Claudiu Zamfir

VIDEO Inițiatorul Start-up Nation: Finanțele să aloce toți banii! Multe firme respinse din cauza condițiilor învechite

Thumbnail

Inițiatorul programului Start-up Nation, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu, cere Ministerului Finanțelor ca la o a doua rectificare bugetară pe anul 2017 să aloce întreaga sumă de 950 de milioane de lei pentru derulare programului de sprijin pentru micile afaceri. De asemenea, el a reproșat guvernanților că unele firme au fost respinse din cauza menținerii unor condiții de cheltuieli foarte rigide și învechite, care nu au ținut pasul cu evoluția tehnologiei și a afacerilor.

”Pentru că la prima rectificare bugetară s-au dat numai 250 de milioane de lei, cer în continuare Ministerului de Finanțe ca la a doua rectificare să se dea întreaga sumă pentru programul național. Nu e normal ca acest program să se desfășoare pe de-o parte pe banii băncilor și pe de altă parte pe banii start-upurilor. Nu. A fost un program care a spus foarte clar că acordă 1,2 miliade de lei din fonduri naționale și 500 de milioane de lei din fonduri europene” - a spus, într-o conferință, Florin Jianu, care este acum președinte al Consilului Național al Întrepinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Ce a mai declarat Jianu despre bugetul Start-up Nation:

  • Nu e normal să creăm această confuzie și instabilitate în rândul tinerilor antreprenori. Ei nu sunt siguri daccă își vor primi sau nu banii, dacă să înceapă sau nu, pentru că din moment ce nu sunt alocați banii în bugetul de stat, cu sigurană, cu toâii se uită și au temeri, angoase și întrebări asupra acestor lucruri.
  • E normal ca la următoarea rectificare bugetară să se pună toți banii în buget, nu să se treaccă în anul următor, pentru că trecerea în anul următor va insemna un tăvălug. Câte 10.000 de firme s-a spus că vor fi sprijinite anual. N-aș vrea să auzim discuții că aceste 10.000 de firme vor fi susținute de fapt în următorii 4 ani, pentru că aceasta este o schimbare subtilă de abordare pe care nu mi-o doresc. Or dacă din aceste 10.000 de firme sunt plătite numai 1.000 - 2.000 - 3.000 în anul 2017 și restul 5.000 - 6.000-7.000 trec în anul următor, gândiți-vă că înanul următor vor trebui plătite 17.000 de firme și tot așa, intrăm într-un tăvălug și într-o lipsă de control.
  • Deci firmele să se închidă în acest an. Sunt convins că întreprinzătorii sunt gata în acest moment să pornească planurile de afaceri, pentru că ei așa și le-au proiectat și numai pentru cei care au susținerea salariilor pe o perioadă de timp îndelungată e normal să existe aceastp etapizare.

La rândul său, președintele de onoare CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a atras atenția că unii dintre antreprenorii care și-au făcut planurile de afaceri la începutul anului 2017, pentru acest program, riscă să piardă unele oportunități, din cauza amânării finanțării.

”Un plan de afaceri realzat la începutul anului 2017 nu mai e valabil în 2018, pentru că se duce oportunitatea. Ce au muncit cei care nu sunt finanțați acum se pierde, pentru că oportunitățile nu-i așteaptă un an, doi” - a spus prof. univ. Nicolescu.

Reamintim că programul Start-up Nation a avut prevăzute în bugetul de stat credite bugetare de 500 de milioane de lei, care să fie decontate ulterior de către stat din fonduri europene. În plus au fost credite de angajament de 1,2 miliarde de lei, din bugetul de stat, care necesită transformarea în credite bugetare pentru a fi efectiv puși în buget. La prima rectificre bugetară, din septembrie 2017, din cei 1,2 miliarde de lei doar 250 de milioane au fost transformați în credite bugetare.  

<<Nu aveai voie să iei acest echipament, pentru că nu scrie la mine în listă>>

Chestionat de StartupCafe.ro, Florin Jianu a mai spus că unele dintre firmele aplicante în program au fost respinse din cauza faptului că guvrnanții au prevăzut în procedura de derulare Start-up Nation categorii de cheltuieli eligibile, în loc să prevadă o listă de cheltuieli ne-eligibile, astfel încât antreprenorii să aibă mai multă libertate de mișcare.

Reamintim că unii dintre antreprenori s-au plâns și de restricțiile din H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, care nu a mai fost actualizată pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice sau de business.

”Intrăm în acest carusel de la faptul că nu au vrut să aplice ceea ce le-am spus eu și am scris în ordonanța de urgență, că ar trebui să mergem pe costuri neeligibile, ce nu ai voie să cumperi. Păi nu ai voie să iei armament, droguri... Dar restul ai voie să faci. Și atunci când intri cu noi forme ale economiei, care nu erau nici în HG-ul din 2004, vii cu dronă, cu anumite softuri, să nu-ți fie respinse pe motiv că nu sunt într-o HG are nu a mai fost updatată. Pentru că vedeți care  este viteza economiei și atunci noi trebuie să adaptăm politicile publice astfel încât să spui ce nu ai voie să faci - restul îți este permis. Acele echipamente se justifică, telefonele, tablete, dronele, dara jungem la respingere pentru c nu a fost luată în seamă o astel de abordare” - a comentat Jianu.

”Și pe fonduri europene se face aceeași greșeală și în loc să cheltuim banii europeni vine un controlul care spune <<Nu aveai voie să iei acest echipament, pentru că nu scrie la mine în listă>>”, a mai spus el.

Inițiatorul prgramului Start-up Nation i-a încurajat pe antrerenorii respinși din cauza cheltuielilor trecute în planurle de afaceri să depună contestație. ”Trebuie să facă o contestație. Păi dacă vorbim despre o firmă de software, e normal să aibă nevoie de un telefon, pentru că el nu folosește telefonul ca mijloc de comunicare, ci ca mijloc de testare a aplicațiilor, deci pentru ea e parte a procesului de muncă”.

Până în acest moment, circa 7.000 de firme cu punctaje între 90 și 100 de puncte au fost supuse evaluării în Start-up Nation 2017, cu o rată de respingere de 12,8% în rândul firmelor care au obținut punctaje care să le includă în bugetul programului, conform datelor de la Minsterul pentru Mediul de Afaceri.

”E normală rata de respingere, pentru că foarte mulți supraestimează când fac aplicația electronică. Poate încadrează greșit niște echipamente, supralicitează într-o anumit direcție, a costurilor, și la implementare poate vor mai pica încă e atâția” - a comentat Jianu.

Prin programul Startup Nation, o serie de firme mici și mijlocii (IMM) di România, înființate după 30 ianuarie 2017, vor ar urma să primească de la stat fonduri nerambusrabile de câte maxium 200.000 de lei, pentru investiții, în anumite condiții.

Parallax

Vizualizari
2243
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Marius
Vitan
Daca e adevarata faza cu tabletele si dronele, nu cumva se bat cap in cap HG2004 cu minunatul principiu al inovatiei?!
poza de profil
Titel
G.
Florin Jianu are perfecta dreptate si programul s-ar fi derulat corespunzator daca s-ar fi ocupat el de acesta.
Laufer l-a facut varza pentru ca era paralel cu toate si n-a urmarit decat sa-si propteasca muschii in poza facand febra musculare recitand o poezie pe care nici el n-a inteles-o pana la capat.
Un program care incurajeaza importurile, nicidecum creativitatea romaneasca si spiritul inovator romanesc.
Si nici macar pe tinerii intreprinzatori cu idei noi de afaceri.
A fost un program-dedicatie pentru cei ce iubesc trandafirii rosii, si daca macar 5% din planurile de afaceri vor fi ale tinerilor intreprinzatori, asta ar trebui sa fie motivul real care pentru care ar trebui sa ne bucuram. Nicidecum cifrele reci care l-au entuazismat nemaipomenit pe Laufer calare pe cal alb de ministru plin.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri