Claudiu Zamfir
Ministerul Fondurilor Europene a publicat, vineri seara, Ghidul oficial al solicitantului și alte documente necesare pentru lansarea fondurilor europene de 1 miliard de euro, ajutoare pentru firmele mici și mijlocii, PFA, ONG-uri și cabinete medicale. Documentația cuprinde și schema de ajutor de stat cu erată, după ce StartupCafe.ro a sesizat ministrului Marcel Boloș o eroare în schema publicată tot vineri în Monitorul Oficial.
Astfel, la măsura 2 - granturi de capital de lucru între 2000 și 150.000 de euro fiecare, beneficiari vor fi IMM-urile din HoReCa și restul domeniilor CAEN prevăzute în anexa II la OUG 130/2020. De asemenea, vor putea lua bani prin măsura 2 și ONG-urile din domeniul educației. Asta prevede erata publicată vineri de Ministerul Fondurilor Europene la schema din Monitorul Oficial, care excludea, eronat, din finanțările de pe măsura 2 IMM-urile din anexa II la OUG 130/2020.
În Ghidul solicitantului se arată că solicitantul eligibil va depune proiectul până la data de 30 septembrie 2020. Atenție, însă, în acest ghid solicitantul eligibil este Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri aflat în parteneriat cu Agențiile Regionale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (din subordinea sa) și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Deci NU beneficiarii finali (IMM, PFA, ONG, cabinete medicale) au termen 30 septembrie pentru depunere, pentru că aceștia sunt așa-numitul grup-țintă în acest ghid, nicidecum solicitanți eligibili.
Acești beneficiari finali, membri ai grupului-țintă (firme, PFA etc.) vor avea termen de depunere a proiectelor data de 30 octombrie 2020, așa cum se arată în schema publicată vineri în Monitorul Oficial.
În vreme ce Ministerul Economiei va depune proiectul în sistemul MySMIS, firmele și ceilalți beneficiari finali se vor înscrie în sistemul informatic de gestionare a schemei de ajutor stat, la care lucrează STS.
De asemenea, Ghidul solicitantului prevede un buget total de 1,011 miliarde de euro pentru aceste ajutoare, din care 11 milioane de euro vor merge în asistență tehnică (sistemul informatic, măsuri organizatorice, personal pentru derularea schemei de ajutor) și restul de 1 miliard de euro vor merge efectiv în schema de ajutor de stat.
Conform Ghidului oficial, schema de ajutor de stat pentru beneficiari finali va avea următoarele fonduri:
• MICROGRANT în sumă fixă pentru capital de lucru, sub formă de cost unitar – 100.000.000 euro, din care 85.000.000 euro se alocă din bugetul POC 2014- 2020 și 15.000.000 euro din cofinanțarea de la bugetul de stat;
• Granturi pentru capital de lucru, sub forma de cost unitar - 350.000.000 euro, din care 265.000.000 euro fonduri externe nerambursabile și 42.500.000 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 42.500.000 euro de la beneficiarii de ajutor de stat;
• Granturi pentru investiții în activități productive: echivalentul în lei a 550.000.000 euro, din care 415.870.000 euro se alocă din bugetul POC 2014- 2020 și 62.380.500 cofinanțare de la bugetul de stat și 71.749.500 euro contribuția proprie a beneficiarii de ajutor de stat.
Aici sumele sunt mai mari decât cele publicate în Monitorul Oficial și acum, în schema de minimis cu erată, unde se prevedeau ajutpare totale de 935,7 milioane de euro, nu 1 miliard, cât scrie în ghid că are schema de ajutor. Diferența este reprezentată de aportul beneficiarilor.
Alt amănunt demn de semnalat este că la măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro pentru IMM, s-a păstrat grila de punctaj din OUG 130/2020, care prevede printre criterii și rata internă de rentabilitate (RIR) a firmelor aplicante. Aceasta în pofida faptului că Senatul a votat modificarea acestei grile, eliminînd RIR și introducând alte criterii, printre care și numărul de angajați din firmă. Modificările operate de Senat au ajuns la Camera Deputaților, care este forul decizional. Dacă și Camera aprobă noua grilă și președintele Iohannis o promulgă rapid, guvernul va fi nevoit să aplice și el noua grilă de punctaj de la măsura 2. Dacă, însă, programul se sprijin se va finaliza înainte de intrarea în vigoare a eventualelor modificări de grilă (prin lege), schimbarea nu se va putea aplica retroactiv.
Momentan, aceasta este grila de punctaj pentru proiectele IMM de la măsura 3:
Descarcă de AICI Ghidul solicitantului, schema de ajutor de stat cu erată și celelalte documente relevante.
Vizualizează Ghidul solicitantului:
Ghidul solicitantului by Claudiu on Scribd
Vizualizează Schema de ajutor de stat, cu erată:
SCHEMA Final Erata by Claudiu on Scribd
Daca s-a luat finatare pe POSDRU la inceputul anului 2015, iar proiectul s-a finalizat la sfarsitul anului, suntem eligibilie pentru aceasta finatare?