Claudiu Zamfir

Situație bizară la Ministerul Economiei: Tutorialul schemei HoReCa te pune să intri pe un site inexistent. Beneficiarii Măsurii 2, blocați 2 ore din finalizarea proiectului

Thumbnail

Ministerul Economiei a publicat, luni, un tutorial video pentru înscrierea la Schema de ajutoare de stat pentru firmele HoReCa, agențiile de turism și alți beneficiari eligibili, dar solicitanții trebuie să fie atenți, să nu se ia chiar mot-a-mot după îndrumări. Și beneficiarii de la Măsura 2 care sunt în procedură de a-și finaliza proiectele, au avut probleme luni, ca „victime colaterale”.

Turorialul HoReCa este binevenit și de real ajutor. Cu o mică excepție: Ministerul Economiei îi îndrumă pe oameni să se înscrie la schema HoReCa pe un presupus site cu următorul URL:

www.granturi.imm.gov.ro

Cine a încercat să intre pe acest site atunci când s-a publicat tutorialul a ajuns pe o pagină inexistentă. În mod normal, oamenii trebuie să intre pe vechiul portal de granturi IMM, lansat anul trecut de Minsterul Economiei, pentru schema de ajutoare de stat COVID-19:

granturi.imm.gov.ro  - adică fără www

În fine, până la urmă, poate STS și Ministerul Economiei configurează site-ul și pe domeniul cu www în față, ca să meargă și acesta. Nu de alta, dar eroarea cu www în față apare și în procedura oficială a schemei HoReCa, deși StartupCafe.ro a avertizat din timp asupra greșelii.

Bine, în tutorial este folosită o pagină de test și merge, dar în realitatea ar fi bine să aplicați pe linkul vechi, cunoscut de anul trecut.

Am făcut aici unele capturi Print Screen cu problema încă nerezolvată:

Thumbnail

Așa ne îndrumă Ministerul Economiei să ne înscriem la Schema HoReCa.

 

Thumbnail

Aici am ajuns când m-am luat după tutorialul Ministerului Economiei.

 

În fine, puteți accesa AICI tutorialul pentru înscrierea la Schema HoReCa, dar aveți grijă la url-ul pe care îl introduceți.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru a vă înscrie la schema HoReCa, „tot ce vă trebuie sunt cele trei documente pe care trebuie să le aveți pregătite:

  1. Un raport de la un auditor sau un expert contabil despre provenineța pe coduri CAEN a cifrei de afaceri.
  2. Autorizarea de funcționare pentru 2019.
  3. Autorizarea de funcționare pentru 2020.

Ultimele două sunt necesare doar pentru situația în care acestea nu sunt emise de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”.

Ministerul Economiei a comunicat anterior că Formularul electronic de înscriere în cadrul “schemei Horeca” va fi activ  începând de  MARȚI, 29 IUNIE 2021, ora 10.00.

Aplicația electronică aferentă celei de a doua etape de înscriere în cadrul Schemei va fi deschisă începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de 22 zile calendaristice de la demararea înscrierii, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului, conform unui ordin al Ministrului Năsui.

Descarcă de aici procedura și alte documente utile la Schema HoReCa:

Probleme la Măsura 2

Tot luni, după-amiaza, portalul de granturi IMM făcut de STS pentru Ministerul Economiei nu a putut fi accesat timp de aproximativ două ore (poate și mai mult). Când încercau să-l acceseze, utilizatorii erau trimiși de fapt pe site-ul oficial al Ministerului Economiei, mai exact la tutorialul de înscriere la Schema HoReCa.

Această situație a dat palpitații unora dintre beneficiarii de la Măsura 2  din schema de ajutoare de stat COVID-19, lansată anul trecut, și aflată încă în implementare. Unii beneficiari de la M2 au de făcut în această perioadă raportarea finală, după ce au primit de la stat granturile de capital de lucru și au efectuat cheltuielile din proiecte.

Raportul se încarcă în portalul de granturi IMM, adică tot cel în care se vor înscrie, de marți, 29 iunie, și solicitanții ajutoarelor HoReCa.

Beneficiarii de la Măsura 2 s-au trezit astfel că nu puteau să acceseze site-ul pe care trebuia să-și încarce rapoartele obligatorii li au început să sune la call center-ul Ministerului Economiei.

Așa a făcut și StartupCafe. După vreo 4 minute de așteptare, un operator de la call center ne-a spus că timp de 2 ore nu putea fi accesat portalul de granturi IMM, inclusiv pentru procedurile din Măsura 2, pentru că se lucra la update-urile necesare schemei HoReCa.

Problema este că beneficiarii au fost luați prin suprindere. În mod normal, Ministerul Economiei ar fi trebuit să anunțe clar, din timp, beneficiarii Măsurii 2 că urma întreruperea accesului la portalul oficial de granturi IMM.

la ora transmiterii acestei știri, portalul de Granturi IMM este funcțional.

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
6114
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Filip
One
Nu stiu de ce v-au spus ca portalul a fost nefunctional doar 2 ore. El nu functioneaza nici acum, la ora 20:49. Se poate accesa acum pagina dar nu recunoaste userul si nu se poate face logarea.
poza de profil
Mariana
Mic
Am vizionat tutorialul .Ce sa mai zic ? e ca la noi .
Conform procedura :"Codul/codurile CAEN Rev 2 pentru care aplicantul solicită finanțare trebuie să fi fost autorizat/autorizate pe perioada aferentă bazei de calcul în cadrul prezentei Scheme, iar în acest sens aplicantul va încărca certificat constatator cu istoric în aplicația informatică.
Etapa 2 "vor încărca copie după certificatul de clasificare pentru structurile de primire cu funcțiuni de cazare, copie după autorizația de funcționare sau după certificatul de clasificare pentru structurile/unitățile de alimentație publică, copie după autorizația sanitar-veterinară pentru unitățile de alimentație publică mobile, copie după atestat pentru ghizii turistici, respectiv copie după licență pentru agențiile de turism. Toți aplicanții vor încărca certificat constatator cu istoric, eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului, conform articolului 3.4.
In tutorial nu se specifica nimic de certificat constatator cu istoric dar se cere "document de autorizare pentru 2019 si 2020" si ne este indicata autorizatia de functionare .Domnilor autorizatia de functionare este una si autorizarea activitatii este alta . Autorizatia emisa de Primarie are pe ea viza pe 2019 si 2020 ,de asemenea autorizatia DSV este emisa la momentul demararii activitatii si are valabilitate nelimitata daca nu se schimba conditiile de functionare ,organizatorii de evenimente prezinta conform procedurii certificatul constatator .Intrebare : Incarcam de doua ori aceste documente si pentru 2019 si pentru 2020.De asemenea rapoartele de expertiza pregatite din timp au vechea anexa 7 .Sunt valabile ?
poza de profil
De ce
nu merge?
Vechea Anexa 7 nu putea fi inchisa inainte de data deschiderii aplicatiei, dat fiind cursul de schimb solicitat.
In rest de acord cu tine, bine punctat referitor la Constatator si documente de autorizare.
poza de profil
De ce
nu merge?
Dupa ce am vazut tutorialul mie imi se pare ca au omis faptul ca nu toata activitatea unei agentii turistice este eligibila. Ex. rezervarile pentru deplasari in interes de serviciu nu se incadreaza la activitate turistica fapt pentru care desi este raportata pe acelasi cod CAEN nu face parte din categoria veniturilor care se au in vedere la stabilirea Bazei de clacul

Voi ce spuneti ?
poza de profil
Marius
Vijelie
Eu nu m-as agita prea tare. Maine il remaniaza pe Nasui si se anuleaza si ajutoarele astea.
poza de profil
Anda
M
Aplicatia nu functioneaza nici acum. Din momentul in care s-a facut update-ul, cei care au adresa de email cu cratima nu se mai pot conecta in aplicatie. Mai este aproximativ o ora pana cand se va deschide apelul pentru schema HoReCa si aceasta problema nu a fost inca remediata. La numarul de tel pentru suport nu raspunde nimeni, evident. Practic s-au eliminat din cursa toti cei care au astfel de adrese de email. Este din nou vorba despre incompetenta, discriminare, rea-vointa sau poate favorizarea anumitor aplicanti prin nerezolvarea la timp a acestei disfunctionalitati.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri