Claudiu Zamfir

Fonduri europene: Când se deschide „noua Măsură 3” - finanțări de max. 1 milion euro pentru IMM

Thumbnail

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a avansat un orizont aproximativ pentru lansarea sesiunii de înscrieri la Măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive”  (noua Măsură 3”), prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține fonduri europene de câte 50.000-1 milion de euro.

Vorbim despre Măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive” din cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19, a Programului Operațional Competitivitate.

Aceasta este linia de finanțare care ar trebui să înlocuiască Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat COVID pentru IMM-uri. Reamintim că Măsura 3 a fost desființată de fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui.

Măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive” este gestionată cap-coadă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ghidul solicitantului pentru măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive” „este în proces de consolidare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și va fi publicat în formă finală în aproximativ o lună”, a precizat MIPE, joi.  

După ce forma finală a Ghidului solicitantului va fi aprobată, cei interesați vor avea la dispoziție o perioadă de 30 de zile până la lansarea apelului, pentru pregătirea proiectului în vederea depunerii acestuia.

Aceasta înseamnă că sesiunea de înscrieri ar urma să se deschidă peste aproximativ două luni, deci în luna decembrie 2021.

O altă noutate anunțată de MIPE este introducerea pragului minim a finanțării nerambursabile acordate unei firme, de 50.000 de euro. Inițial, propunerea de Ghid al solicitantului nu prevedea un prag minim la finanțare, ci numai plafonul de 1 milion de euro pe proiect.

„Valoarea minima a finanțării nerambursabile, ca urmare a observațiilor transmise în perioada de consultare publică este de 50.000 euro, iar valoarea maximă este de 1.000.000 euro” - a precizat MIPE.

Bugetul alocat este de 300 milioane euro fonduri europene plus 58,3 mil. euro fonduri de la bugetul de stat.

Clarificări MIPE despre condițiile de finanțare incluse în viitorul apel:

  •     Obiectivul Ghidului solicitantului Condiții specifice de accesare a fondurilor, Tip de proiect: „Investiții în activități productive” îl reprezintă susținerea IMM-urilor în cadrul programului de relansare economică cu finanțare din facilitatea de finanțare REACT-EU, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, prin acordarea de ajutoare temporare cu valoare limitată, acelor IMM-uri care se confruntă cu un deficit sau chiar cu indisponibilitatea lichidităților în conformitate cu Regulamentul REACT EU. Acesta stabilește norme și măsuri de implementare referitoare la resursele adiționale furnizate cu titlul de Asistență de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei cu scopul de a oferi asistență pentru sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și pentru pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei.

  •     Astfel, se vor sprijini IMM-urile afectate semnificativ de pandemia de COVID-19 și care nu au avut suficientă reziliență pentru a-și menține indicatorii economici în acest context dificil.

  •     Procentul de minimum 20% din valoarea proiectului pentru componenta de mediu este stabilit în conformitate cu legislația europeană în domeniu și are drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

  •     Pentru determinarea condițiilor în care o activitate economică contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, se vor utiliza Criteriile tehnice de examinare în conformitate cu prevederile Anexei I din Propunerea de REGULAMENT DELEGAT AL COMISIEI (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului. De asemenea, AM POC a emis, în data de 15.09.2021 o serie de clarificări cu privire la criteriile tehnice de examinare pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice și pentru a stabili dacă activitatea economică respectivă aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu. Acestea se regăsesc AICI.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
19917
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
De ce
nu merge?
Aceasta nu este Masura 3. Nu au nicio legatura.
Cat despre termene, cred ca mai vorbim prin februarie.
poza de profil
Tudor-Adrian
SUSMAN
deci, in 2013 la microgranturi, a fost criteriul”primul venit, primul servit”...rezultatul a fost fraudarea sistemului informatic si anularea măsurii!! In 2020, la Masura 3 a fost criteriul”primul venit, primul servit”...rezultatul a fost fraudarea sistemului informatic si anularea măsurii!...Acum cât de imbecil poți fii să ții morțiș să fie tot criteriul ”primul venit, primul servit”????...Sau băieții deștepți care au fraudat de fiecare dată acest blestemat de sistem, să fie disperați???..Nu vă e rușine, Min. Economiei????

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri