Răzvan Tătaru

Coloși germani, ca SAP și Bosch, investesc 500 milioane EUR în rivalul european al OpenAI (ChatGPT)

AI în afaceri

Un startup german de inteligență artificială a primit o finanțare de circa 500 milioane euro de la mai mulți investitori, printre care SAP, Bosch și deținătorul Lidl.

Aleph Alpha, un startup din Germania care vrea să creeze o alternativă europeană la modelele americane  de inteligență artificială OpenAI și Google, a primit finanțarea de peste 500 milioane de dolari (aproximativ jumătate de miliard de euro) într-o rundă de investiții de Serie B.

La această rundă au participat gigantul IT german SAP, Grupul Schwarz (care deține Lidl și Kaufland), colosul industrial Bosch, alături de compania americană Hewlett Packard Enterprise, potrivit Bloomberg.

Anunțul investiției nu a specificat o nouă evaluare a firmei.

"Pentru clienții cu o responsabilitate semnificativă și în medii strategice în care suveranitatea este în pericol, vom rămâne cea mai bună opțiune", a declarat Jonas Andrulis, fondator al Aleph Alpha.

Ultima rundă de investiții a Aleph Alpha, de 23 de milioane de euro în 2021, a fost umbrită de concurenții care au strâns sume mai mari.

Amintim că Anthropic, un startup american de IA, a încheiat recent un acord de investiție de până la 2 miliarde dolari cu Google.

Aleph Alpha a fost formată la Heidelberg, Germania, de către Jonas Andrulis, un fost inginer pentru SAP și Apple. Pe lângă munca la modelele lingvistice mari („Large Language Models”), similare cu ceea ce dezvoltă OpenAI, Jonas a creat aplicații pentru companiile europene, de securitate și confidențialitate a datelor. Firma are aproximativ 70 de angajați, potrivit TechCrunch.

Parallax

Vizualizari
4084
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri