Claudiu Zamfir

100.000 EUR pentru digitalizarea IMM: „E suficient timp și pentru cineva care se apucă de astăzi de proiect” - câteva explicații de la un consultant, să-ți folosească în programul care începe miercuri

Thumbnail

Perioada de depunere a proiectelor pentru granturile de câte 20.000-100.000 EUR din Programul pentru Digitalizarea IMM oferă suficient timp pentru a putea aplica și unui antreprenor care abia a auzit acum de această finanțare - a spus marți Răzvan Gălățan, consultant pentru atragere de fonduri nerambursabile, la webinarul StartupCafe.ro.

Programul pentru Digitalizarea IMM, cu un buget de aproape 350 de milioane EUR, se deschide miercuri, 15 februarie 2023, sesiunea de depunere a proiectelor urmând să se încheie pe 30 iunie.

„Este o perioadă-record de depunere a proiectelor. Dacă anul trecut ne-am obișnuit cu perioade de o săptămână și cu depuneri foarte concentrate, într-un timp scurt, de data asta avem perioadă-record. Avem câteva luni bune până pe 30 iunie și este suficient timp și pentru cineva care se apucă de astăzi de acest proiect și doar de astăzi a auzit pentru prima dată și își creionează ideea de investiție” - a spus Răzvan Gălățan, director operațional GoodWill Consulting.

Alte repere de timp de care trebuie ținut cont în programul PNRR de digitalizare a IMM:

  • „Investiția va demara doar după semnarea contractului de finanțare, cu excepția cheltuielilor de analiză tehnică de nevoi IT, care poate să fi fost realizată după data de 1 februarie 2020”.
  • „Perioada de implemenatre a proiectului este de 12 luni și poate fi prelungită cu maximum 6 luni din motive justificate, dar nu se poate depăși data de 30 iunie 2025, pentru că este termenul dat de PNRR”.
  • „Perioada de monitorizare a proiectului este de 3 ani - o noutate adusă de ultimul corrigendum la ghidul solicitantului, foarte binevenită. Înainte se prevedea o perioadă de monitorizare de 5 ani, care era foarte lungă pentru un proiect de 100.000 de euro. 3 ani este o perioadă rezonabilă”.

 
Pe lângă Ghidul solicitantului (forma consolidată), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat și 3 îndrumare utile aplicanților, după cum atrage atenția expertul Răzvan Gălățan:

  1.     Îndrumarul privind încadrarea întreprinderilor în categoria IMM;
  2.     Îndrumarul privind îndeplinirea criteriilor DESI în urma implementării proiectului de digitalizare;
  3.     Îndrumarul pentru beneficiarii privați aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență, actualizat în data de 13 ianuarie 2023.

„Mare atenție la încadrarea firmelor, trebuie făcute legăturile, avem și un îndrumar care respectă legislația națională și recomandările europene și, pe baza acestui îndrumar, trebuie să facem prima dată încadrarea firmei și după ce facem încadrarea firmei la nivel de grup vom determina care este valoarea maximă a finanțării pe care o putem obține” - spune consultantul.

De asemenea, pe partea de achiziții, aplicanții trebuie să fie atenți la pragul peste care se cere procedură de achiziție, potrivit Legii 98/2016.

„Sunt câteva praguri pe partea de achiziții, iar îndrumarul pentru achiziții în PNRR clarifică faptul că pragurile sunt cele aferente Legii 98 și beneficiarul are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii pentru care valoarea estimată fără TVA este mai mică de 270120 de lei, acesta este pragul sub care putem face achiziții directe. De la acest prag în sus trebuie să facem achiziții competitive, pe platforma de achiziții a PNRR”, a mai avertizat Răzvan.

Un alt aspect de noutate din ghidul consolidat se referă la codul CAEN autorizat al beneficiarului.

„Activitatea pentru care se solicită finanțare trebuie să fie pe un cod CAEN autorizat la 31.12.2021, deci chiar dacă anul de referință luat în calcul de program este 2022, codul CAEN trebuie să fi fost autorizat la 31.12.2021. O prevedere foarte importantă care a venit în ultimul corrigendum: în etapa de contractare, beneficiarul face dovada autorizării codului CAEN la locația de implementare. Ce înseamnă acest lucru: eu am putut să am cod CAEN autorizat pe firmă la oricare locație, mi se permite să depun pe o altă locație pe care nu am avut codul CAEN autorizat și trebuie să fac dovada autorizării până la momentul contractării” - a explicat Răzvan Gălățan.

Urmărește tot webinarul StartupCafe.ro cu întrebări și răspunsuri:
 

Între timp, MIPE a mai publicat documente utile în Programul pentru Digitalizarea IMM:

Parallax

Vizualizari
6164
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri