Claudiu Zamfir

Ministru: Guvernul păstrează pragul de 5.000 de euro, cifră de afaceri, la microgranturile pentru IMM

Thumbnail

Guvernul menține condiția ca IMM-urile care vor să obțină microgranturi de câte 2.000 de euro din fonduri europene și de la buget să fi avut cifra de afaceri pe anul 2019 de cel puțin 5.000 de euro, a declarat joi, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Întrebat de StartupCafe.ro, dacă Guvernul a eliminat până la urmă pragul de 5.000 de euro, condiția pentru IMM-urile care aplică la microgranturile de câte 2.000 de euro, ministrul Marcel Boloș a răspuns negativ.

„Nu. Guvernul susține ca grantul de 2.000 euro să fie alocat pentru acele microîntreprinderi care au avut cât de cât activitate. Întrucat bugetul este insuficient, lipsa plafonului de 5.000 euro creează posibilitatea acordării de granturi oricarui IMM indiferent de condițiile în care și-a desfășurat activitatea”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene.

În OUG 130/2020, la Măsura 1 - microgranturi, se prevede o anumită condiție pentru firme:  „au obținut o cifră de afaceri în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data depunerii cererii de finanțare”.

PFA-urile, ONG-urile și cabinetele medicale individuale sunt exceptate de la această condiție.

Joi, 8 octombrie 2020, la orele prânzului, erau preînscriși cu user și parolă în platformă, pentru a putea aplica la granturi, circa 38.300 de potențiali beneficiari, în condițiile în care doar pentru măsura 1 sunt disponibile 50.000 de microgranturi a câte 2.000 de euro.

Sesiunea de cerere a microgranturilor de 2.000 de euro se va desfășura în perioada luni, 12 octombrie, ora 10.00 - vineri, 16 octombrie, ora 20.00, pe plaforma dedicată granturi.imm.gov.ro .

Eliminarea plafonului de 5.000 de euro, cifră de afaceri pe 2019, era așteptată de multe firme fără angajați, care ar fi vrut să obțină ajutoarele de stat. Printre astfel de firme pot fi, de exemplu, cazuri de femei care au desfășurat mici activități cum ar fi afaceri cu hand made, pe SRL, dar au rămas însărcinate și și-au redus activitatea în anul 2019. Din acest motiv, încasările le-au scăzut sub 5.000 de euro în anul 2019.

Abrogarea acestei restricții fusese anunțată, acum 2 săptămâni, ca intenție sigură a Guvernului, chiar de Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, dar acum se pare că Executivul a renunțat la idee.  

Joi, în ședința de guvern, executivul a luat în discuție proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor din acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19. Proiectul, care prevede printre altele modificarea OUG 130/2020, a rămas în analiză, conform informării Guvernului.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
12177
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri