Claudiu Zamfir

Măsura 2-2022: Aplicanții respinși automat pe motiv de cod CAEN trebuie să facă repede contestație

Thumbnail

Sute de aplicanți au fost respinși eronat de sistemul electronic, la Măsura 2- granturi IMM de 5.000-120.000 euro pentru sectorul agro-alimentar, pe motiv că n-ar fi avut codul CAEN eligibil autorizat, iar acum trebuie să facă urgent contestație, potrivit unor surse din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Solicitantul se poate adresa AIMMAIPE de care aparține, formulând o contestație, în termen de 2 zile calendaristice de la data transmiterii actului administrativ pentru neîndeplinirea condițiilor din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii, veridicităţii şi conformităţii celor înscrise în cererea de finanțare on-line cu documentele justificative depuse.

Contestaţia se formulează în aplicația electronică şi va cuprinde:

  • datele de identificare ale solicitantului;
  • obiectul contestaţiei;
  • motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază contestaţia;
  • dovezile pe care se întemeiază;
  • semnătura reprezentantului legal.

Thumbnail

Anunțul postat pe 8 iunie în sistemul electronic IMM Recover

În urma unor sesizări primite la redacție, StartupCafe.ro s-a interesat în privința situației create și iată ce am aflat...

În data de 2 iunie 2022, MAT a publicat primele rezultate intermediare la Măsura 2 - o listă în Excel în care au fost selectați  9.678 aplicanți eligibili și 1.283 respinși automat de sistem, în urma pre-evaluării automate. Bugetul disponibil ajungea însă doar pentru primii 3.509 aplicanți declarați eligibili adică până la numărul RUE 3729.

De miercuri, 8 iunie 2022, aplicanții care figurează pe lista cererilor depuse în intervalul RUE 1 - 4.000 și care au fost declarați neeligibili în urma pre-evaluării automate, au început să primească notificări de respingere, însoțite de motivele de neeligibilitate, pe platforma de granturi IMM  Recover.

Dacă intri pe lista Excel cu primele rezultate, din 2 iunie, poți vedea că în intervalul RUE 1 - 4.000 doar 243 de aplicanți sunt cu declarați ne-eligibili. Numai că, din informațiile pe care le avem de la sursele noastre, notificări de respingere în urma pre-evaluării automate au primit de fapt aproximativ 800 de solicitanți aflați între primii 4000 de aplicanți înscriși.

Practic, peste 500 de firme care se văzuseră declarați eligibili între primii 4.000 de alicanți, pe lista Excel din 2 iunie, au primit notificări de respingere, ulterior.

De unde această diferență? Conform procedurii Măsurii 2-2022, codul CAEN REV 2 pentru care se solicită ajutor de stat trebuie să fi fost autorizat potrivit prevederilor legale în vigoare la data de 31 decembrie 2019.

Potrivit surselor noastre, a existat o neconcordanță la încărcarea unei baze de date de la Registrul Comerțului când a fost setat sistemul de granturi IMM Recover. Această eroare a apărut la firme care aveau codul CAEN eligibil, cu care au aplicat la Măsura 2-2022, autorizat în urmă cu ani întregi, dar între timp își autorizaseră și alte coduri CAEN, care nu erau eligibile. Așa se face că sistemul le-a luat în considerare ultimele coduri CAEN autorizate, constatând că nu erau eligibile și le-au fost trimise decizii de respingere.

Problema pare să nu fie la lista Excel din data de 2 iunie, ci la procesul de transmitere a notificărilor de respingere automată.

Oamenii au 2 zile la dispoziție, de la primirea notificării de respingere, să depună contestație.

Parallax

Vizualizari
12287
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri