Claudiu Zamfir

Start-up Nation 2022: MAT anunță lansarea rapidă a programului de finanțare pentru antreprenori

Thumbnail

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat când ar vrea să lanseze programul de finanțare nerambursabilă pentru antreprenori Start-Up Nation 2022, orizontul de timp fiind unul destul de strâns.

„Cea de-a treia ediție a Start-Up Nation va fi lansată cel mai devreme la sfârșitul acestei luni (aprilie -n.r.) și cel târziu în prima jumătate a lunii mai, într-o formulă care să corespundă nevoilor reale ale antreprenorilor. Ulterior, în cel mai scurt timp posibil, vor fi disponibile și programul de microindustrializare și cel destinat comerțului și serviciilor”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, într-un comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro.

Înscrierile la ediția a treia a programului Start-Up Nation, precum și la Microindustrializare și la Comerț-Servicii 2022, ar urma să se facă pe platforma de granturi IMM, IMM Recover, folosită începând cu anul 2020 la ajutoarele de stat COVID pentru firme - au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse din MAT.

Luni, 4 aprilie, și marți, 5 aprilie 2022, oamenii din minister s-au întâlnit cu reprezentanți ai antreprenorenorilor și ai consultanților pentru finanțări, în Comitetul de monitorizare a programelor pentru IMM.

Experții consultați au depus o serie de propuneri, printre care:

  • necesitatea unei perioade suficiente de analiză a procedurilor finale înainte de lansarea propriu-zisă a programelor,
  • majorarea plafoanelor acordate sub formă de sumă forfetară,
  • micșorarea pragurilor de investiție în echipamente și utilaje,
  • majorarea pragului de cofinanțare,
  • definirea mai clară a componentelor de inovare (cercetare științifică și brevete de invenție), precum și a componentei de dezvoltare durabilă,
  • majorarea plafonului aferent cheltuielilor de consultanță, concomitent cu obligația consultantului de a consilia aplicantul și în perioada de implementare, nu doar în scrierea formularului de înscriere.

Ministerul spune că va posta pe site-ul său oficial propunerile pe care le va prelua în programe.

Din partea MAT, pe lângă ministrul Cadariu, la discuțiile din comitet mai participă secretarul de stat Florin Sergiu Dobrescu și directorul Direcției de programe pentru IMM, Adrian Panait, printre alții.

Reamintim că ministrul Cadariu a declarat, într-un interviu acordat StartupCafe.ro încă din 28 ianuarie 2022, că avea în vedere o serie de aspecte privind schema de fonduri nerambutrsabile Start-Up Nation, ediția a treia:

- Modificări. „În ce privește Start-Up Nation III, cel puțin 3 lucruri noi vor apărea:

  • 1. NU vom mai puncta numărul de salariați angajați. Va fi un număr minim, dar nu vom mai puncta. Pentru că s-a mers spre numărul maxim, mai ales la recomandarea unor consultanți. Era minimum 2 și s-au dus foarte mulți la 6 angajați și s-au dus banii pe salarii și dări la salarii. Și atunci nu va mai fi criteriu de departajare numărul de salariați, va fi condiție minimă de intrare, dar nu vom mai puncta.
  • 2. pentru a crește responsabilitatea beneficiarilor, va fi un procent de cofinanțare, mic, simbolic, care să-i facă atenți pe cei care vor aplica. Cofinanțarea va putea fi între 5-10-15%, vom discuta cu reprezentanții IMM-urilor și eventual cu o parte dintre cei care au aplicat la primele două etape. Pentru a fi stimulativ, dar să nu-i încurce.
  • 3. avem în discuție un aspect cu cei de la Fondul de garantare a creditelor pentru IMM. Mai ales dacă vom merge pe un procent de cofinanțare mai mare, aplicanții vor putea lua credite cu garanție de stat. Aceasta nu doar la acest program, ci în general la programele pe care vrem să le derulăm, unde vrem să fie aproae regulă: un mic procent de cofinanțare, pentru a-i face mai responsabili”.

- Valoarea grantului Start-Up Nation: „ținta este să rămână tot la maximum 200.000 de lei”.

Reamintim că pentru Start-Up Nation III în bugetul de stat pe anul 2022 există alocate fonduri de angajament de 500 de milioane de lei. Acestea permit lansarea înscrierilor și contractarea câștigătorilor, dar pentru plăți va fi nevoie de transformarea acestor credite de angajament în credite bugetare, operațiune care se poate face fie prin rectificare bugetară (începând cu semestrul II al anului 2022), fie prin bugetul de stat pe 2023.

Parallax

Vizualizari
19843
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri