CZ

Startup Nation: Laufer cheamă și firme germane să ia bani de la statul român

Thumbnail

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a invitat și startupuri din Germania să se înscrie, anul, viitor, în programul România Start-up Nation, pentru a primi de la statul român fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei (44.000 euro), pentru a face investiții în România.

"Dacă sunt mici startupuri, inclusiv din Germania, care vor să aplice pentru Start-up Nation, o pot face, pentru că programul va continua și anul viitor” - a spus Laufer, citat de Agerpres, la o conferință a Camerei de Comerț Germane în România (AHK).

Conform schemei de minimis și a Ordonanței de urgență 10/2017, programul România Start-up Nation poate finanța doar firme înființate în România și care își desfășoară activitatea pe teritoriul românesc.

Schema de minimis stipulează că firmele beneficiare sunt ”înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, au sediul social/punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României”.

De asemenea, OUG 10/2017 și schema de minimis prevăd că firmele beneficiare ”sunt înregistrate conform Legii nr.31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările  ulterioare sau în baza  Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri, cu modificările şi completările ulterioare”.

Pentru că este finațat și din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman, Startup Nation trebuie să servească obiectivului de a reduce sărăcia în România.

”Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, cu o alocare totală de aproximativ 5 miliarde de euro (din care 4,3 miliarde de euro contribuție UE), stabilește prioritățile de intervenție ale României în domeniul ocupării forţei de muncă, al incluziunii sociale și educației. Obiectivul major urmărit îl reprezintă dezvoltarea resurselor umane prin creșterea accesului la un sistem de educație și formare profesională de calitate, stimularea ocupării, cu precădere pentru tineri, reducerea sărăciei și a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale și de sănătate” - se arată în Orientările generale ale POCU 2014-2020.

În Programul Start-up Nation 2017, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, prin agențiile din subordine, se află încă în faza de evaluare a planurilor de afaceri și de semnare a contractelor de finanțare cu beneficiarii.

Între timp, din cei 1,2 miliarde de lei, credite de angajament, prevăzuți inițial pentru program, Guvernul a alocat doar 250 de milioane de lei, credite bugetare, bani puși efectiv în buget.Alți 500 de milioane de lei, credite bugetare, sunt alocați pentru partea de fonduri europene a programului.

Parallax

Vizualizari
3176
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
bogdan
giroc
Pe romani i-a rezolvat dnul Lauder, atunci vrea sa ii rezolve si pe nemti, am terminat de finantat toate startup-urile romanesti, acum le finantam si pe alea nemtesti, pentru ca romanii nu mai au nevoie de finantari...ha-ha-ha.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri