Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat COVID: Guvernul a adoptat OUG de mutare a bugetului de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru plăți

Thumbnail

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență prin care Ministerul Economiei va desființa Măsura 3- investiții și va muta tot bugetul rămas către Măsura 2, pentru a mai plăti din granturile de capital de lucru de câte 50.000-150.000 de euro pentru firme.

Potrivit informației de presă transmise de Palatul Victoria, în ședința de guvern de miercuri, s-a adoptat, printre altele, OUG pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Ordonanța de modificare a OUG 130/2020 trebuie publicată în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicată.

Ministerul Economiei a spus că noua ordonanță de urgență îi va permite să mute bugetul care a mai rămas la Măsura 3 - blocată oricum - către Măsura 2.

Astfel, cu noua muatre de buget, se vor putea face plăți până pe la RUE 17.000 - a spus Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Dacă ne uităm în lista de aplicanți de la Măsura 2, putem observa că până la numărul RUE 17.001 sunt 5542 de firme acceptate în lista de așteptare.

În total, însă, sunt 8407 aplicanți acceptați în lista de așteptare la Măsura 2. Astfel, vor mai rămâne în afara bugetului peste 2860 de aplicanți admiși în lista de așteptare. Ultima firmă admisă la Măsura 2 în lista de așteptare este la numărul de ordine 22.226.

Pentru restul de peste 2860 de solicitanți admiși în lista de așteptare va fi nevoie ca guvernanții să programeze facilitatea europeană React EU pentru România, să aloce de acolo bani, așa cum era planul de la început.

Anterior, guvernanții au mai mutat 209 milioane de euro de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru că OUG 199/2020 permitea mutarea de bani între cele 3 măsuri ale schemei de ajutare de stat COVID-19. Acum, însă, Ministerul Economiei a susținut că avea nevoie de o nouă OUG de modificare a OUG 130/2020 pentru a lua toți banii de la Măsura3 și pentru a o desființa.

„Proiectul de OUG care permite mutarea banilor de pe Măsura 3, din cauza blocării ei în urma suspiciunilor de fraudare, spre Măsura 2, intră la aprobare în ședința de mâine a Guvernului” - a transmis, marți, Ministerul Economiei.

Potrivit calculelor StartupCafe.ro, la Măsura 3 mai rămăseseră fonduri europene de 206 milioane de euro, care urmează să fie acum mutate la Măsura 2 pentru efectuarea plăților.

„Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU. Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi” - a mai spsu MEAT.

La Măsura 3, s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Ministrul Claudiu Năsui a blocat însă procedura și a a seziat DNA pentru suspiciuni de fraudă.

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru StartupCafe.ro, că MEAT ar fi vrut să mute și restul de buget de 65 de milioane de euro rămas necheltuit la Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru, pentru a mai face plăți la Măsura 2, dar nu a avut acceptul Comisiei Europene.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
6969
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri