Claudiu Zamfir

Viitorul ministru pentru IMM-uri: Ne dorim continuarea Start-Up Nation, ușor îmbunătățit. Banii pentru program sunt tăiați la rectificarea bugetară din august 2019

Thumbnail

Noul guvern desemnat Orban (PNL) își dorește continuarea programului Start-Up Nation, dar „ușor modificat”, și va aloca, prin cea de-a doua rectificare bugetară din anul 2019, bani pentru plățile către firmele beneficiare din ediția 2018-2019, a declarat, miercuri, ministrul desemnat al Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceror, Virgil Popescu, la audierile din comisiile parlamentare de resort, pentru învestirea viitorului executiv.

Popescu a fost chestionat de actualul ministru interimar pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, în legătură cu programul Start-Up Nation.

„Ne dorim continuarea programului Start-Up Nation. Evident că-l dorim ușor îmbunătățit spre performanță managerială și vă asigurăm că, drept măsură prioritară, printre cele trei măsuri de urgență ale guvernului viitor, la rectificarea bugetară, este să plătim contractele care sunt în derulare pe Start-Up Nation.

Cu stupefacție, am văzut că în bugetul ministerului dvs. banii pentru Start-Up Nation sunt tăiați. La rectificarea bugetară care a fost în august nu mai aveți bani pentru Start-Up Nation. Nu e normal ca oamenii care au contractat Start-Up Nation și au credite bancare să nu-și poată finanța actvitatea”, a spus ministrul desemnat care va avea în responsabilitate și programele de finanțare pentru IMM.

Reamintim că, prin programul Start-Up Nation, statul acordă firmelor mici și mijlocii noi fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei pentru investiții.

Până în prezent s-au derulat 2 ediții ale programului, prima demarată în 2017 și a doua la finalul anului 2018 și începutul lui 2019. În ediția a doua, 10.000 de firme s-au calificat pentru finanțare, dar statul trebuie să aloce credite bugetare pentru a efectua plățile către beneficiari sau către băncile partenere care au acordat credite-punte firmelor calificate.

UPDATE . Ministrul interimar pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a recunoscut că în acest moment sunt întârzieri la plățile efectuate de stat către beneficiarii din programul Start-Up Nation 2018-2019, dar el a motivat că situația este din cauza faptului că Guvernul Dăncilă a fost demis și nu a mai apucat să dea rectificare bugetară pentru alocarea banilor necesari.

„În mod firesc în luna octombrie ar fi trebuit spă fie o rectifcare bugetară și atunci necesarul de fonduri ar fi trebuit alocat în această perioadă. S-a întâmplat să treacă moțiunea de cenzură. Au fost banii pentru proiectele care fuseseră verificate de agențiile regionale, adică acelea cu deconturi directe. Și am avut în vedere ca cei cu întârziere la termenul dat de furnizori să fie plătiți. Din păcate, este adevărat, astzăi sunt întârzieri în aceste plăți, pentru că a fost acea moțiune de cenzură”, a spus Oprea, chestionat de StartupCafe.ro, la Parlament.

Parallax

Vizualizari
1267
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri