Claudiu Zamfir

Inițiatorul Start-Up Nation: Statul va deschide din ce în ce mai greu programul, din cauza capacității administrative limitate

Thumbnail

Ministerul pentru Mediul de Afaceri va deschide din ce în ce mai greu programul de fonduri nerambursabile pentru mici afaceri, din cauza capacității administrative limitate, pe măsură ce se vor suprapune etape ale edițiilor mai vechi, a declarat, luni, Florin Jianu, inițiatorul schemei de finanțare pentru firme.

Președintele Consilului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că statul ar trebui să implice și mai mult băncile și alți parteneri privați pentru implementarea programului Start-Up Nation, pentru a se evita blocajele.  

„Eu predic în pustiu necesitatea ca acest program să fie implementat cu ajutorul băncilor și al altor parteneri privați, pentru că vedem cum culegem roadele unei implementări la nivelul ministerului, care are o capacitate administrativă limitată. Și o să vedeți că, de la an la an, etapele vor veni una după alta în avalanșă și o să le fie din ce în ce mai greu să deschidă programul. Dacă în acest an contractarea, evaluarea, implementarea proiectelor de anul trecut au făcut ca programul Start-Up Nation 2018 să nu fie deschis nici până acum, de la anul vom avea deja doi ani care vor veni unul peste altul, cu diverse procese”, a spus Jianu, într-o conferință de presă.

Reamintim că actualul ministru pentru Mediul de Afaceri, Ștefan Radu Oprea, a declarat că ediția 2018 a programului Start-Up Nation ar urma să se deschidă în toamnă, în condițiile în care ediția 2017 s-a deschis în iunie 2017.

De asemenea, ministrul Oprea a afirmat că statul nu le poate interzice vânzarea proiectelor câștigătoare.

În schimb, inițiatorul programului, Florin Jianu, solicită aplicarea unor măsuri pentru a împiedica vânzarea firmelor câștigătoare înainte de implementarea planurilor de afaceri. „Ce se poate face, fără să fie un demers neconstituțional, este de a obliga pe cel care a obținut finanțare să nu tranfere mai mult de 49% din părțile sociale sau de a-l oblga să plătească banii înapoi statului, dacă alege să-și transfere părțile sociale”, a spus liderul CNIPMMR.

Mai puține firme înființate în 2018

Potrivit Consiliului IMM-urilor, în primele 6 luni ale anului 2018 au fost înființate cu 7.778 mai puține firme decât în aceeași perioadă a anului 2017.

Conform datelor de la Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în perioada 1.01-30.06.2018 numărul de firme noi înființate a fost de 71.473,  cu 9.81% mai mic față de aceeași perioadă a anului 2017.

Raportat la aceeași perioadă (1.01-30.06.2017), în anul 2017, numărul firmelor nou înființate s-a aflat pe un trend ascendent, ajungând la 79.251,  crescând cu 31,23% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2016, menționează CNIPMMR.

„Cauzele care au dus la o diferență ridicată a numărului de înregistrari în primele 6 luni ale anului 2018 comparativ cu anul 2017, au fost diverse, cea mai importantă fiind instabilitatea accentuată a legislației fiscale înregistrată în primul trimestru al anului 2018, precum și volumul imens de acte normative adoptate”, a declarat secretarul general al Consiliului IMM-urilor, Liviu Rogojinaru.

Potrivit datelor strânse de organizația de patroni, în primele 6 luni ale anului 2018, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 1210 acte normative, peste 45% din legile și ordonanțele adoptate afectând direct şi semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile - legislația fiscală, declarațiile și contribuțiile obligatorii etc.

Volumul modificărilor Codului fiscal din primul trimestru al anului 2018 a fost cu 173% mai mare decât în primul trimestru al anului 2017 (69 articole modificate/completate în trimestrul I 2017 vs. 120 articole modificate/completate în trimestrul I 2018), în condițiile în care anul trecut s-a înregistrat un record de modificări legislative fiscale (s-au modificat/completat 290 de articole din Codul fiscal).

În primele 90 de zile din 2018, mediul de afaceri a fost obligat să implementeze 217 noi reglementări care modifică/completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, 97 chiar din prima zi a anului și alte 120 adoptate la distanțe foarte mici de timp, la care s-au adăugat modificări importante ale Codului de procedură fiscală şi a legislaţiei privind contribuţiile obligatorii, se mai plâng patronii.

Președintele CNIPMMR, Florin Jianu, consideră că și întârzierea demarării ediției 2018 a programului Start-Up Nation a contribuit la încetinirea activității antreprenoriale în România.

„Neavând acest program deschis în economie, interesul oamenilor pentru a-și deschide o firmă a început să scadă. Noi tragem un semnal de alarmă asupra importanței și necesității acestor tipuri de programe în economie”, a spus Jianu, fost ministru pentru IMM-uri.

Reamintim că reprezentanți ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri au estimat că în acest an programul Start-Up Nation urma să înceapă la finalul lunii iulie sau începutul lui august, dar ministrul Radu Oprea a anunțat în cele din urmă că abia în toamnă va fi demarat.

Reamintim că prin programul Start-Up Nation firmele mici și mijlocii și microîntreprinderile nou înființate, calificate la finanțare, ar urma să primească fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, pentru investiții. Pentru anul 2018, Guvernul spune că va finanța până la 10.000 de firme, însă în bugetul de stat sunt prevăzuți doar 700 de milioane de lei, credite de angajament, în acest program, deocamdată.

Numar Firme Infiintate by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
5750
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Daniel
Nanboe
Foarte multe greseli de ortografie in acest articol.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri