Claudiu Zamfir

Mutarea bugetului Măsurii 3 la Măsura 2 intră miercuri în Guvern, spre aprobare. Până unde vor ajunge plățile

Thumbnail

Ministerul Economiei a anunțat că miercuri va intra în ședința de guvern, spre aprobare, proiectul de ordonanță de urgență despre care spune că îi permite să mute la Măsura 2 și restul de buget rămas de la Măsura 3 și a precizat și până la ce număr de ordine RUE va ajunge astfel cu plățile, orientativ.

Astfel, cu noua muatre de buget, care se pregătește, se vor putea face plăți până pe la RUE 17.000 - spune Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

În comunicatul MEAT pare să se fi strecurat o contradicție:

  • Pe de-o parte comunicatul lasă să se înțeleagă că mutarea bugetului de la M3 la M2 ar permite „satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment” de la Măsura 2 - capital de lucru.

„Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment” - spune MEAT, în comunicat.

  • În schimb, tot ministerul, în același comunicat de presă afirmă că mutarea de buget va permite plăți până în jurul numărului RUE 17.000.

„În urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea este că se va ajunge cu plățile la RUE 17.000” - se arată în comunicatul de presă.

Or, dacă ne uităm în lista de aplicanți de la Măsura 2, putem observa că până la numărul RUE 17.001 sunt 5542 de firme acceptate în lista de așteptare.

În total, însă, sunt 8407 aplicanți acceptați în lista de așteptare la Măsura 2. Astfel, vor mai rămâne în afara bugetului peste 2860 de aplicanți admiși în lista de așteptare. Ultima firmă admisă la Măsura 2 în lista de așteptare este la numărul de ordine 22.226.

Astfel, pentru restul de peste 2860 de solicitanți admiși în lista de așteptare va fi nevoie ca guvernanții să programeze facilitatea europeană React EU pentru România, să aloce de acolo bani, așa cum era planul de la început.

Redăm mai jos comunicatul de presă al MEAT:

Proiectul de OUG care permite mutarea banilor de pe Măsura 3, din cauza blocării ei în urma suspiciunilor de fraudare, spre Măsura 2, intră la aprobare în ședința de mâine a Guvernului.

Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment.

Proiectul de OUG, inițiat de Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), poate fi consultat la această adresă web: https://mfe.gov.ro/modificare-oug-130-forma-revizuita.

În cadrul Măsurii 2 s-au depus un număr de 22.226 cereri, în valoare de 5,25 miliarde de lei, din care 16.823 au fost deja admise. Fondurile pentru Măsura 2 au fost majorate cu 500 de milioane de euro fără acoperire anul trecut. Anul acesta MEAT a reușit să realoce o parte din fonduri astfel încât numărul cererilor finanțate să ajungă până la numărul de registru unic electronic (RUE) 9.633. În urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea este că se va ajunge cu plățile la RUE 17.000.

Lista cu situația la zi a cererilor de finanțare pe Măsura 2 poate fi consultată aici.

Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU. Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
5131
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
De ce
nu merge?
Comisia Europeana si-a dat acordul pentru mutarea banilor de la Masura 3 la Masura 2?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri