Claudiu Zamfir

S-a modificat schimbarea: Când încep Măsurile 2 și 3 de ajutoare de stat pentru IMM

Thumbnail

Secretarul de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru a anunțat, joi, alte perioade de deschidere a Măsurii 2 - ajutoare de stat de lucru de 2.000-150.000 de euro și a Măsurii 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme. El îl contrazice pe șeful său, ministrul Virgil Popescu, cel care prezentase cu numai o zi înainte alt calendar orientativ.

Într-o intervenție la videoconferința RoInvest transmisă de News.ro pe Facebook, Rogojinaru a trecut în revistă cele 3 Măsuri de finanțare în valolare totală de 1 miliard de euro (cu tot cu contribuția beneficiarilor) :

  • Măsura 1 - Microgranturi de câte 2.000 de euro, buget de 100 milioane euro. „Primul program a început de luni, avem peste 16.000 de aplicanți, avem și 1000 de aplicanți la care s-au cerut lămuriri suplimentare. Îl vom ține deschis până la sfârșitul săptămânii acesteia, dar eu cred că va fi deschis și săptămâna viitoare, de așa manieră încât toți cei care vor avea dorința, necesitatea să poată să intre în acest program”.
  • Măsura 2 - Granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro. „Al doilea program, de 350 de milioane de euro, va începe, în proporție foarte mare, în săptămâna de la 26 la 31 octombrie. Probabil, cred eu, spre începutul săptămânii se va întâmpla. Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare îl punem în dezbatere publică, marți, miercuri, cel târziu, să aibă acel minim necesar de 3 zile. Și va fi deschis timp de o săptămână. Eu cred că se va termina mai repede decât primul program”.
  • Măsura 3 - Granturi de investiții de 50.000-200.000 euro. „Cel de-al treilea program, programul de investiții, de 550 milioane euro, se va deschide în săptămâna de la 2 la 8 noiembrie. Este o înșiruire întreagă de lucruri pe care trebuie să le facem ca să fim în conformitate cu legea și ține și de foarte multe lucruri pe care trebuie să le facă STS pentru a fi în conformitate cu implementarea programului și cu testele care trebuie făcute”.

Doar cu o zi mai înainte, în ședința de guvern, ministrul Economiei, Virgil Popescu, îi spunea premierului Orban că Măsurile 2 și 3 ar fi urmat să fie pornite până la finalul lunii octombrie, începând cu granturile de capital de lucru, săptămâna viitoare.

„Săptamâna viitoare ne dorim să dăm drumul la capital de lucru. Mi-aș fi dorit să dăm drumul înainte la schema de investiții, dar mai sunt niște reglaje de făcut. Săptămâna viitoare începem cu capitalul de lucru, după care, încă o săptămână, schema de investiții. Practic până la sfârșitul lunii octombrie vom avea date drumul toate schemele. Pentru investiții vom avea apel deschis 30 de zile pentru depunere de proiecte, după care va fi evaluarea”, a spus  ministrul Popescu.

De menționat însă că în schema de ajutor de stat - aprobată de Ministerul Fondurilor Europene - se arată că potențialii beneficiari ai celor 3 măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro ar trebui să depună cererile de finanțare nu mai târziu de 30 octombrie 2020.

Termenul de 30 octombrie figurează la articolul 5.1 al Schemei de ajutor de stat.

Aceasta înseamnă că, pentru a se lansa o sesiune de 30 de zile pe Măsura 3, așa cum au spus ministrul Economiei și secretarul de stat acum, va trebui modificată schema de finanțare.

Aceste ajutoare de stat au fost instituite prin OUG 130/2020.

Parallax

Vizualizari
27274
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Dragos
Pana
Pentru masura 2 - capital de lucru se mai asteapta modificarea la OUG 130 / 2020
poza de profil
Alex
Consultant
E intrebare sau afirmatie?
poza de profil
Dragos
Pana
Este întrebare! Scuze.
poza de profil
Silvestru
Paul
De geaba se prelungeste masura 1, daca nu scoate pragul de 5000 euro pe 2019!? Cineva sa rezolve aceasta problema. Daca ne am infiintat la sfarsitul anului 2019, cum sa faci cifra de afaceri 5000 euro!?
poza de profil
ghinea
cristian ioanin
Ai dreptate. In aceeasi situatie sunt si eu. Din martie pana in decembrie. 2019. Am cifra de 4300 euro. Si stau si ma uit cum altii primesc ajutoare. Iar noi nu.
poza de profil
Corina Mihaela
Serban
Din cauza ca banii europeni au venit târziu în 2019, autorizațiile nu le-am putut primi în lipsa utilajelor și deci am început activitatea abia în decembrie. Cu ce suntem vinovați ca nu ne putem incadra și noi sa beneficiem lafel ca ceilalți de ajutoarele Covid-19? Avem mare nevoie de ajutor ca și celelalte firme. Ar trebui ca cei de la Minister sa își dea seama și sa modifice condițiile și termenele de depunere a cererilor.
poza de profil
Tudor-Adrian
SUSMAN
Eu nu pricep de ce au fost excluse firmele care au un angajat...????...Rasu-plansu...In declaratia beneficiarului, acesta se angajeaza sa pastreze nr. de angajati 6 luni, adica ...O (zero) angajati!....
poza de profil
De ce
nu merge?
Cei care au 1 angajat pot aplica la Granturi pentru capital de lucru. Nu e ok?
poza de profil
roxana
mihailciuc
De ce nu se mai elibereaza CSU odata ce masurile au intarziat atat de mult?
Initial CSU a fost necesar ptr. amanarea ratelor la banci,amanarea datoriilor la utilitati...acum sunt necesare si ptr.accesarea masurii 2.
poza de profil
Nagy
Mihaly
poza de profil
Nagy
Mihaly
poza de profil
roxana
mihailciuc
poza de profil
Dragos
Pana
De ce o societate comerciala cu activitate in comerț ( 4719 cod caen) nu poate beneficia de capital de lucru??
Si noi am fost afectați foarte rau de această criza. Ar trebui adaugate multe alte coduri caen in anexa 2 (asa cum se propunea in prima modificare a oug 130, dar nu a fost aprobata)
poza de profil
Nagy
Mihaly
De ce nu se mai elibereaza CSU odata ce masurile au intarziat atat de mult?
poza de profil
laura
ciobanu
Pana la urma se poate aplica daca ai un angajat sau nu?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri