Claudiu Zamfir

Granturi IMM 4.1.1/4.1.1 POC: Peste 1.000 de firme au primit 1,3 miliarde lei

euro-lei-bani-dreamstime

Un număr de 1.086 de proiecte derulate de microîntreinderi și firme mici și mijlocii (IMM) românești au primit rambursări totale de peste 1,33 miliarde de lei în cadrul măsurilor 4.1.1 și 4.1.1 Bis din cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC), finanțate din fonduri europene, a informat, joi, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un răspuns oficial la solicitarea StartupCafe.ro.

E vorba despre granturile IMM de câte 50.000-500.000 euro pentru investiții, ca măsuri de combatere a crizei COVID. Antreprenorii români au depus 4.423 de proiecte, în lunile august și octombrie 2022. În urma procesului de selecție, MIPE (autoritatea de management POC) a semnat cu IMM-urile 2.164 contracte de finanțare, pentru care valoarea totală a fondurilor nerambursabile se ridică la 3,2 miliarde de lei.

Acestea sunt fonduri europene pentru perioada de programare 2014-2020, pe care România le-a avut la dispoziție până la finalul anului 2023. Așa că StartupCafe.ro a întrebat Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene

În acest moment se lucrează la autorizarea cererilor de rambursare/plată înregistrate la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate. Până acum au fost rambursate sume în valoare totală de peste 1,33 miliarde lei (plăți 2023-2024), pentru 1086 proiecte.

În ceea ce privește numărul firmelor care au rămas de plătit și sumele totale aferente, vă informăm faptul că aceste informații pot fi comunicate doar după validarea/autorizarea tuturor cererilor de plată înregistrate la AM POC și neplătite până la această dată precum și a tuturor cererilor de rambursare/rambursare aferente plăților care urmează a fi transmise de către beneficiari. Conform Instrucțiunii nr. 67/09.10.2023, AM POC va realiza plățile aferente cererilor de plată/ rambursare în perioada imediat următoare” - a transmis, joi, MIPE, chestionat de StartupCafe.ro.

Lista plăților realizate în cadrul POC până la data de 11.03.2024 este publicată pe site-ul MIPE, AICI.

Statul va suporta din bugetul național plățile către IMM-uri, care nu vor fi decontate de către Comisia Europeană, ca urmare a deficiențelor constatate de Audit

Ca mecanism general, statul rambursează firmelor beneficiare cheltuielile efectuate în proiectele 4.1.1/4.1.1Bis, iar apoi Comisia Europeană decontează statului român aceste cheltuieli.

În cadrul celor două măsuri au fost însă și probleme sistemice pe care le-a constatat Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi a României. Problemele nu erau imputabile firmelor beneficiare, ci Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

709 proiecte intră sub incidența constatărilor Autorității de Audit, iar statul român se angajează acum să suporte din bugetul național (din banii tuturor contribuabililor) sumele care nu vor fi decontate de Comisia Europeană.

Iată ce spune acum MIPE, la solicitarea StartupCafe.ro:

„Încă așteptăm depunerea tuturor cererilor de rambursare și finalizarea verificarii eligibilității cheltuielilor. Abia după încheierea acestor două procese vom putea avansa suma finală pentru care se va cere decontarea de la Comisia Europeană.  709 proiecte intră sub incidența deciziei Autorității de Audit. Sumele care nu vor fi decontate de către Comisia Europeană vor fi suportate de la bugetul de stat.

Baza legală a acestei decizii o reprezintă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate capacităților de prestare de servicii și retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență care menționează la articolul 5, alineatul (5) următoarele:

Cheltuielile nedecontate considerate neeligibile sau cheltuielile nedecontate considerate neeligibile stabilite prin decizii ale organelor competente indiferent de natura acestora prin mecanismul de supracontractare sau prin alocări din cadrul programului rămân cheltuieli definitive ale bugetului de stat”.

Un raport al Autorității de Audit, obținut de G4Media, a constatat că Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate (AMPOC) din cadrul MIPE se confruntă cu o lipsă de personal care ridică un „risc major” asupra verificării și managementului finanțărilor până la finalizarea POC. Lipsa de personal de la AM POC a fost cauzată de 2 factori: neocupaarea unor posturi vacante și migrarea personalului AM POC 2014-2020 la nou-creata Autoritate de Management pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF) 2021-2027.

De asemenea, Autoritatea de Audit a constatat o deficință mare, sistemică la Acțiunea 4.1.1 din cadrul Programului Operațional Capital Uman (POC) 2014-2020. Aici, o serie de proiecte au luat punctaj maxim pentru criteriul „scăderea ratei profitului operațional”, deși firmele respective înregistraseră creșteri ale ratei profitului. În urma auditului, s-a constatat că 530 de firme cu rata profitului în creștere în anul 2020 față de 2019 au semnat contracte de finanțare, conform raportului citat de G4Media.

În urma cele 4 apeluri de proiecte POC 4.1.1/4.1.1Bis, au fost semnate peste 2.100 de contracte de finanțare cu firmele potențial beneficiare, în valoare de 3,2 miliarde de lei, conform datelor oficiale tramise de MIPE la solicitarea StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
3553
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri