, într-un startup IT.

Startup-ul german Luminovo a anunțat, joi, că, după două fonduri de investiții importante care au finanțat afacerea, acum i se alătură și 8 business angels, printre care și Daniel Dines, fondator și CEO al UiPath, liderul mondial în automatizări software (RPA).

Începând din primăvara anului 2020, firma germană a atras peste 2 milioane de euro de la fondurile de investiții Cherry Ventures și La Famiglia, precum și de la 3 business angels. Astfel, în prezent, investițiile totale au crescut la 2,5 milioane de euro, conform Tech.eu.

Luminovo a fost fondat, în anul 2017, la Munchen, de către 2 tineri antreprenori: Sebastian Schaal și Timon Ruban. Startup-ul IT dezvoltă soluții software as a service (SaaS) pentru companii: procesare de documente, procesare de imagini, sisteme complexe care utilizează inteligența artificială. Printre clienții actuali ai startup-ului deep tech se numără: Volkswagen, Audi, Daimler, Telekom, Bertelsmann.

Revenind la Daniel Dines (48 de ani), el este fondatorul companiei româno-americane de tehnologie UiPath, specializată în roboți software (RPA - robot process automation). UiPath este estimată în prezent la o valoare totală de 35 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții obținute, de 750 milioane dolari, la 1 februarie 2021.

Potrivit revistei americane Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la București, în septembrie 2019, omul de afaceri român încă deținea atunci mai mult de 20% din UiPath, companie evaluată la vremea aceea la 7 miliarde de dolari. Asta înseamnă că lui Dines îi revenea o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari, siutându-se peste Ion Țiriac (80 de ani) în Topul Forbes real time de atunci, care avea o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Între timp, UiPath a mai ridicat 2 runde de finanțare, fiind evaluată succesiv la 10,2 miliarde de dolari, respectiv 35 de miliarde de dolari, anul acesta, pregătindu-se de listarea la bursă în SUA.

Dincolo de UiPath, Dines a început și o activitate susținută de investotor în startup-uri tech, atât individual (ca angel investor), cât și prin intermediul Seedcamp, un important fond de investiții early-stage londonez, căruia i s-a alăturat, în 2020. Seedcamp a fost și unul dintre primii investitori în UiPath, când decacornul româno-american era un doar mic startup românesc.

În aprilie, 2020, Dines a participat la o rundă de investiții de 2,75 milioane de dolari într-un startup IT din Cehia,  Resistant AI, alături de Seedcamp și Credo Ventures (alt mare fond care a investit în UiPath).

 

Parallax

Vizualizari
4523
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri