Claudiu Zamfir

Măsura 2-2022: Bani insuficienți pentru plata tuturor granturilor AGRI-FOOD de câte 5.000-120.000 EUR, în proiectul de rectificare bugetară

Thumbnail

Alocările bugetare propuse de Ministerul Finanțelor sunt insuficiente pentru plata integrală a beneficiarilor de granturi de capital de lucru de câte 5.000-120.000 de euro de la Măsura 2 a schemei de ajutor de stat pentru sectorul agroalimentar, așa cum arată acum proiectul de rectificare bugetară.

Pentru Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în proiectul de ordonanță al Finanțelor, se propune suplimentarea bugetului pe anul 2022 cu  648,3 milioane lei, per sold.

Din acești bani, pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile se alocă fonduri de 639,1 milioane lei. În schimb, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului ceruse 1,24 miliarde de lei pentru a putea face plățile către toți beneficiarii eligibili ai Măsurii 2 IMM AGRI-FOOD.

De asemenea, se mai alocă 20 de milioane de lei la alte transferuri pentru programele de stimulare a întreprinderilor mici și mijlocii și 5 milioane de lei la cheltuieli de personal, în bugetul MAT, conform propunerii de rectificare bugetară.

„Având în vedere execuția cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la bunuri și servicii (- 5 milioane lei), la subvenții (-7 milioane lei), transferuri între unități ale administrației publice (-3,59 milioane lei) precum și la cheltuieli de capital (- 0,2 milioane lei)” - mai prevede nota de fundamentare a ordonanței pentru rectificarea bugetară.

Thumbnail

La Măsura 2-2022, din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru sectorul agroalimentar, au fost depuse 10.961 de cereri de finanțare, în perioada 26-31 mai 2022.  În urma procesului de selecție, 3.474 de beneficiari au semnat contracte de finanțare cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro.

Practic, dacă rectificarea rămâne așa, circa jumătate dintre beneficiari vor rămâne în afara bugetului disponibil și vor avea nevoie de o nouă rectificare bugetară. MAT ar putea să plătească, eventual, în tranșe, pentru a primi bani toți beneficiarii calificați la finanțare, pentru ca apoi, la următoarea rectificare bugetară să se plătească o a doua tranșă, să se întregească grantul.

Guvernul va avea ultimul cuvânt asupra ordonanței de rectificare a bugetului și, teoretic, se mai poate schimba alocarea.

„Sper să nu rămână așa forma finală a ordonanței, când va fi adoptată. Noi am cerut toată suma necesară plăților. Cât vom primi, atât vom putea plăti. Când va da Ministerul Finanțelor restul banilor, noi vom plăti” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Proiectul de rectificare bugetară a fost publicat de Ministerul Finanțelor la câteva ore după ce premierul Ciucă tocmai promisese alocarea banilor necesari IMM-urilor.

„Rectificarea bugetară pe care o vom aproba asigură perspectiva unei bune funcționări a serviciilor publice oferite cetățenilor, plata drepturilor sociale, precum și finanțarea programelor și schemelor de ajutor de stat destinate susținerii economiei. (...) Continuăm să menținem măsurile de protejare a cetățenilor, de susținere a serviciilor publice esențiale - activitățile în spitale, în școli, în toate instituțiile statului -, precum și activitatea din industria alimentară și a IMM-urilor. Sunt sectoarele de activitate cu pondere substanțială în bugetul de stat” - a scris Ciucă, pe Facebook, joi dimineața.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
5926
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri