Claudiu Zamfir

Măsura 2: Doar 20 de firme au fost plătite în ultima săptămână. Măsura 3, scoasă din situația la zi

Thumbnail

Doar 20 de firme au mai fost plătite din granturile de capital de lucru de la Măsura 2 de sprijin COVID, în ultima săptămână. Măsura 3 a fost scoasă total și din situația la zi a ajutoarelor de stat publicată, vineri, de Ministerul Economiei.

Un număr de 8.195 de firme au fost plătite în total, la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, de anul trecut până vineri, 4 iunie 2021. Valoarea totală a granturilor plătite este de 2,54 miliarde de lei. În ultima săptămână, doar 20 de firme au primit banii de la stat, în valoare totală de 4,3 milioane de lei.

Nu s-a mai avansat deloc în lista de aplicanți, ultima plată în listă fiind la numărul de ordine RUE 9628, ca și acum două săptămâni.

În acest moment mai sunt 222 de firme cu contracte semnate sau cu notificări primite și care trebuie să semneze sau care așteaptă se le semneze agențiile IMM contractele. Acestea ar trebui plătite în perioada imediat următoare. Dintre acestea 137 de firme cu contracte de finanțare semnate, dar neplătite încă.

5401 firme sunt respinse.

8407 firme sunt acceptate în lista de așteptare și au nevoie să se suplimenteze bugetul la Măsura 2 pentru a-și putea primi banii de la stat.

Ministerul Economiei a anunțat că va lua și restul de bani rămași la Măsura 3 (206 milioane de euro, ca fonduri europene) și îi va pune la Măsura 2 pentru plăți. Banii nu vor ajunge pentru toți aplicanții, mii de firme rămânând în afara bugetului. Acestea vor trebuie să aștepte mai  departe ca guvernanții să programeze facilitatea React EU pentru a lua bani europeni pentru plăți.

  • Descarcă de AICI Lista RUE cu aplicanții la Măsura 2.

Măsura 3 - eliminată din evindeța Ministerului Economiei

Thumbnail

Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000- 200.000 de euro a fost deja scoasă de Ministerul Economiei și din situația pe care o publică săptămânal. Până acum figurau toate cele 3 măsuri în bilanț, dar de vineri, 4 iunie 2021, Măsura 3 a dispărut cu totul din evidență.

La această linie de finanțare s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Ministrul Claudiu Năsui a blocat însă procedura și a a seziat DNA pentru suspiciuni de fraudă. El a anunțat că va desființa Măsura 3 și va organiza de la zero o nouă sesiune de înscrieri, cu reguli schimbate.

Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro - este finalizată. Sunt 17.329 de beneficiari care și-au primit microgranturile de câte 2.000 de euro la Măsura 1. Au mai rămas 45 de contracte de finanțare semnate fără cont deschis la bancă de către aplicanți și nu au mai fost plătite.

În total, s-au înscris la Măsura 1 un număr de 29.250 de solicitanți, toate cererile fiind procesate. 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși. După ce au fost admiși, mulți dintre beneficiari nu și-au semnat contractele în timpul-limită stabilit prin prodcura Măsurii 1 sau au încălcat alți termeni procedurali. Astfel, în acest moment sunt 11.876 de solicitanți de microgranturi care fie au fost respinși din start, fie au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatorii după ce au fost admiși.

La Măsura 1, un buget de 65 de milioane de euro a rămas necheltuit (două treimi din bugetul alocat).

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
5296
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
mircea
t
Deci avem contracte semnate ,dar s-au terminat fondurile ,desi sunt contracte platite care au numar RUE superior acestora.E simplu de verificat ca s-au acceptat mai multe contracte la plata decat bugetul alocat deocamdata.Dar cand se lucreaza numai cu profesionisti la ce putem sa ne asteptam. Si apropo cele 10 zile de consultare publica pentru modificarea OUG 130/2020 cum se calculeaza? 10zile de luni sau de marti, miercuri etc sau 10 zile de 1 ale lunii ? Nu de alta dar maine, poimaine se fac deja trei saptamani !
Asta numai ca sa ne dam seama de
poza de profil
Vasile
Penciu
PSD a anunțat ca depune plângere penală la DNA pt modul în care a fost intocmit PNRR.
Inseamna ca nici din PNRR nu primim nimic pentru ca exista o suspiciune la fel ca la Masura 3?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri