Claudiu Zamfir

Fondurile europene de aproape 1 miliard Euro pentru firme, PFA, ONG: S-a stabilit termenul de depunere a cererilor de finanțare. A apărut și o eroare

Thumbnail

Ce se mai întâmplă cu fondurile europene de 1 miliard de euro promise pentru firme mici și mijlocii, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale, pentru ieșirea din criză? Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei au publicat, vineri, în Monitorul Oficial, schema de ajutor de stat aferentă Ordonanței de urgență 130/2020, dar prezintă o eroare, care va fi remediată - a dat asigurări ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru StartupCafe.ro. În rest, sunt și anumite informații noi, valabile.

NOTĂ. În urma acestei știri, Ministerul Fondurilor Europene a publicat o erată la schema de ajutor de stat și a lansat ghidul oficial pentru Ministerul Economiei, precum și celelalte documente necesare lansării finanțării.

Știrea inițială:

Principalele prevederi ale schemei de ajutor de stat aprobate prin ordinul comun al miniștrilor Fondurilor Europene și Economiei:

- Termen important: Beneficiarii finanțării (firmele, PFA, ONG, cabinetele medicale) vor depune cererile de finanțare până la data de 30 octombrie 2020,iar cei selectați vor semna contractele de finanțare până la data de 31 decembrie 2020. Reamintim că Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Economiei lucrează la realizarea aplicației electronice de depunere a cererilor de finanțare.

- Conform schemei de ajutor de stat publicate în Monitorul Oficial, vineri, bugetul total alocat acestor ajutoare este de 935,75 milioane de euro, din care 765,87 milioane din fonduri europene și aproape 170 de milioane de euro de la bugetul de stat. În OUG 130/2020 se vorbea despre 1 miliard de euro, ajutor total pentru firme.  Fondurile europene vor fi absorbite de Ministerul Economiei prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, gestionat de autoritatea de management de la Ministerul Fondurilor Europene.

Thumbnail

- Măsura 1 -microgranturile în sumă fixă de câte 2000 de euro, capital de lucru, se vor acorda IMM-urilor fără angajați (conform situației de la finalul anului 2019), ONG-urilor cu activități economice, PFA-urilor, precum și cabinetelor medicale individuale care au contribuit la lupta anti-COVID. Domeniile de finanțare sunt în anexa I de la OUG 130/2020, care e preluată și în schema de ajutor de stat.

- Bugetul total pentru măsura 1 este de 100 milioane euro, din care vor fi ajutați până la 50.000 de beneficiari finali.

- Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru sub formă de cost unitar. Se vor acorda granturi între 2000 de euro și 150.000 de euro unor IMM-uri cuprinse în anexa II a OUG 130, care se regăsește și în schema de ajutor de stat.

- Aici apare însă o greșeală, care va trebui rectificată de Ministerul Fondurilor Europene: în schema publicată vineri în Monitorul Oficial, la măsura 2, sunt prevăzute ajutoare numai pentru IMM-uri și ONG-uri din domeniul educației, fără să se mai facă și trimitere la domeniile anexei II, care se referă la HoReCa, industrii creative și alte domenii afectate de criză. StartupCafe.ro a semnalat acest lucru, iar ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat că este o eroare, care, în urma sesizării noastre, va fi remediată printr-un alt ordin. „Nu știu unde s-a făcut această eroare. Vom face un nou ordin de modificare și completare. Undeva în drumul de la Juridic la Monitorul Oficial s-a făcut această eroare. Mulțumim că ne-ați sesizat” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

De precizat că din partea Ministerului Fondurilor Europene, în locul ministrului semnează secretarul de stat Carmen Moraru, care a avut împuternicire cât ministrul Boloș a fost pelcat prin țară. „Am fost plecat prin țară, la proiectele locale de apă și canalizare. Dar și mie mi se putea întâmpla”, a spus el. Din partea Ministerului Economiei, semnează ministrul Virgil Popescu. Contactat de StartupCafe.ro, și ministrul Popescu a dat asigurări că la măsura 2 se va aplica lista de coduri CAEN de la anexa II din OUG 130/2020. Prin urmare, la măsura 2, beneficiari vor rămâne și IMM-urile din anexa II a OUG 130. De asemenea, la art 12, alin 2 din OUG 130 se prevede că „granturile pentru capital de lucru se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, ONG-urilor cu activitate economică din domeniul învățământ”. Așadar, pot primi și ONG-urile de educație. Eroarea din schema apărută în Monitorul Oficial a fost practic lipsa trimiterii la anexa 2, care ar fi scos de la finanțare IMM-urile HoReCa și celelalte domenii din listă.

Notă: Aici și StartupCafe.ro greșise, pentru că a scos ONG-urile de educație din măsura 2, dar am rectificat și noi la sesizarea unuia dintre cititorii noștri.

 

Thumbnail

- Bugetul total alocat măsurii 2 va fi de 307,5 milioane de EURO, bani care vor ajunge pentru cel mult 100.500 de firme beneficiare, conform schemei de ajutoare de stat. În schimb, în OUG 130/2020 se prevdea un buget de 350 de milioane de euro pentru măsura 2.

- În fine, măsura 3 - granturi pentru investiții prevede în continuare ajtoare nerambusrabile de câte 500.000-200.000 de euro fiecare pentru firme mici și mijlocii din diverse domenii, prevăzute în anexa III la OUG 130/2020, în anumite condiții.

Bugetul total alocat măsurii 3 este de 478,25 milioane de euro, din care se vor finanța până la 15.000 de firme, conform schemei de ajutor de stat publicate vineri în Monitorul Oficial. În schimb, în OUG 130/2020 bugetul pentru măsura 3 este prevăzut la 550 de milioane de euro.

- De asemenea, la schema 3, este de preciat că s-a păstrat grila de punctaj pentru proiecte prevăzută în OUG 130/2020, care prevede printre criteriile de punctare și rata internă de rentabilitate (RIR) a firmelor aplicante. În paralel, însă, Senatul a adoptat și a trimis la Camera Deputaților o serie de modificări la OUG 130/200, care prevede eliminarea RIR din grila de punctaj și introducerea altor crierii, printre care și numărul de angajați din firmă. Dacă modificările vor fi adoptate și de Camera Deputaților și promulgate de președintele Iohannis, guvernul va trebui să modifice și el punctajul de la măsura 3.

Thumbnail

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a mai precizat pentru StartupCafe.ro că în cursul zilei de vineri urma să se publice și Ghidul solicitantului în forma finală și corectă pentru aceste ajutoare de stat.

 

Parallax

Vizualizari
25802
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
S
Cnt
Cu siguranță această frază din articol este greșită: "Prin urmare, la măsura 2, beneficiari vor rămâne doar IMM-uri, așa cum prevede OUG 130/2020, cu codurile CAEN din anexa II."
La măsura 2 vor fi și ONG-uri din domeniul educației, și IMM-uri având un CAEN din Anexa II.
Claudiu
Zamfir
La masura 1 sunt ONG-uri. La Masura 2 au fost introduse ONG-urile in mod eronat si vor fi scoase, pt ca nu permite OUG 130/2020. Articolul 11(1) Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește astfel:a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro;b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 și 1.000.000 euro, valoarea grantului se stabilește în procent de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 150.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.(2) Dacă un beneficiar de ajutor de stat prevăzut la art. 12 face parte din categoria întreprinderilor legate și a depus mai multe cereri de finanțare pentru obținerea grantului necesar capitalului de lucru, valoarea cumulată a grantului pentru capital de lucru care urmează a fi acordat nu poate depăși 250.000 euro echivalent în lei la data plății grantului pentru capital de lucru. În situația în care un beneficiar de ajutor de stat cu statut de întreprindere legată nu se încadrează în categoria IMM-urilor și a depus o singură cerere de finanțare, valoarea grantului pentru capital de lucru nu poate depăși 150.000 de euro la data plății grantului.(3) Valoarea granturilor pentru capital de lucru nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat la constituirea capitalului de lucru, în procent de minimum 15% din valoarea grantului solicitat.(4) Fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 350.000.000 euro, din care 265.000.000 euro fonduri externe nerambursabile și 42.500.000 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 42.500.000 euro de la beneficiari.
poza de profil
S
Cnt
Și atunci cum rămâne cu Articolul 12, alin 2 din OUG 130 - care se referă la măsura 2?
"(2) Granturile pentru capital de lucru se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, ONG-urilor cu activitate economică din domeniul învățământ."
Claudiu
Zamfir
da, da, multumesc, aici am gresit eu, ca mi-a scapt prevederea asta de mai jos.
poza de profil
Alex
Consultant
In cazul cofinantarii, OUG 130 trebuie sa fie respectata si sa corecteze Ordinul comun.Cofinantarea trebuie sa fie dovedita la efectuarea platilor. Mergi la banca cu factura , banca iti pune la dispozitie 85% din valoarea facturii si tu ca beneficiar trebuie sa ai in cont diferenta de 15%. La fiecare plata sa contribui cu 15%.

intrebare: daca sunt IMM fara angajati la 31.12.2019, am cifra de afaceri de 200.000 lei, pot sa accesez grantul de capital de lucru in suma de 15% din CA si sa primesc 30.000 lei si ma angajez sa creez locuri de munca?
poza de profil
George
Alexandu
Daca timp de 10 luni in anul 2019 am avut angajiati pe firma, iar in decembrie nu am mai avut niciunul, pot sa angajez nr de salariarti avuti pana in octombrie 2019 si sa beneficiez de schemei de ajutor de capital de lucru??

Am cifra de afaceri de 345.000 lei si profit pe 2018 & 2019. Cod CAEN: 9329
poza de profil
Cristian
Pop
Buna ziua,
Pentru solicitarea granturilor, se poate folosi certificatul de urgenta pe care firma mea la primit in mai? Sau este nevoie sa cer un nou certificat?
Multumesc.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri