Claudiu Zamfir

Măsura 2: Ministerul Economiei reia plățile la mijlocul săptămânii viitoare, dacă beneficiarii semnează contractele

Thumbnail

Ministerul Economiei anunță că, de vineri, 23 iulie, va începe să transmită beneficiarilor declarați admiși în lista de așteptare contractele de finanțare, iar dacă aceștia le vor semna rapid, statul va relua plățile de granturi de capital de lucru de la Măsura 2 începând de săptămâna viitoare.

Așa cum am arătat, joi, pe StartupCafe.ro, s-a publicat în Monitorul Oficial un ordin al ministrului Economiei care permite reluarea plăților la Măsura 2, după mai mult de o lună de la publicarea ordonanței de urgență prin care s-a luat decizia de mutare a bugetului Măsurii 3 la Măsura 2.

Cea de a treia tranșă de plăți care va fi deblocată astfel are o valoare de 241 de milioane de euro.

„Atenționăm beneficiarii să semneze în timp util contractele de finanțare. Reamintim că termenul de semnare a contractului de finanțare este de 20 de zile de la data sosirii contractului la bancă. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăți se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare” - spune acum Ministerul Economiei, într-un comunicat de presă.

  • „Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE).
  • Numărul RUE estimat să fie depăşit la această tranșă este în jur de 16.000.
  • Până în prezent, plățile au fost făcute până la RUE 9.633”.

Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, s-a plâns că bugetul Măsurii 2 a fost suplimentat în 2020, de către fosta guvernare Orban,  „fără acoperire”.

Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanțare europeană care să acopere acea sumă. Inițial, în Măsura 2 exista finanțare pentru 4.000 de firme. „Însă, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000, din care 19.000 au rămas în lista de finanțare” - reclamă Ministerul Economiei.

Practic, actualul Minister al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului condus de Claudiu Năsui (UPSR-PLUS) reclamă suplimentarea bugetului Măsurii 2 „fără acoperire” efectuată la inițiativa fostului Ministr al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care era condus, în 2020, de către Virgil Popescu (PNL), care ocupă în prezent funcția de ministru al Energiei,  coleg în același guvern cu Claudiu Năsui.

Acum, actualul Minister al Economiei spune că a întreprins în 2021  „ mai multe acțiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat și pentru grăbirea plăților”.

„Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor eforturi administrative întreprinse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului alături de Ministerul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2” - mai afirmă actualul MEAT.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3394
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri