Claudiu Zamfir

Măsura 2: Ordinul 1146/2021 al ministrului Economiei, pentru suplimentarea bugetului, s-a publicat în Monitorul Oficial

Thumbnail

Se confirmă și oficial informațiile publicate anterior de StartupCafe.ro, de la sursele noastre din Ministerul Economiei: joi seara a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul 1146/2021 al Minstrului Economiei, care prevede suplimentarea bugetului Măsurii 2 - granturi de capital de lucru acordate IMM-urilor, pentru reluarea plăților către beneficiari.

Prin noul ordin se modifică procedura de implementare a Măsurii 2. Acum se prevede un buget total de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile și 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari. Anterior, bugetul total al schemei era de 626.292.610,44 euro, din care 470.720.436,80 euro fonduri externe nerambursabile, 73.881.833,15 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare (cofinanțare) de 81.690.340,49 euro de la beneficiari.

De asemenea, s-a prevăzut și în această procedură prelungrea schemei de finanțare până la 31 decembre 2021, pentru că aceasta expirase la 30 iunie 2021.

Așa cum au arătat sursele Startupcafe.ro, prn mutarea de buget de la Măsura 3 - investiții la Măsura 2 - capital de lucru, vor putea fi finanțați beneficiari până în jurul numărului RUE 16.000 - 17.000. Astfel, vor mai rămâne în afara bugetului aproximativ 2.800-3.800 de beneficiari, după calculele StartupCafe.ro.

Așa cum arată bugetul Măsurii 2 în acest ordin de ministru de suplimentare, banii sunt prevăzuți pentru acoperirea tuturor beneficiarilor eligibili, însă, din declarațiile anterioare ale ministrului Năsui, statul trebuie să facă rost de fonduri europene pentru a-și acoperi cheltuiala cu cei 2.800-3.800 de beneficiari calificați în afara bugetului, care nu vor prinde bani din mutarea de fonduri de la Măsura 3. Pentru acei beneficiari, a fost vehiculată facilitatea React EU, pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Eropene trebuie să o programeze.

Oricum, statul are posibilitatea să efectuee plățile până la 31 decembrie 2023. „În condițiile în care valabilitatea măsurii va fi prelungită prin modificarea legislației în vigoare, prevederea se va aplica de drept și asupra prezentei proceduri” - mai prevede noul ordin de ministru.

Așa cum au arătat sursele StartupCafe.ro, în urma ordinului de joi, plățile ar urma să înceapă de săptămâna viitoare, cel mai probabil, dar oamenii trebuie să fie atenți să semneze repede contractele de finanțare și să le încarce în sistemul electronic cu dovada cofinanțării, să nu piardă banii.

„Aplicanții vor intra în aplicație, vor descărca contractul de finanțare, îl vor semna cu semnătură electronică și îl vor reîncărca semnat în aplicație în maximum 20 de zile de la primire, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2021, împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit)” - prevede ordinul.

După semnarea contractului și de către agenția IMM și după reîncărcarea în aplicație a contractului semnat de ambele părți, banca parteneră selectată de către aplicant la înscriere va fi înștiințată electronic că poate face plata ajutorului financiar nerambursabil.

Beneficiarii eligibili declarați admiși vor deschide conturi curente distincte pentru proiect la banca parteneră, care vor fi utilizate nuami pentru implementarea măsurii pe perioada de derulare a acesteia.

 

Monitorul Oficial Partea I Nr. 723 by claus_44 on Scribd

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3308
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adrian
Miron
În continuare o bătaie de joc față de mediul de afaceri!!! Ne tot ”amenință” de la preluarea mandatului că va debloca urgent plătile și iată că, acum, după 1 lună si jumătate de la geniala soluție pe care au găsit-o acești domni extrem de competenți, primim vestea că mai era un ”Ordin” care trebuia publicat în Monitorul Oficial și imediat se dau drumul la plăți.....Oare merge pe jos de la Minister la MO acest Ordin? De ce a durat atât de mult de la aprobarea lui? ...Dacă funcționarii publici și fenomenalii secretari de stat si ministri nu și-ar primi salariile, pariu că Ordinul s-ar publica instant! La câte Ordine au dat ei ”noaptea”, cum se face că acesta care de fapt ajută economia a fost lăsat la urmă?
Ca să nu vorbesc de cele peste 8 luni de așteptare!!!! Câți au intrat în insolvență în tot acest timp? Cred guvernanții că furnizorii așteaptă să se scarpine acest guvern după niște bani, ca să-și recupereze datoriile de la solicitanți?
Ca să nu mai vorbim de angajații solicitanților: credeți voi că așteaptă cineva 8 luni ca sa-și primească salariul???
Pentru întârzierile și lipsa lor de rezultate, Dl Ministru Năsui ar trebui sa-și dea demisia. Nu mă interesează cauzele acestor întârzieri - doar rezultatele pe care le vedem...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri